Dyrk tomater

Elskede, fantastiske tomater!

Jeg kommer aldri til å glemme første gangen jeg satte tennene i en solvarm ’Black Russian’. Det var som en åpenbaring. Er det sånn tomater skal smake? Mine små troll har også oppdaget hvor godt det er med tomater plukket direkte fra planten. Det gjorde at jeg til slutt ble tvunget til å lage et eget tomatbed til dem, for at jeg skal få ha mine drivhustomater i fred. Alle ble til slutt glade og fornøyde, og med meg på kjøpet lærte jeg å dyrke tomater på friland. Jag kommer aldrig att glömma första gången jag satte tänderna i en solvarm ’Black Russian’. Det var som en uppenbarelse! Är det så här tomater ska smaka? Mina små troll har också upptäckt hur gott det är med tomater plockade direkt ifrån plantan. Det gjorde att jag till slut var tvungen att göra ett eget tomatland till dem för att få ha mina växthustomater ifred. Alla blev nöjda och glada och på kuppen lärde jag mig att odla tomater på friland.

Fordelen med å dyrke tomater fra frø er at det finnes utrolig mange sorter å velge blant og du kan tilpasse sortene etter dine egne dyrkingsmuligheter. Har du drivhus, velger du noen av drivhussortene, dyrker du i krukke på balkongen, tar du noen av alle busktomatene, og dyrker du på friland, finnes det et hav av frilandstomater å velge blant. Tomaten er en følsom skapning som stiller krav til den som dyrker, men når kravene oppfylles, gir den igjen i tusentall.  

Gjør slik: Dyrk tomater

1. I mars-april sås tomatfrøene i dyrkingskar fylt med såjord. Jeg bruker å så frøene mine i en brukt drueboks, men det er like bra å bruke minidrivhus, pluggboks eller lignende. Se til å holde jorden fuktig og at varmen ikke synker under 20 grader; tomater gror dårlig i lave temperaturer. Dyrkingen kan for eksempel plasseres over et varmeapparat, men det aller enkleste er å bruke en varmematte da den gjør det enkelt å kontrollere temperaturen. Husk at det ofte skapes kondens i minidrivhuset når varmen kommer utenfra – luft godt for å hindre mugg.

2. Når de første karakterbladene titter fram, er det på tide å plante over i potter. Sett planten så dypt at de første bladene så vidt er over jorden. Tomater har nemlig den egenskapen at de kan danne røtter ut fra stammen, og ved å sette planten dypt, utvikles rotsystemet bedre. Plasser tomatplanten i en vinduskarm som vender mot sør. Eventuelt må platen få tilleggsbelysning i form av plantelys eller plantelysrør. Nå bør dessuten planten få stå noe svalere, cirka 18-20 grader er bra. Vann plantene med Biobact Tomatnæring fra og med andre uken i den nye potten.

3. Når røttene begynner å stikke ut under potten og minst tre bladpar har vokst fram, er det nok en gang tid for omplanting. Denne gangen til en 1-liters melkekartong. Lag små dreneringshull i kartongens nedre hjørne, legg lecakuler i bunn og fyll på med næringsrik jord. La tomatplantens nederste bladpar stikke opp av jorden, og vann.

4. Visse tomater trenger å tyves for at de skal gi så god avling som mulig. Les på frøposen om din sort har behov for tyving. Det gjelder å holde tyvene under kontroll hele dyrkingssesongen, hvis ikke stjeler de næring fra planten – næring som egentlig skulle vært brukt til å skape tomater.

5. När nattemperaturen inte understiger 8 grader går det bra att plantera ut tomaterna i växthus eller på friland. En tomatplanta behöver en kruka fylld med minst 10 liter jord. Avhärda plantorna försiktigt innan de planteras ut på friland. Näringsvattna med Biobact Tomat under hela odlingssäsongen för att få livskraftiga plantor och i förlängningen många tomater.

6. Bind opp tomatplantene ved behov, enten ved hjelp av hyssing som festes i taket på drivhuset, eller med plantestøtte som stikkes ned i jorden ved siden av planten. Busktomater har sjelden behov for å bindes opp, men om de står på en vindfull balkong, kan det være en god ide å støtte plantene.

Tips

Bind opp tomatplantene ved behov, enten ved hjelp av hyssing som festes i taket på drivhuset, eller med plantestøtte som stikkes ned i jorden ved siden av planten. Busktomater har sjelden behov for å bindes opp, men om de står på en vindfull balkong, kan det være en god ide å støtte plantene.

---

Dersom tomatplantene står i drivhus, må plantene ristes forsiktig i blant når blomstene har sprunget ut for å forenkle pollineringen.

---

Når tomatene er modne kan du nyte dem ferske, i salater eller i matlaging. Du kan også dele dem opp og fryse dem, og senere bruke dem i stede for hakkede tomater på boks. Nok et tips er å dele dem i båter og tørke dem i ovnen, cirka 80 grader med døren på gløtt, for å få noe som minner om soltørkede tomater.