Liten Løkskole

Gul løk

Hvitløk, gul løk, sjalottløk, sølvløk og rødløk. Alle har sine unike egenskaper – ikke minst hvordan de dyrkes. Her er en liten guide til hvordan du lykkes med å sette løk.

Gul løk er den mest populære løken å dyrke og finnes stort sett over hele verden. En av grunnene er den gode smaken. En annen er helsefordelene. Ved å spise gul løk minsker du risikoen for å rammes av en rekke kreftsykdommer med mellom 25 og 88 prosent.

Planting

Gul løk er enkelt å dyrke. Enda enklere blir det om du velger varmebehandlet setteløk. Vær nøye med å sette løken på et solrikt sted og i muldrik jord – deretter er det bare å følge anvisningene.

Gul setteløk fås i ulike størrelser. Fordelen med store setteløker er at det gir større sjanse for at 100 prosent begynner å vokse. Planter du de mindre setteløkene, er det fare for at de aller minste ikke klarer seg. Blir det for kaldt, er det de små som stryker med først. Derimot får du flere løker for samme pris når du kjøper de små, og de ferdige løkene blir akkurat like store, uansett hvilken størrelse du kjøper.

Slik vokser den

En liten setteløk blir en stor gul løk.

Oppbevaring

Tørt og kaldt.


Tips

Unngå tårer i øynene når du hakker løk ved å oppbevare løken kaldt før du hakker den. Stoffet som irriterer øynene (flyktige svovelstoffer), er nemlig ikke like aktivt når løken er kald.


Gøy å vite

Jo mer tårer i øynene, desto sterkere smak i løken du hakker.