MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Vermiculite eller perlite?

13. januar 2022

Både vermiculite og perlite er lyse, grynete korn som knapt veier noe som helst. Selv om de er ganske like, har de litt ulike egenskaper. Når skal du bruke dem og hvordan? Vi hjelper deg!

Ofte står de ved siden av hverandre, de posene som butikken selger som jordforbedring eller tilbehør til frøsådd. Til tross for at de ligner på hverandre av utseende og til en viss grad har lignende egenskaper, oppfyller de ulike funksjoner i dyrkingen. Velger du rett materiale til rett oppgave, er det større sannsynlighet for at du oppnår ønsket resultat.

Hva er det for noe?

Både vermiculite og perlite er mineralske. Det innebærer at de til forskjell fra organiske materialer ikke brytes ned av mikroorganismer i jorden. Begge materialene er dessuten naturlig sterile og fører dermed ikke med seg sykdommer eller skadedyr til plantene dine.

Hva er vermiculite?

Vermiculite er leirskifer som er varmet opp slik at den får en struktur som både absorberer og avgir fuktighet. Kornene er myke og ”svampete” og har en litt brunaktig farge.

Hva er perlite?

Perlite er et vulkansk materiale som etter kraftig oppvarming er blitt hvitt og porøst, nesten som oppsmuldret frigolitt. Kornene er helt hvite.

Nelson_Garden_Vermiculite_or_perlite_Image_1.jpeg

Vermiculite passer utmerket når du sår bittesmå, lysgroende blomsterfrø.

Hvilken funksjon har vermiculite og perlite?

Begge materialene holder på vannet i jorden. Vermiculite absorberer vann som en svamp, mens perlite lagrer vannet i den porøse strukturen.

Vermiculite suger lett opp vann og holder på fuktigheten lenger enn perlite. Vermiculite passer derfor bra for frøsådd. Materialet kan blandes i jorden for å gjøre den mer fuktighetsbevarende. Du kan også legge et lag over jordoverflaten for å bevare jordens fuktighet bedre og forhindre mose.

Når du sår lysgroende frø, kan du fylle plantepotten med jord, så frøene og dekke til med vermiculite. Da får frøene lys, men tørker ikke ut like fort.

Perlite har nøytral pH-verdi og gjør jorden luftigere enn vermiculite. Det er spesielt bra når du skal plante om småplanter, men perlite kan også blandes i såjorden. En luftig jord gir plantenes røtter mer oksygen og bidrar til at frøene spirer raskere og at unge planter lettere slår rot.

Bland litt perlite i blomsterjorden hvis du har sensitive potteplanter, da trives de enda bedre.

Nelson_Garden_Vermiculite_or_perlite_Image_2.jpeg

Perlite bidrar til å holde jorden rundt plantenes røtter luftig uten at den tørker ut.

Hvordan skal jeg bruke dem?

Velg vermiculite ved frøsådd og til planter som trenger jord som holder på fuktigheten.

Velg perlite ved omplanting eller til planter som trenger en porøs og veldrenert jord.

Du kan også bruke dem sammen for å forbedre jordens struktur og egenskaper. Bland to deler jord med en del perlite og en del vermiculite.

Relaterte produkter