Forbered jorden til såing

Endelig er det tid for å skitne seg til på ordentlig

Fuglene kvitrer uavbrutt, kveldssolen når tretoppene og luften vibrerer av liv. Jeg trykker spaden ned i jorden; det virker som telen har gått. Med hånden kan jeg kjenne at solen har varmet jorden og at overflaten ikke kjennes like våt som den gjorde for noen uker siden. Nå er det tid for å forberede jorden til årets dyrking. Alt avhenger av forberedelsene for at dyrkingsåret skal lykkes – ingenting vokser i dårlig jord. Jorden skal gjødsles, mulden skal tilsettes og jorden skal rakes slett og fin. Uttrykket ”grønne fingre” burde endres – hagefolk har ”brune fingre” av jorden, der alt har sin begynnelse og slutt!

Gjør slik: Forbered jorden til såing

1. Begynn med å gjødsle mark og kasser. Jeg bruker omtrent to reale spader hestegjødsel pallekarm. Er det vanskelig å få tak i gjødsel i nærheten der du bor, går det fint å kjøpe kugjødsel i sekk på hagesenteret. Ettersom kugjødsel ikke inneholder så mye muldemner, kan det være bra å komplettere med torv dersom jorden er for leirete.

2. Deretter vender du gjødselen inn i jorden med et greip, slik at alt blandes skikkelig. Pass på å rense bort eventuelt ugress som har blitt igjen fra i høst.

3. Rak jorden ut jevnt, marker sårader og lag deretter såfurer der frøene skal sås. Den anbefalte dybden og avstanden mellom radene står på frøposen til de vekstene du har tenkt å dyrke.

4. Nå er det bare å så frøene som anvist på posen, vanne og vente på at de første små, spede bladene skal våge seg opp av jorden.