MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature

Frøposeguide

09 September 2021

Finn den viktigste informasjonen!

Når du er klar til å legge frøene i jorda, er det frøposen som er din nærmeste hjelp og trygghet. Vi hjelper deg med å finne
den rette!! 

Frøposens fremside

Den viktigste informasjonen er på forsiden av frøposen. Du kan da allerede i butikken skanne det du leter etter. Her finner du et symbol for om frøene må forkultiveres eller kan sås direkte. På forsiden av frøposen står også sortsnavnet og navnet på planten som frøene tilhører.

Ved hjelp av symbolene kan du også se hvor høy planten blir, om det er en klatreplante, hvor store blomster den vil få og hvor stor eller tung en eventuell frukt blir. Det er også et symbol på om planten er likt av pollinatorer. Men også smakssymboler for gulrøtter og chili.

1. Sortnavn.
2. Artikkelnummer.
2. Prisgruppe med farge- og bokstavkode.
3. Tilleggsmerke som forteller om sorten skal f. eks. Forkultiveres eller direktesås.
4. Latinsk navn.
5. 1-årig, 2-årig eller flerårig.
6. Høyde i cm.
7. Tilleggsmerke som f.eks. angir om sorten må forkultiveres eller kan direktesås, hvilke egenskaper planten har, om posen inneholder såbånd eller ekstra mye frø (BigPack)
8. Plussmerkene forklarer om sorten f.eks er egnet som evighetsblomst eller for frilandssåing
9. Guidemerker forklarer om f.eks. sort, størrelse og styrke/sødme
10. Navn på fire språk
11. Detaljert informasjon på fire språk
12. Plante- og radavstand, samt sådybde.
13. Hvor mye frøene rekker til, f.eks. antall planter/antall meter.
14. Kalender som viser tidspunkter for forkultivering, direktesåing og blomstring/høsting
15. Växtpass

Frøposens bakside

Mer detaljert og dyptgående informasjon finner du på baksiden av posen. Her er en kort beskrivelse av sorten, dens egenskaper og bruksområder. Du finner også korte såtips om hvordan du går frem.

Det er mye tekst som skal passe på et lite område og noen ganger er det flere egnede metoder for å så ett og samme frø. Hvis det i tillegg er første gang du sår frø, kan det være noen uttrykk som er nye.

Beskyttet plassering betyr for eksempel at planten meget godt kan vokse utendørs, men at den bør plasseres på et vindstille og solrikt sted.

Å dekke planten for overvintring betyr at planten din kan overleve ute i
blomsterbedet og den er beskyttet mot frost. Løv og annet hageavfall er bra å bruke i kombinasjon med sterkere greiner eller en kurv som holder dem på plass over vinteren.

Vinterlagring er en uviss sak for gulrøtter og rotgrønnsaker, slik tilfellet er for enkelte kålplanter. Det er et spørsmål om grønnsakene kan lagres i lengre tid etter høsting, for eksempel i en kjeller eller annen kjølig plass, for å spises i løpet av vinteren.

Garden4-2048x1366.jpeg

De latinske navnene på frøposen

På baksiden står det latinske navnet på sorten du ønsker å dyrke. Dette kan være greit å se på hvis man for eksempel kun ønsker å dyrke kålplanter på samme sted hvert fjerde år (for å unngå sykdommer). Kål er av slekten som begynner det latinske navnet med Brassica. Blant chiliene våre, det vil si av slekten som begynner sitt latinske navn med Capsicum, er det varianter du gjærne kan så tidligere. Dette vet du ved å se hvilken art de tilhører.

5771l-1-2048x1367.jpeg

Ikke gå glipp av den nederste kanten av frøposen

Nederst i posen finner du stempelet for siste salgsdag. Hvis du har lagret frøposer der denne datoen har passert, betyr ikke det at frøene dine har blitt for gamle.

På stemplet kan du også se hvilken batch frøene kommer fra. Dette kan være greit å spare, hvis det er slik at det skulle være noe galt med frøene dine. Deretter må leverandøren finne ut dette nummeret for å kunne spore hvilke frø det gjelder.

Spiring indikerer andelen av frøene dine som du kan forvente å spire. Forhåpentligvis spirer alle frøene du sår, men det er aldri noe produsenten kan garantere. Hvis det for eksempel står at spireevnen er 75 %, kan du forvente at omtrent tre av fire frø spirer.