Skap din egen urtegård

En sterk nytelse!

Med et fast grep om korgen går min lille datter bestemt ut i hagen. Hun har fått et oppdrag og hun tar det på største alvor; det skal plukkes krydder til middagen. Etter en stund kommer hun inn med korgen fylt av timian og spiselige blomster som vi skal ha i salaten. Det blir fisk til middag og måltidet skal være en fryd både for ganen og øynene.

I krydderbedet vokser timian, salvie, lavendel, oregano, mynte, sitronmelisse og mange andre krydder sammen med markjordbær og spiselige blomster som nelliker, stemorsblomster, lavendel, ringblomst, tagetes og kornblomst. Risikoen for å komme inn med feil krydder minimeres om du bruker små skilt hvor det står hva som vokser hvor. Visse kryddervekster som for eksempel mynte kan raskt ta over helle krydderbedet siden den sprer seg med røtter som skyter ut i alle kanter. For å komme unna dette problemet er det bare å plante mynten i en bøtte uten bunn.

Nettopp fordi de fleste kryddervekster elsker veldrenert jord, er de også takknemlige å dyrke i steinpartier. Til dette passer det ypperlig å bruke plantejord blandet med sand.

De krydder som trives bedre i velgjødslet og fuktig jord, kan plantes sammen i forkant av rabatten. Til dette formålet passer det utmerket med vanlig plantejord, gjerne iblandet litt kugjødsel.

Gjør slik: Skap din egen urtegård

1. Velg en plass der det er sol mesteparten av dagen.

2. Bygg opp en haug ved hjelp av steiner, grus og plantejord blandet med sand.

3. Lag en liten rabatt i forkant av steinpartiet og fyll den med mer næringsrik jord, for eksempel plantejord iblandet kugjødsel.

4. Plant ut de krydderne som krever mer nitrogen i den næringsrike jorden i steinpartiets fremkant, for eksempel basilikum, mynte og sitronmelisse. Øvrige krydder plasseres i steinpartiets mer veldrenerte jord. På baksiden av haugen passer det med for eksempel markjordbær, siden disse elsker veldrenert jord, men ikke trenger så mye jord.

5. Hold området fuktig til plantene har etablert seg skikkelig.

Tips

De fleste krydder trives best i veldrenert jord og passer derfor utmerket å dyrke i krukker. Velg gjerne en litt stor krukke og kombiner kryddervekster med spiselige blomster.

---

Om du anvender plantejord uten ekstra gjødsel og merker at tilveksten stopper opp etter noen uker, er det lurt å tilsette gjødsel eller dekke over med gressklipp. Gressklippet tilfører ikke bare næring, men hindrer jorden fra å svette opp på krydderbladene når det regner kraftig.

---

Om du ikke ønsker et steinparti, går det like bra å dyrke krydder i krukker eller pallekarmer. Husk da å plassere krydderne på en plass i hagen hvor det er sol største delen av dagen.