MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Lag din egen urtehage

22. juli 2021

Det er en herlig følelse å kunne plukke ferske urter rett utenfor døren. En urtehage er et lettstelt og berikende innslag, enten du dyrker på balkongen eller i hagen. Her beskriver vi hvordan du på en enkel måte lager en krydderhage fra grunnen av, ut fra dine forutsetninger og ønsker. Det er også noen ting du bør tenke på underveis for å oppnå best mulig resultat. Les guiden vår og begynn å drømme, planlegge og anlegge din helt egen urtehage!

Det å kunne høste ferske krydder til matlaging, desserter eller sunne urteteer gjør virkelig livet mye bedre. Hvis du tørker en del av avlingen, kan du dessuten nyte egenproduserte urter hele året. Sett ditt eget preg på krydderhagen og gjør den til et sted som er fylt av både duft- og smaksopplevelser.

 Kvinne som holder to krydderplanter.
Timian og basilikum er to flotte krydder å dyrke i urtehagen. Foto: Kristine Hellemo

Planlegg krydderhagen din

Før du setter i gang med å anlegge urtehagen, er det lurt å tenke over hvilke planter den skal inneholde. Kanskje du vil dyrke krydder som passer godt til te, slik som kamille, mynte eller sitronmelisse? Eller du liker å lage mat og ønsker å fryse ned mengder av herlig duftende basilikum, rosmarin og oregano?

Hvis du har tenkt over funksjonen til urtehagen allerede før du anlegger den, kan du unngå feil og skape de beste forutsetningene for at krydderplantene skal trives. De aller fleste urter trives på dyrkingssteder i fullt sollys, og blant de ekte solelskerne finner vi for eksempel rosmarin, salvie og timian. Disse tåler også tørke svært godt. Men fortvil ikke hvis urtehagen din ligger på et mer skyggefullt sted. Flere av de vanligste urtene tåler dyrkingssteder der solen ikke skinner hele dagen, inkludert persille, koriander, grasløk og dill.

Vil du lokke pollinerende insekter til hagen din, bør du satse på blomstrende urter som oregano, salvie og mynte. Grasløk gir også verdifull nektar til sultne insekter tidlig i sesongen, siden den er blant de første kjøkkenplantene som blomstrer om forsommeren.

Lilla blomstrende oregano og to sommerfugler.
Blomstrende oregano settes pris på av pollinerende insekter. Foto: Annika Christensen

Ulike planter har ulike krav

Når du planlegger, er det også lurt å ta hensyn til om plantene du vil dyrke er ett- eller flerårige. De ettårige krydderplantene, som basilikum og koriander, har ofte større krav til gjødsling og vanning enn de flerårige plantene. Derfor er det lurt å lage en egen del i urtehagen til de ettårige plantene som plantes på nytt hvert år, mens de flerårige får stå igjen og vokse seg større.

Enkelte urter, for eksempel mynte og sitronmelisse, har en tendens til å spre seg, så disse kan det være smart å dyrke i potte. Ønsker du likevel å ha dem sammen med de andre plantene i krydderhagen, kan du enkelt begrense spredningen ved å grave hele potten ned i jorden.

En god metode for å ta vare på ferske urter er å lage din egen urteolje. Dette gjør du ved å blande krydder med en god olivenolje og la det trekke i minst et døgn.

Tegn og mål opp

Når du har laget en plan, er det på tide å tegne opp hvordan urtehagen skal se ut. Begynn med å tegne det på papir slik du har tenkt deg, og gå deretter ut og mål opp og se for deg området utendørs. Du kan gjøre urtehagen akkurat så stor eller liten du vil. I en liten hage eller på en balkong kan du kanskje nøye deg med et par potter eller en pallekarm med favorittkrydderne dine. For deg som har mer plass og drømmer om en stor urtehage, er det bare fantasien som setter grenser. Tenk også over om du vil ha noen stier eller kanskje en liten sitteplass, der du kan sitte og nyte de duftende krydderplantene.

Et godt drenert plantested

En fellesnevner for både små og store urtehager er at de med fordel kan anlegges opphøyd fra bakken. Mange krydderplanter er følsomme for jordfuktighet om vinteren, så steinpartier, opphøyde plantekasser eller store potter er derfor ekstra gode dyrkingssteder for krydder. Krydderplanter vil gjerne ha godt drenert jord som er moldrik og løs.

Hvis du ikke har et dyrkingssted fra før som du vil bruke, kan du enkelt lage nye steder ved å bygge plantekasser av planker eller lage en urtespiral av steiner du har til overs i hagen. På denne måten får du raskt et godt grunnlag for urtehagen.

 Små timianplanter plantes i en keramikkrukke.
Timian er takknemlig å dyrke fra frø og passer både i potte og i jorden. Foto: Kristine Hellemo

Dyrk egne krydderplanter fra frø

Det er både enkelt og morsomt å dyrke egne krydder hjemme. Sår du krydder fra frø, kan du også velge blant flere forskjellige sorter enn hvis du kjøper ferdige planter. For å høste tidlig kan det være lurt å forkultivere krydderet innendørs, men mange sorter kan også sås rett i jorden. På frøposen kan du lese hva som gjelder for sorten du har valgt.

Tid for å plante!

Det er på tide å få jord på hendene og fylle dyrkingsarealet med favorittkrydderne dine! Uansett om du har kjøpt urtene eller dyrket dem selv, er det lurt å plassere dem på dyrkingsstedet mens de fortsatt står i potten. På den måten får du bedre oversikt og kan flytte plantene rundt for å få det slik du har tenkt deg, og du slipper å grave dem opp igjen hvis du endrer mening. Sett de solelskende urtene som tåler tørke på det mest solfylte stedet i krydderhagen, og sett plantene som tåler å stå i skyggen på et mørkere sted. Plant deretter urtene i jorden og vær nøye med vanningen til de har etablert seg. Krydderplanter trenger ofte ikke så mye næring, men du kan gjerne legge på litt gressklipp eller benmel noen ganger i løpet av sesongen, så klarer de seg fint.

Snart kan du nyte ditt helt eget sted, fylt med gode smaker og dufter.

Lykke til!