Dyrk i drivhus

Kjøkkenhagens hjerte

I flere år drømte jeg om et drivhus og da jeg fylte 30 år ble drømmen virkelighet. Et drivhus som jeg ikke i min villeste fantasi kunne tro skulle kunne bli mitt, sto nå på min tomt! Med inspirasjon fra de gamle viktorianske drivhusene i England tok det form, med gamle glassvindu og pusset mur. Allerede det første året forsto jeg at drivhuset betyr mer for hagen enn jeg noensinne kunne ane.

Et drivhus er ikke bare vakkert, det er kjøkkenhagens hjerte!   

Dyrking i bed

For å unngå sykdommer og skadedyr i drivhuset, bytter du ut jorden hvert eller annen hvert år. Grav ut jorden om høsten, rydd, vask med såpevann, fyll på med ny jord – så er det bare å sette i gang igjen om våren. I et drivhus uten oppvarming, kan du ikke plante ut tomater og andre frostfølsomme planter før risikoen for nattefrost er over.

 

Dyrk i varmbenk

På senvinteren fyller jeg drivhusets drivbenker med ubrent gjødsel. På denne måten skaper jeg varmbenker der salat, spinat, reddik og ertespirer kan høstes lenge før vårvarmen har lykkes i å gjøre slutt på telen utenfor. Etter noen uker begynner jeg også å forkultivere grønnsaker og blomster i kassene, blant annet rødbeter, mangold, kål, løk, tagetes og erteblomst. Disse får senere flytte ut i kjøkkenhagen når risikoen for nattefrost er over. Når de forkultiverte grønnsakene og blomstene har flyttet ut, og salaten, spinaten og de andre deilige primørene er spist opp, blir det plass til forkultiveringer som frem til nå har stått inne; tomat-, paprika-, chili-, melon- og artisjokkplanter. Disse trenger lenger tid på å utvikles, så de sår jeg inne i romtemperatur allerede i februar.

Når høsten kommer graver jeg ut av drivbenkene og får på denne måten godt brent gjødsel til kjøkkenhagen. Sirkelen er sluttet og til neste vår kommer det ny gjødsel som skal brenne og gi oss tidlige avlinger av spede grønnsaker. Slett ikke ille for et hus av glass!   

 

Dyrk i krukker

Fordelen med å dyrke i krukker i drivhuset er at det er enkelt å bytte ut jorden hvert år og dermed unngå insektangrep og sykdommer. Ulempen er at jorden i en krukke lettere tørker ut og at volumet er begrenset, hvilket gjør at også næringen tar slutt fortere. Ved gjødselvanning kan du likevel få til reale avlinger av for eksempel tomater og andre grønnsaker.


 

Tenk på

På sommaren är det viktigt att vädra och skugga i växthuset för att det inte ska bli alltför varmt. Skuggar gör du antingen genom att måla fönstren med kalk eller genom att hänga upp ett genomsläppligt tyg, till exempel en fiberduk eller en spetsgardin.


Odla i varmbänk – steg för steg

1. I februar-mars er det tid for å fylle drivhusets drivbenker med ubrent hestegjødsel og vanne med 60 graders vann for å få i gang varmbenkene. Legg deretter på vindu og bobleplast på toppen for ytterligere isolasjon.

2. Etter 1-2 uker kontrollerer du at prosessen har kommet i gang og at gjødselen i varmbenken har begynt å brenne. Dette gjør du enklest ved hjelp av et jordtermometer. Har det ikke blitt varmt i benken, rundt 40-60 grader i midten, må den graves om og på ny vannes med varmt vann.

3. Når benken brenner og gir fra seg varme, dekk overflaten med et 10 cm tykt lag jord og så er det tid for å så. Se til at rammen er plassert høyt nok til at plantene fritt kan vokse til 20 cm høyde uten å krasje i vinduet som dekker varmbenkene. Dekk over med bobleplast om natten. Temperaturen skal ligge på cirka 15-20 grader for at plantene skal trives – blir det varmere må benkene luftes ved at en kile settes mellom vindu og benk. Når dagene blir varmere kan du la vinduet være på gløtt hele tiden og når risikoen for nattefrost er over, kan vinduet tas helt av. La plantene bo i drivhuset en uke lenger enn planlagt, for å risikere sjansen for tilbakeslag.

4. Nå er det endelig tid for å plante ut de forkultiverte plantene og i stede fylle drivbenkene med tomater, agurk, paprika og hva enn du vil dyrke i drivhuset ditt.

5. Om høsten tømmer du den brente gjødselen ut av drivbenkene og legger den i agurkbedet eller andre bed. Det fungerer også å bruke den som jordforbedring i hagen eller til pallekarmdyrking.

6. Rydd godt ut av drivhuset og vask rent med såpevann for å slippe skadedyr og sykdommer til neste dyrkingssesong.