Såbånd

Snarveien for oss frødyrkere som liker orden i rekkene.

I rette rader vokser de… gulrøttene som jeg sådde i våres. Alt jeg trenger å gjøre, er å se dem titte opp av jorden, vanne og gjødsle litt forsiktig i blant. Jeg har ikke en gang gått ned på kne og undrende tittet etter hvilke små planter som skal få bli og hvilke som må vike for å la de andre vokse.

Da jeg vokste opp, dyrket min mamma nesten alle grønnsakene vi trengte i løpet av året. Hun var absolutt ikke lat, men det var en ting hun gjorde som jeg ikke forsto da jeg var liten, men som jeg helt klart forstår i dag. Hun brukte såbånd da hun dyrket gulrøtter og rødbeter. Det virker kanskje som et lite problem å måtte tynne radene, men når jeg igjen står der med rompa i været og funderer på hvilke av de små spede planeten skal tynnes bort, går det opp for meg hvilken praktisk nytte såbåndet har. Plantene plasseres med jevn avstand fra hverandre og det går dessuten usedvanlig fort å så.

Gjør slik: Såbånd

1. Begynn med å forberede jorden for såing med å lage en 1 cm dyp såfure der båndet skal legges ned. Vann i furen – da fester det lette båndet seg lettere og flyr ikke rundt i vårvinden.

2. Vann litt mer og fyll deretter på med et 1 cm tykt lag jord. Ettersom papiret suger til seg av fuktigheten i jorden, er det ekstra viktig å vanne rikelig når man sår med såbånd.

3. Riv såbåndet i passende lengder og legg i furen. Strekk det ut ved hjelp av for eksempel en stein i hver ende.

4. Vann.

5. Dekk såbåndet med jord. Vann deretter igjen.

6. Dekk med fiberduk.

Tips

Om du dyrker gulrøtter er det bra å benytte fiberduk fra såbåndet er lagt i jorden til gulrøttene ligger på tallerkenen. Gulrotfluens larver er en plage, men med fiberduk går det an å komme rundt problemet.