Vanne

Til svarttrostens kveldsmelodi…

I den totale stillheten går jeg rundt i kjøkkenhagen min og vanner. Solen begynner å nærmer seg tretoppene og svarttrosten synger sin kveldsvise. For meg er vanning av kjøkkenhagen så mye mer enn å gi vekstene vann. Jeg steller med dem, fjerner litt ugress, smaker på et markjordbær, ser etter om de har blitt rammet av skadedyr eller annet utøy, og funderer over livets store og små mysterier. Kort sagt; kveldsstemningen i hagen min er mindfullness på høyeste nivå. Jeg bare er, og alt stress preller av meg.   

Vattna_KB2

Da jeg begynte å dyrke for omtrent ti år siden, hadde jeg en teori om at grønnsaker ikke skulle skjemmes bort. De burde klare seg med vannet som falt fra oven; jeg tenkte at de på denne måten ville få dypere røtter og selv få tak i vann og næring. Det finnes snev av sannhet i den teorien, men i dag vet jeg at grønnsaker trenger både vann og næring i passelige porsjoner for å vokse og trives i kjøkkenhagen. Selv vanner jeg utpå kvelden ettersom risikoen for at bladene brennes av solens sterke stråler minimeres og dessuten fordamper ikke vannet like fort fra jorden.

Når det kommer til vanning skal man tenke mye og sjelden, heller enn ofte og lite. Ved å grundig bløtgjøre jorden hver gang du vanner, rekker vannet å renne lenger ned i jorden og røttene følger etter. Vanner du lite, fuktes bare overflaten hvilket resulterer i overfladiske røtter som blir enda mer følsomme for tørke. Bruker du en vannspreder, kan du dessuten gjøre andre ting mens det vannes.

Vattna_BT1

Vattna_BT2

Hvor ofte du skal vanne kommer an på ulike faktorer. Sandjord tørker ut mye fortere enn leirjord og trenger således vanning oftere. Er det svært varmt og mye sol en lengre periode, må du vanne daglig. Om du dyrker under dekke, trenger du ikke å vanne like ofte som om du dyrker på åpen mark. Kort sagt er den beste måten å se om det trengs vanning, å sette spaden i jorden og ta seg en nærmere titt.

 

Tips

I drivhuset er det best å vanne om morgenen. På denne måten minsker for eksempel risikoen for ulike soppsykdommer.

---

Et lite hint om mengden vann er at det på regnfrie sommerdager kreves cirka 30 liter vann per kvadratmeter og uke.

---

Snegler er en plage for mange, og som bekjent trives snegler i fuktig miljø. For ikke å dekke et nattlig festbord for disse små krypene, er det lurest å vanne tidlig om morgenen slik at vannet rekker å trekke inn i jorden til kvelden når sneglene er mest aktive. Vanner du midt på dagen, risikerer du at solens stråler brenner bladene og dessuten fordamper en stor del av vannet før det rekker å komme plantene til nytte.