MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Reconnect to nature
  • forbruker@nelsongarden.no
  • 55 17 61 60

Dyrk tomater

09 July 2021

Fordelen med å dyrke tomater fra frø er at det finnes utrolig mange sorter å velge blant og du kan tilpasse sortene etter dine egne dyrkingsmuligheter. Har du drivhus, velger du noen av drivhussortene, dyrker du i krukke på balkongen, tar du noen av alle busktomatene, og dyrker du på friland, finnes det et hav av frilandstomater å velge blant. Tomaten er en følsom skapning som stiller krav til den som dyrker, men når kravene oppfylles, gir den igjen i tusentall.  

Gjør slik: Dyrk tomater

1. I mars-april sås tomatfrøene i dyrkingskar fylt med såjord. Jeg bruker å så frøene mine i en brukt drueboks, men det er like bra å bruke minidrivhus, pluggboks eller lignende. Se til å holde jorden fuktig og at varmen ikke synker under 20 grader; tomater gror dårlig i lave temperaturer. Dyrkingen kan for eksempel plasseres over et varmeapparat, men det aller enkleste er å bruke en varmematte da den gjør det enkelt å kontrollere temperaturen. Husk at det ofte skapes kondens i minidrivhuset når varmen kommer utenfra – luft godt for å hindre mugg.

2. Når de første karakterbladene titter fram, er det på tide å plante over i potter. Sett planten så dypt at de første bladene så vidt er over jorden. Tomater har nemlig den egenskapen at de kan danne røtter ut fra stammen, og ved å sette planten dypt, utvikles rotsystemet bedre. Plasser tomatplanten i en vinduskarm som vender mot sør. Eventuelt må platen få tilleggsbelysning i form av plantelys eller plantelysrør. Nå bør dessuten planten få stå noe svalere, cirka 18-20 grader er bra. Vann plantene med tomatnæring fra og med andre uken i den nye potten.

3. Når røttene begynner å stikke ut under potten og minst tre bladpar har vokst fram, er det nok en gang tid for omplanting. Denne gangen til en 1-liters melkekartong. Lag små dreneringshull i kartongens nedre hjørne, legg lecakuler i bunn og fyll på med næringsrik jord. La tomatplantens nederste bladpar stikke opp av jorden, og vann.

4. Visse tomater trenger å tyves for at de skal gi så god avling som mulig. Les på frøposen om din sort har behov for tyving. Det gjelder å holde tyvene under kontroll hele dyrkingssesongen, hvis ikke stjeler de næring fra planten – næring som egentlig skulle vært brukt til å skape tomater.

5. När nattemperaturen inte understiger 8 grader går det bra att plantera ut tomaterna i växthus eller på friland. En tomatplanta behöver en kruka fylld med minst 10 liter jord. Avhärda plantorna försiktigt innan de planteras ut på friland. Näringsvattna med tomatnæring under hela odlingssäsongen för att få livskraftiga plantor och i förlängningen många tomater.

6. Bind opp tomatplantene ved behov, enten ved hjelp av hyssing som festes i taket på drivhuset, eller med plantestøtte som stikkes ned i jorden ved siden av planten. Busktomater har sjelden behov for å bindes opp, men om de står på en vindfull balkong, kan det være en god ide å støtte plantene.

Tips!
Dersom tomatplantene står i drivhus, må plantene ristes forsiktig i blant når blomstene har sprunget ut for å forenkle pollineringen.

Når tomatene er modne kan du nyte de ferske, i salater eller i matlaging. Du kan også dele de opp og fryse de, og senere bruke de i stede for hakkede tomater på boks. Nok et tips er å dele de i båter og tørke de i ovnen, cirka 80 grader med døren på gløtt, for å få noe som minner om soltørkede tomater.

TEKST: Anna Forslund