MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature

Ompotting

09 September 2021

Eller kunsten å skrike uten å si et ord…

Man kan ikke ignorere en plante som trenger ompotting. På alle tenkbare måter viser den oss at NÅ er det på tide med en ny potte. Når protestene blir for høylytte er det bare å finne frem jord, potter og etiketter, og skride til verket. Etterpå er nemlig tilfredsstillelsen stor når man ser hvordan de små skapningene strekker ut røttene sine og bladene snart får en ny, spesielt trivelig mørkegrønn nyanse. Planter er nemlig slik… de må være høylytte i sine protester når de ikke får det de trenger, men de er ikke sene med å takke for omsorgen når de har fått sine ønsker oppfylt.

imagesetx.png

Å plante om planter er nødvendig for at de skal få en best mulig start på livet. Når det er gjort riktig, får du levedyktige planter som har god mulighet til å stå imot skadedyr og andre farer som lurer når de til slutt får komme ut til sitt endelige voksested.

Gjøre som dette: Ompotting

Nelson_Garden_Omskola_image_4.jpg

1.Begynn med å så frøene du har valgt. Du kan så i minidrivhus, potter laget av avispapir, små potter, pluggboks, Rootrainers®, torvbriketter, eller så tynt i et trau. Valget kommer litt an på hvilke type vekster det er og hvor mye jord de trenger i potten for å utvikle seg på best mulig måte. Så frøene i såjord, sett på etiketter som forteller hva som vokser hvor og fukt jorden med en sprayflaske fylt med vann. Sett deretter pottene varmt, enten på en varmematte eller over et varmeapparat. Når de små plantene begynner å titte opp av jorden, plasseres de svalere og gjerne med ekstra belysning. Følg alltid instruksjonene på frøposen nøye.

Nelson_Garden_Omskola_image_5.jpg

2. Når plantene har fått sine første karakterblad, de bladene som kommer etter de aller første hjertebladene, trenger de å pottes om til en større potte fylt med næringsrik jord. Vann cirka én time før plantene skal flyttes ettersom plantene da er enklere å få opp av potten og dele, og dessuten har de da rukket å fylle sine væskereserver før sjokket av å bytte potte kommer. Fyll like mange små potter som du har planter som skal pottes om med bra jord og lag et hull der plantene skal få plass. Flytt over plantene ved å holde i et av bladene (hold ikke i den følsomme stilken eller i røttene) og trykk forsiktig jorden rundt røttene slik at planten står stødig. De første dagene etter omplantingen kan det være lurt å plassere pottene på en varmematte ettersom plantene da kommer seg bedre og kommer i gang med tilveksten raskere. Fortsett med ekstrabelysningen og gi flytende næring etter 2-3 uker.

3. Når røttene begynner å stikke ut gjennom dreneringshullene i bunn av potten, er det på tide å flytte til en ny potte – en modell som er noen centimeter større enn den forrige. En firkantet potte er å foretrekke ettersom røttene da oftere støter borti potteveggene hvilket oppmuntrer dem til å vokse mer. Sett gjerne i en blomsterpinne til støtte, for nå begynner plantene å bli ganske store.

4. Visse planter, for eksempel tomater, kan trenge ytterligere en ompotting før den endelige flyttingen over til rabatten eller den store utekrukken.

image1zxer.png

5. Før det er tid for at plantene skal flytte ut, må de herdes. Det gjør du ved å la dem stå ute en kort stund hver dag, og suksessivt øke utetiden. I begynnelsen la plantene stå i skyggen noen dager og deretter sette dem i solen, tildekket av en fiberduk. Det er nemlig slik at for plantene er det solen som gjør mest skade før de har vent seg til livet utendørs. Herding av plantene er en kunst og det beste er å skynde seg langsomt. Dyrk noen ekstra planter og la dem forbli innendørs mens resten herdes, så har du noen i reserve i tilfelle det går skeis.

Tenk på

Det viktigste å tenke på når det kommer til ompotting av planter er å faktisk se på planten. Stikker røttene ut gjennom dreneringshullene, ser planten blek ut og tørker jorden raskt ut – da er det på høy tid med ompotting. Ingenting er så tilfredsstillende som å se at en trist plante endrer farge og begynner å spire med frodig grønnfarge!


TEXT/ODLARE: ANNA FORSLUND / FOTO: ANNA FORSLUND OCH ANNIKA CHRISTENSEN