Bli med i årets Så-a-long!

Hva, når, hvordan?

En Så-a-long er en aktivitet der vi- du, jeg og våre Så-a-long ambassadører dyrker to utvalgte frøsorter sammen! Her kan alle være med, om du er nybegynner eller proff, balkongbonde eller dyrker på friland, alle er velkommen! Så bli med på årets Så-a-long! 

Så-a-long gjør vi sammen med hagevenner som elsker å dyrke og inspirere flere til hageglede. Hele dyrkeprosessen fra å så frø til høsting kan du følge på Instagram under hashtag #såalong og hos våre ambassadører. Her vil vi kunne følge hverandres dyrking, gi tips og hjelpe hverandre med å lykkes. I løpet av uke 16 kommer vi og våre Så-a-long ambassadører ha konkurranse hvor du kan vinne frøene som vi kommer til å dyrke sammen. 

I år dyrker vi solsikke og plukksalat


Solros 'Velvet Queen' och Sallat 'Skilton'


Se på denne vakre solsikken ’Velvet Queen’. Denne sorten er med i årets Så-a-long og er en høy og lettdyrket solsikke med rødlige blomster. ⁠Sorten gir høye planter med god forgrening, en palmelignende vekst og mange blomster. Det er viktig å støtte opp plantene slik at de ikke knekker. ⁠Solsikke trives godt på en solrik plass og trenger god tilgang på vann og næring igjennom sesongen. ⁠Blomstene er fantastisk i bukett!⁠ Hvis du lar den stå i hagen etter blomstring nyter fuglene godt av serveringen.

En av våre frønyheter er plukksalat ’Skilton’. Denne sorten er med i årets Så-a-long. Dette er en skikkelig crispy og frodig plukksalat med litt flikete blad. Salat er enklest å dyrke på våren eller sensommer da den ikke trives like godt i sterk sommervarme. ⁠Salat kan plantes både i pallekarmer, i kjøkkenhage, krukker, hydroponisk, i rader eller mønster. ⁠Salat kan man så i flere omganger igjennom sesongen for å få tilgang på fersk og frisk salat

Organisk kant

Bli kjent med våre Så-a-long ambassadører  


Så-a-long er en aktivitet som strekker seg utenfor Norges grenser. Hagevenner i hele Norden er med! Det vi alle har til felles er gleden ved å dyrke. Du vil finne alle innlegg under hashtag #såalong.

For at du skal bli bedre kjent med våre Så-a-long ambassadører har vi stilt dem noen spørsmål. 

1. Når oppsto din hageinteresse?
2. Har du en favoritt plante eller grønnsak du må ha i hagen hvert år?
3. Kan du beskrive din hage eller kjøkkenhage med fem ord?
4. Har du et tips du ønsker å dele med andre hageglade?

I Norge kan du følge Dennis, Anne och Espen


Dennis kan du følge på kontoen @spiselihage


Dennis - spiselihage1. Jeg har alltid hatt en sterk interesse for nyttevekster. Planter man kunne spise av er jo mye bedre enn de andre tenker jeg. I hele mitt liv har jeg lurt på hvorfor folk skulle ha et vanlig tre i hagen, når man heller kunne ha et frukttre? Mateventyret startet for fullt i 2018 da jeg kjøpte egen bolig – en eldre landbrukseiendom i Stavanger. 

2. Uten tvil må man jo ha grønnkål i hagen. En supersunn grønnsak som virkelig gir mengder med mat til både meg og hønene. Enkel og hardfør å dyrke.

3. Spiselig, nyttig, dekorativ, fredelig og omsorgsfull ovenfor naturen.

4. Å dyrke selv er så enkelt! Alle har mulighet til å gjøre det, uansett alder og uansett plass. Du trenger ikke en stor hage for å dyrke deg noe spiselig. En balkong er faktisk mer enn stor nok. Og om du ikke har balkong så har en ihvertfall en vinduskarm. Det er alltid muligheter. Det beste med å ha sin egen spiselige hage er at jeg kan gå ut terrassedøren og høste det jeg trenger til middag. Det er en luksus jeg unner alle, for det gjør noe med oss mennesker når vi dyrker vår egen mat. Så et frø i år! Nelson garden har mange frø å velge i!

Anne kan du følge på kontoen @annemorshage

Anne - Annemorshage1. Startet som barn med en liten hage sammen med mor og far. Husker at det var gresskar og kornblomster som var det aller første jeg sådde. Kjenner enda lukten av nye gresskarspirer! På 80-tallet (da jeg ble ordentlig voksen) laget jeg meg drivhus og innredet sårom i kjelleren, og ungene mine vokste opp i drivhus og hage. Nå som jeg er pensjonist kan jeg bruke så mye tid jeg vil på dyrking og har etter hvert blitt nesten selvforsynt på både grønnsaker og en stor mengde frø. Tenker det er viktig at så mange som mulig kan oppleve gleden ved å dyrke sin egen mat, og også i et beredskapsperspektiv kan det være fint at vi har en viss kunnskap om å kunne dyrke egen mat! Så er det all terapien vi får ved å se et frø vokse, å kunne være ute i frisk luft, bruke kroppen og virkelig nyte det når vi kan høste fruktene av arbeidet!

2. Jeg har mange favoritter i hagen, blant dem er grønnkål, bønner, erter, salater, spiselige blomster og gresskar i ulike farger og fasonger.

3. Hagen min er litt rotete og raus og den er stadig i endring. Liker best når den strutter av farger og mat i juli, august. Har stor variasjon i hva jeg dyrker.

4. Tips jeg ønsker å dele  må være å ta vare på alt organisk avfall og lage det om til god jord!


Espen kan du følge på kontoen @skarpihagen.no

Espen - skarpihagen1. Jeg fikk mitt første blomsterbed da jeg var 6 år gammel, og ble oppmuntret av min mormor og foreldre som alltid holdt på ute i hagen. Siden den gangen har jeg hatt planter i livet mitt, og dyrket masse forskjellig både inne og ute.

2. Kan jeg velge to? Her er det ingen sommer uten Cobaea og Luktert. Jeg synes det nesten er litt urettferdig mot alle de andre blomstene og plantene jeg også er så glad i:-)

3. Raus, inkluderende, mangfoldig, frodig og grenseløs

4. Ja, alltid:-) Gi aldri opp hvis du mislykkes med en plante eller et dyrkeprosjekt. Noter hva som gikk galt, juster fremgangsmåte og forsøk igjen. Planter har et grunnleggende ønske om å leve, så de vil vil gjøre alt de kan for å hjelpe deg på veien til å lykkes.

Organisk kant

I Sverige
 kan du følge Isak, Emelie, Patricia och Simone

Isak kan du følge på kontoen @isaksodling

Isak - isaksodling

1. Mitt odlingsintresse började när jag var 13–14 år, då hade min mormor köpt en tomatplanta till mig. Jag tyckte att det var riktigt spännande att få se resultatet från en planta till skörd. Efter det så har det bara rullat på. För två år sedan fick jag ett växthus av min morfar. Nu blir planerna bara större och större. 

2. Mina två favoritgrönsaker just nu är gurka och tomat. Det växer superbra i mitt växthus under somrarna. 

3. Om jag beskriver min odling med 5 ord så är den: fantasifull, fantastisk, glädjespridande, kreativ och lugn. 

4. Våga ta steget att testa! Det kan inte bli värre än att man misslyckas. Man lär sig utav sina misstag och skulle man misslyckas så kan man oftast få tag i plantor på andra sätt. Våga ta klivet och testa, det är inte så svårt som man tror. 


Emelie kan du følge på kontoen @odlargladje_

Emelie - Odlarglädje_1. Mitt odlingsintresse började när jag flyttade till min första egna lägenhet. En liten etta, utan balkong, men där köket blev fullt med små plantor. 

2. En favoritgrönsak som jag odlat från första gången är gurka. Jag älskar verkligen egenodlad gurka och en sort som blivit favorit är 'Passandra'. 

3. Jag skulle beskriva min trädgård här hemma som färgglad, mysig, levande, blomstrande och full med godsaker. 

4. Jag vill verkligen tipsa alla där ute om att börja odla oavsett om du bor i lägenhet eller hus. Det är så fridfullt och att äta sin egen skörd är så mycket godare än att köpa och det finns mycket du kan odla även inomhus. 

Patricia kan du følge på kontoen @fru_tradgardsodling

Patricia - fru_tradgardsodling

1. När jag var liten följde jag alltid med min mormor och morfar i Portugal till deras lantställe. Där hjälpte jag till med potatisskördar och spritning av bönor. Min morfar hade alltid så underbart fina tomater, men framförallt saftiga och goda. Jag åt aldrig godis som liten, utan jag ville alltid ha en av morfars tomater att tugga på. Där någonstans satte sig odlingsroten i mig. När jag sedan skaffade hus som vuxen ville jag att mina barn skulle få uppleva samma grönsakslycka, så där och då bestämde jag mig för att satsa på odlingen 100%.

2. Vilken svår fråga, jag har alltid flera grönsaker jag inte kan vara utan. Jag älskar utmaningar, så kål har verkligen blivit en sådan där grönsak jag inte kan vara utan. Prövar gärna nya sorter varje år. Men min favorit är savoykål.

3. Fem ord som beskriver min trädgård / köksträdgård: Pallkragar, växthus, ekologiskt, egenodlat, glädje.

4. Ett tips jag vill dela med mig är att ha roligt när du odlar, våga misslyckas & våga prova. Det finns inget rätt och fel. Jag har lärt mig mycket av mina misstag och även mycket av mina framgångar. Det som funkar för mig kanske inte funkar för någon annan, så våga hitta det som funkar för dig.

Simone kan du følge på kontoen @vagenmotsjalvforsorjning

Simone - vagenmotsjalvforsorjning1. Jag växte upp med att det alltid fanns egna bär och svamp i frysen och hemgjord sylt i kylen, även om vi bodde i lägenhet fanns andan av att göra själv i högsta grad. Den andan ökade med i takt med att jag såg tv-program om olika varianter av självhushåll. Vi bodde fortfarande i lägenhet med liten balkong som tillslut var hem för sådär 20 olika grödor, allt från sockerärt till en krusbärsbuske. Tids nog flyttade vi till hus och på några år hade trädgården omvandlats en härlig grönsaksoas. 

2. I min trädgård finns det en grönsak jag inte kan tänka mig att vara utan; tomaten! Tomaten är så varierad i både smak och form samtidigt som den går att använda på ofantligt många sätt.

3. Min trädgård skulle jag beskriva som kompakt, givande, varierande, glädjefylld och kaos. Allt på samma gång! 

4. Mitt tips till dig som odlar eller är sugen på att börja är att våga testa! Våga gå utanför ramarna för att se vad som händer, det värsta som kan hända är att du lärt dig något nytt. 

Organisk kant

I Danmark kan du følge Louise och Nanette


Louise kan du følge på kontoen @futuregarden.dk

Louise - futuregarden.dk1. Min interesse for have har jeg haft siden jeg købte huset i 2003, men det seneste år har det ændret retning mod mere selvforsyning, bæredygtighed og dermed mere klimavenlig have.

2. Favoritplanter har jeg mange af, men den fine tallerkensmækker må jeg have hvert år.

3. Bæredygtig, insektvenlig, skovhaveinspireret, spiselig og HYGGELIG

4. Tallerkensmækker overraskede så positivt med dens mange anvendelsesmuligheder - f.eks. kan dens frø syltes og spises som kapers, virkelig lækkert.  

Nanette kan du følge på kontoen @storbybonden

Louise - storbybonden1. Som kun 22 årig blev jeg ejer af min første have. Jeg havde købt en skøn villa fra 1930. Den tilhørende have, skulle blive startskuddet til en verden, som jeg aldrig havde troet, at jeg ville blive bidt af.

2. En absolut favorit grøntsag er artiskokker, som jeg dyrker for deres majestætiske udseende og for biernes skyld. Dens violette blomst er helt ubeskrivelig smuk.

3. Æstetisk, insektvenlig, frodig, nostalgisk og sanserejse.

4. I min måde at indrette haven på, forsøger jeg at skabe mange forskellige haverum. Hertil bruger jeg hække og træer, både stedsegrønne og løvfældende, hvilket man ikke skal være bange for. Det giver haven karakter og tiltrækker nyttedyr.

Bli med! Så sår vi sammen!