MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Dyrke hagestemorsblomster

06. mars 2023

Lettdyrket, kuldetålig og langlivet – hagestemorsblomster har det meste du kan kreve av en blomst! En nett, liten skjønnhet som kan dyrkes både i potte på balkongen og i bedet. 

Hagestemorsblomst er en utrolig søt, liten blomst som passer i de fleste hager. Hagestemorsblomster er ikke bare lettdyrkede og anvendbare, de er også sterke og takknemlige blomster. Hvis du steller hagestemorsblomstene rett, kan de blomstre rikelig hele sesongen. I tillegg til å la dem pryde potter og bed kan du plukke små, søte buketter, presse dem eller hvorfor ikke dekorere bakverk og kaker med dem.

Nelson_Garden_How To Grow Pansy From Seedy_image_1.jpeg

Du kan dyrke dem overalt, i balkongkasser, potter, bed eller som kantplante i hagen. De finnes i uendelig mange vakre farger og med store eller små blomster. Til tross for sitt nette utseende er det en tøff, liten blomst som tåler en frostnatt eller to.  

Så hagestemorsblomster

Hvis du vil ha en tidlig blomstring, er det bra å så dem året før. Så gjerne allerede i juli–august, for å rekke å drive opp en liten plante før vinteren. Planten kan overvintre utendørs i mange deler av landet. Dekk dem med litt granbar over vinteren for å beskytte mot vær og kulde. Hvis du bor lengre nord, er det best å sette inn plantene på et mer beskyttet sted, f.eks. en sval bod eller et noenlunde frostfritt drivhus.

Du kan også så hagestemorsblomster i årets første måneder.

Forkultivere hagestemorsblomster innendørs

  1. Fyll et trau eller en potte med vanlig plantejord. 
  2. Strø frøene oppå jorden. De skal ikke dekkes med jord, men du kan dekke dem med et tynt lag vermiculite hvis du vil.
  3. Vann forsiktig – gjerne med en sprayflaske – og plasser sådden i et minidrivhus eller dekk med plastfolie.
  4. Plasser potten i et vindu, gjerne med en varmematte eller ovenfor et element, da spirer frøene raskere. 
  5. Når frøene har spirt, kan du med fordel stille dem litt svalere, men fortsatt lyst. Velg ditt lyseste vindu eller bruk vekstbelysning.

Nelson_Garden_How To Grow Pansy From Seedy_image_2.jpegEt tynt lag vermiculite hjelper til med å bevare fuktigheten.

Så hagestemorsblomster utendørs

Du kan også så hagestemorsblomster ute i kasser og potter fra og med februar–mars. Dekk da sådden med fiberduk og legg over et større plastlokk. Plantene pottes om når de er passe store, minst tre små hjerteblader, men gjerne større. Grunnen til å vente lenger er at de ellers er veldig små å håndtere. Sett én plante i hver potte.

Du kan du så hagestemorsblomster utendørs i potter hele sommeren. Det er en vidunderlig, liten blomst som er like fin på våren som på høsten.

I tillegg til å være lettstelt tåler den frost ganske godt. Det gjør at den er egnet både tidlig vår og høst.

Stell

Plant dem i fin, godt gjødslet jord og plukk bort visne blomster etter hvert. Et annet tips er å ikke bare knipe av blomsten, men også stilken som den visne blomsten sitter på. Det er viktig. Hvis stilkene får stå igjen, produserer plantene færre blomster. 

Nelson_Garden_How To Grow Pansy From Seedy_image_3.jpeg
Hagestemorsblomster finnes i mange ulike farger – ofte er det flere farger i en og samme blomst! Foto: Lovisa Back

Kast ikke hagestemorsblomstene

Hagestemorsblomster er toårige og hvis du vil bruke potten til noe annet, kan du plante dem et annet sted. Det finnes nesten alltid plass til en hagestemorsblomst i et bed eller som kantplante. Hvis du ikke har plass, kan du gi dem bort til noen som har plass.

Høstplanting!

Hvis du har igjen hagestemorsblomster i potter og balkongkasser på høsten, kan du ta ut hele jordklumper fra potten og plante dem i en tom pallekarm eller der det er plass i bedet. Litt senere, nærmere vinteren, legger du på noen kvister med granbar som vinterbeskyttelse. Dette beskytter også mot sultne harer og rådyr. På våren graver du opp plantene og setter dem i potter på nytt med ny, frisk jord. Da har du glede av dem to år på rad og de blomstrer dessuten ekstra tidlig det andre året!

Presse hagestemorsblomster

Du kan bevare hagestemorsblomster ved å presse dem. De blir utrolig vakre og du kan nyte dem også i vinterhalvåret.

Plukk av de blomstene du vil presse og plasser dem mellom to plane flater med et kraftig trykk. Deretter lar du dem ligge under trykk i minst 1–2 måneder. Gamle telefonkataloger er perfekt og har bra tyngde til å legge blomstene mellom. Hvis du vil begynne å presse blomster og ikke har gamle telefonkataloger liggende, kan du bruke flere bøker eller noe annet tungt. Hvis du velger bøker som du ikke er så redd for, kan du legge blomstene direkte mellom sidene i boken. Hvis du er hendig, kan du lage en blomsterpresse. Det finnes også ferdige blomsterpresser å få kjøpt.

Du kan gjøre mange morsomme ting med de pressede blomstene! Bilder, kort – det er bare fantasien som setter grenser! Hagestemorsblomstene beholder fargen veldig godt også som pressede.