MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Sommerblomster

22. juli 2021

Farger hele sommeren

Sommerblomster er de sorter som i vårt klima bare lever én sesong, slik som ringblomst, pyntekosmos og valmue. På én sommer spirer de, vokser opp, blomstrer, setter frø og visner deretter helt bort når frosten kommer. Å så dem er enkelt og mange kan sås direkte på vokseplassen.

Andre sorter kan man med fordel forkultivere inne om våren, for at de skal rekke å vokse seg til og begynne å blomstre tidligere enn de ellers ville gjort i vårt kjølige klima.

Gjør som dette: Sommerblomster

imagefggar.png

1. Så frøene

Riktig tid for å så avhenger av hvor i landet man bor, men når man sår direkte skal telen ha gått av jorden og den skal ha begynt å varme seg opp. Andre sorter forkultiveres inne, med fordel i Pluggbox (for små frø) eller Rootmaster (for store frø) som gir plantene dype, fine rotsystem. Å så i små potter i minidrivhus eller direkte i torvbriketter er andre alternativ. Bruk såjord, så frøene og dekk med ytterligere noen millimeter jord. Lysspirende frø skal ikke dekkes med jord i det hele tatt – informasjon finnes på frøposen. Avslutt med å spraye vann over sådden og dekk med plast eller lokk. Sett i romtemperatur og hold jorden fuktig, så kommer snart spirene.

2. Riktig temperatur 

De aller fleste sommerblomster vil ha det litt varmere enn romtemperatur for å spire. Ved å sette sådden på en varmematte oppnår man optimale forhold. Så fort spirene viser seg, plasseres sådden svalere, 15-18 grader, om ikke instruksjonen på frøposen sier noe annet.

3. Tilstrekkelig med lys

I begynnelsen trengs ikke noe spesielt lys, men så snart spirene titter opp er det viktig med tilleggsbelysning. Plantelys, gjerne i fullspektrum (6700 K), drøye 10 cm over plantene, er en utmerket måte å gi riktig lysmengde. Ønsker du ikke å bruke tilleggsbelysning, bør du vente med å så til solen lyser lengre om dagen slik at du kan sette plantene i en vinduskarm. Kombinasjonen mye lys og sval temperatur gir stabile og fine planter som ikke skyter i vei i høyden for fort.

4. Passelig mengde vann

Stell plantene dine, men vann dem ikke i hjel. Når spirene er oppe, går du over til å vanne med kanne eller fra undersiden. Jorden skal nesten rekke å tørke helt ut mellom hver vanning og når plantene har kommet opp et stykke, tar du bort plast eller lokk slik at det ikke blir for fuktig.

5. Ompotting

Når småplantene har vokst seg til så mye at man kan håndtere dem, er det tid for å potte dem om i plantejord i større potter. Dusj dem gjerne daglig med sprayflaske og vann ved behov. Etter hvert som plantene blir større og utvikler røttene sine, pottes de om ytterligere en eller flere ganger til det er tid for utplanting.

Nelson_Garden_odla_Sommarblommor_image_4.jpg

6. Herding og utplanting

Før utplanting skal plantene herdes i ca. en uke. Temperaturen bør da ligge på 15-18 grader på dagtid og plantene plasseres lunt og i halvskygge. Toppen 2-3 timer de første dagene, og øk deretter etter hvert som de venner seg til utelivet. Etter 3-4 dager kan de også stå ute om natten dersom det ikke er risiko for frost. Etter herdingen plantes sommerblomstene ut på voksestedet sitt. Vann grundig slik at jordklumpen er fuktig når den plantes ut.


TEXT: MARIE ONÄNG / FOTO: SONJA DAHLGREN, PETER KARLSSON OCH ANNIKA CHRISTENSEN