MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Dyrke pyntekorg

13. april 2022

Med skire blomster og et dillignende bladverk er pyntekorgen betydelig tøffere enn den gir uttrykk for. Et must for den som drømmer om rik tilgang på egendyrkede snittblomster i sommer!

Det er fantastisk å få følge pyntekorgen fra frø til en gigantisk plante full av blomster i hvite, rosa eller gule nyanser. Selv de litt lavere sortene byr på stor vekstkraft i form av iherdig blomstring. Så det er ikke noe rart at den er populær blant bier og sommerfugler.

Hvordan sår jeg?

Frøene trenger bare dekkes med et tynt lag jord på maks. noen centimeter. Hvis du velger å forkultivere, fungerer det utmerket å så frøene i en eller annen form for pluggbrett. Da får du fine pluggplanter å plante ut når faren for frost er over! La gjerne de sådde frøene stå varmt, f.eks. på en varmematte eller over et element. Da spirer frøene raskere. Plasser plantene svalere når de har spirt.

Hvilken jord passer best?

Pyntekorg trives i moldrik, sandblandet jord uten altfor mye næring.

Hvilken plass passer best?

Pyntekorg kan dyrkes både på friland og i større potter. Høyden kan variere fra 30 cm til 150 cm. Les på frøposen slik at du vet hvilken sort du velger. Pyntekorgen trives godt på solrike steder.

Hvorfor blomstrer den ikke?

Pyntekorg er blant de blomstene som ikke har godt av for mye næring – i hvert fall ikke hvis du vil at den skal blomstre. For mye næring gjør at planten produserer mye blader og ikke bryr seg om å danne blomster.

Pyntekorg er dessuten en kortdagsblomstrende plante. I juni, når det er på det lyseste, blir det aldri mørkt nok i tilstrekkelig lang tid. Blomstringen kommer først i gang når nettene blir lengre. Hvis du får i gang blomstringen tidlig, kommer den til å blomstre hele sommeren, men mest og vakrest mot slutten av sommeren. Hvor sensitiv pyntekorgen er for lyset, kan variere fra sort til sort.

Nelson_Garden_How_to_grow_cosmos_image_4.jpgVed for mye næring risikerer du å få dårligere blomstring. Pyntekorgen blomstrer best i litt magrere jord. Foto: Lovisa Back

Hvor lenge blomstrer det?

Fjern visne blomster og vær raus med pyntekorg i buketter – jo mer du plukker, desto mer blomstrer det! Pyntekorgen er ikke spesielt sensitiv for kulde. Den fortsetter å blomstre og klarer seg iblant gjennom den første frosten.

Hvilken næring skal jeg gi?

Pyntekorgen trenger ikke særlig mye næring, men sørg for at jorden er grunngjødslet og gi den litt ekstra næring av og til i løpet av sommeren. Her kan du lese mer om gjødsel.

Nelson_Garden_How_to_grow_cosmos_image_2.jpg
Sløs med bukettene! Pyntekorgen er en vidunderlig snittblomst som blomstrer mer og bedre jo mer du plukker. Foto: Lovisa Back

Skal den toppes?

Du trenger ikke å toppe planten, det vil si klippe av toppen, for å få en fin og tett plante. Men det skader heller planten og kan gjøre at den forgrener seg mer.

Kan den overvintre?

Pyntekorgen er en ettårig plante, men det hender at den selvsår seg hvis du lar blomstene bli sittende slik at det dannes frø.

Tips for ulike typer pyntekorg

Nelson_Garden_How_to_grow_cosmos_image_3.jpg’Double Click’, ’Gazebo Red’, ’Candy Stripe’ og ’Daydream’. Foto: Lovisa Back

'Double Click' har ensfargede, rufsete blomster i ulike nyanser av rosa eller hvitt. Planten blir ordentlig høy – opptil 120 cm.

'Gazebo Red' er en lavere variant av pyntekorg og den har ceriserosa-røde blomster.

'Daydream' har hvite blomster med rosa innslag ved kronbladenes feste. Planten blir vanligvis 100–120 cm høy.

'Candy Stripe' har hvite blomster med ceriserosa kanter som kan fylle en større eller mindre del av kronbladet. Planten blir rundt 75 cm høy.

Nelson_Garden_How_to_grow_cosmos_image_7.jpg
'Xanthos' har små, lysegule blomster. Foto: Lovisa Back

'Xanthos' er blant de minste både når det gjelder blomstene og høyden. Den blir bare rundt en halvmeter høy.

Nelson_Garden_How_to_grow_cosmos_image_6.jpg

'Vega Mixture' og 'Early Summer' består av store blomster i en blanding av hvite og rosa nyanser. Mens ”Vega Mixture” blir 30–50 cm høy, strekker ”Early Summer” seg opp mot en meter.