MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Bind en bukett

09. september 2021

By på en søt sommerbukett

Å kunne binde en bukett med blomster fra egen hage er ren luksus. For å få et mer profesjonelt preg har vi bedt floristen Maria Bolander fra Växjö om å gi oss tips og råd.

Med saks i hånden og støvler på føttene bega hun seg ut i hagen for å klippe og komponere. Høye georginer, et par blad fra storknebb og et knippe fargerike sommerblomster samles inn og legges på et bord. Så er det tid for å skape.

– Jeg velger alltid noen uttrykksfulle karakterblomster. De komplimenterer jeg med litt ”fyll”, blomster som i seg selv ikke gir et så stort inntrykk men som er sterke i større mengde, sier Maria Bolander.

I dette tilfellet var det georginene som fikk rollen som karakterblomster, men det kunne like gjerne vært ringblomster eller roser.

– Jeg syns man skal blande sommerblomster med stauder. Det gjør at man får en mer kraftfull bukett.

Fargene i buketten velges etter egen smak, men om man vil følge trenden er det tydelig at den kresne minimalistiske stilen er utgått.

– Tidligere ga man gjerne noen hvite liljer i gave. Nå er det mye mer vanlig med mye farger og forskjellige former. Det liker jeg også godt.

En bukett fra egen hage, fungerer det som en gi-bort-gave?

– Absolutt! Det innebærer jo at noen har brukt tid på den, både å dyrke frem og å binde sammen blomstene. Selvdyrkningsprinsippet går igjen også her.

Gjør slik: bind en bukett

1. Sorter blomstene etter form og farge og fjern bladene fra nederste delen av stilken. Buketten lages deretter innenfra og ut. Start derfor med en sterk, karismatisk blomst som former en liten topp i buketten. Legg stilkene som i en spiral, alltid i samme retning. Det gjør at blomstene holder seg på plass.

2. Fortsett med litt ”fyll”. Bland gjerne inn noen stauder for å gi buketten et kraftigere uttrykk. Veksle deretter med flere karakteristiske blomster. Tenk ikke for mye på plassering. Planlegger man for mye kan det fort gi et forutsigbart og stivt uttrykk.

3. Varier høyden på blomstene, slik at noen kommer lengre ned enn andre. Et triks er å la blomster som er naturlig høye også stå høyt i buketten.

4. Når du kjenner deg ferdig binder du buketten, gjerne med bast. Klipp bukettens stilker slik at de slutter på samme sted. Snitt endene før buketten settes i vase.


TEKST: KARIN SPJUTH / TRÄDGÅRDSLANDET 2013 / FOTO: LINA ALRIKSSON