MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Velg rett minidrivhus

18. januar 2022

Dyrk opp mange planter på et lite areal med et minidrivhus! Ved å la frøene spire og vokse opp i en litt mindre mengde jord med jevn fuktighet og i godt lys blir dyrkingen vanligvis vellykket.

Plantene vokser best når de får passe mengder av varme, vann, lys og luft. Med et minidrivhus er det enkelt å gi frøene en god start. 

Hvilket minidrivhus som passer best for deg, avhenger litt av hva du vil dyrke. Men minst like viktig er det hvor mye du vil dyrke og hvor mye tid du vil bruke.

Ventilerende lokk og vanning nedenfra

I et skikkelig bra minidrivhus kan vanningen skje nedenfra, f.eks. ved at underdelen fylles med vann. Små planter er sensitive og kan bli ødelagt hvis vannet kommer ovenfra. Det er også en fordel at røttene må søke seg nedover og utover for å nå vannet, for da utvikler de et større rotsystem. 

I tillegg til muligheten til å vanne nedenfra bør et bra minidrivhus ha et lokk. Et lokk bidrar til å holde jorden fuktig, men må også gi god ventilasjon og slippe gjennom lys.

Spørsmål du bør stille deg selv før du velger minidrivhus:

  • Hvor mange planter vil jeg forkultivere?
  • Hvilke sorter har jeg tenkt å så? 
  • Hvor mye tid kan jeg bruke på forkultiveringen?
  • Krav til materiale/styrke/holdbarhet?

Minipluggbrett 

Med et minipluggbrett er du aldri langt fra en forkultivering! Det aller enkleste er å så i dyrkingsplugger som du bare trenger å stappe ned i cellen. Det er raskere og enklere enn med såjord, selv om det også fungerer helt utmerket. Plantene pleier dessuten å vokse ekstra godt i pluggen, som holder seg porøs og tilfører oksygen til røttene.

I pluggbrettet kan plantene stå i flere uker før de må plantes om. Du kan fylle på med vann og dermed trenger du ikke å vanne så ofte.

Et brett rommer 14 planter og i spirekassen med lokk er det plass til opptil tre brett. Det gjør det enkelt å ta ut ett brett om gangen for omplanting, samtidig som du lar de resterende brettene bli stående. 

Passer for deg som …
… vil komme raskt i gang, forkultiverer på et lite areal eller vil så kontinuerlig for å ha småplanter å fylle på med ute. 

Godt valg for …
… små til middels store frø – f.eks. kål, salat, tomat, tagetes, chili. Erter fungerer også fint!

Nelson_Garden_Choose_the_right_mini_greenhouse_image_3.jpeg

Rootmaster® 

Et minidrivhus med vanningsfunksjon som gir plantene en jevnere fuktighet. Pluggcellene kan åpnes og det muliggjør en skånsom håndtering av plantene. Det er litt arbeid med å starte opp en Rootmaster®før du får vanningssnøret på plass, men til gjengjeld får du fantastiske pluggplanter med sterke røtter.

Når frøene først er sådd, er dyrkingen i Rootmaster® svært enkel. Du behøver ikke å vanne særlig ofte og det går flere uker før du trenger å plante om plantene. I Rootmaster® kan du forkultivere frø med ulik veksttid fordi pluggene er oppdelt i fire moduler. På den måten kan du så helt ulike typer planter – uansett hvor raskt de spirer og vokser. Åpne bare den modulen som har ferdige planter for omplanting og la de andre stå igjen for å vokse litt til.

Drivhuset rommer 32 planter og har ganske dype celler. Det passer bra til planter med dypere rotsystem, f.eks. erte- og bønneplanter.

Passer for deg som …
… mener alvor med dyrkingen og gjerne bruker litt ekstra tid på å forberede frøsådden og stiller høyere krav til plantene.

Godt valg for …
… erter, bønner, blomsterert, solsikke og andre planter med dype eller sensitive rotsystemer. Anbefales spesielt til litt mer verdifulle frø som du sår få av.

Nelson_Garden_Choose_the_right_mini_greenhouse_image_1.jpeg

Pluggbox

Med 49 små plugger får du plass til mange planter på minimalt areal. Pluggene er dype, men ikke spesielt store i diameter. Det passer bra for små frø som da kan utvikle dype rotsystemer. En fiffig konstruksjon i pluggboksens bunnkasse gjør at hver plugg enkelt kan trykkes opp fra cellen når den skal plantes om. Det er smart hvis du vil så mange av samme sort, fordi alle pluggene ”trykkes opp” samtidig. Du kan også så ulike frøsorter i rader og markere med etiketter.

Fordi pluggen har et ganske lite jordvolum må plantene plantes om ganske raskt og du må vanne veldig ofte. 

Passer for deg som …
… dyrker mye og starter med forkultivering tidlig på året, samt at du kan tenke deg å plante om i flere trinn.

Godt valg for …
… små frø som du vil ha mange planter av. Tidlig planting av pelargonia, chili, rotselleri og purre, samt små hurtigvoksende frø som tagetes, zinnia og pyntekurv.

Nelson_Garden_Choose_the_right_mini_greenhouse_image_2.jpeg

Minidrivhus Window

Med 24 celler kommer du langt. Dessuten er cellene i minidrivhuset Window såpass store at plantene ikke behøver å plantes om på en stund. Cellene er oppdelt i fire seksjoner, og dermed kan du så sorter som vokser med ulik hastighet i de ulike seksjonene. Da kan du enkelt plukke opp en seksjon for å plante om, og la resten bli stående.

Takket være et litt større jordvolum kan plantene stå ganske lenge før de må plantes om. 

Passer for deg som …
… vil ha frøsådden stående i vinduet og som dyrker litt av hvert.

Godt valg for …
… alle typer frø, spesielt bladgrønnsaker som salat og kål, men også større fruktbærende sorter som agurk, gresskar og squash.

Nelson_Garden_Choose_the_right_mini_greenhouse_image_4.jpeg

Pluggsett

Med dette dyrkingsbrettet kan du forkultivere hele grønnsakslandet på ett eneste brett – bokstavelig talt. Det har nemlig hele 84 dyrkingsceller. Hvis du er en ekte dyrkingsentusiast, er dette noe for deg fordi brettet gir plass til mange planter på en gang. Dette pluggsettet har også en bunnkasse og en vanningsmatte som holdes fuktig slik at de små cellene ikke tørker ut.

Dette forkultiveringssettet passer også for deg som har bredsådd mange frø og skal plante om plantene hver for seg.

Passer for deg som …
… er dyrkingsentusiast, vil dyrke mye på en gang eller hvis du vil dyrke i omganger.

Godt valg for …
… for kjøkkenhagen. Romanosalat, kål og andre bladplanter. Passer også for deg som har bredsådd mange snittblomster som skal plantes om til enkeltceller. Egner seg også for å dyrke frem stiklinger.

Nelson_Garden_Choose_the_right_mini_greenhouse_image_6.jpg

Bredsåing i Micro Leaf-boks eller spirekasse

Hvis du har tenkt å forkultivere mange planter av hver sort, er det praktisk å bredså. Du kan i prinsippet bredså i hvilken som helst spirekasse bare den har hull i bunnen slik at overskuddsvannet kan renne ut. Micro Leaf 1-boks passer for deg som vil dyrke i litt mindre skala, mens en spirekasse er egnet for deg som dyrker i litt større skala. Plastemballasje fra grønnsaksdisken fungerer også fint! 

Bredsåing passer for deg som vil at det skal gå raskt å så.

Passer for deg som …
… er erfaren og har en del tid. Passer hvis du vil ha mange planter av samme sort eller hvis du vil så og høste små bladgrønnsaker. 

Godt valg for …
… tomater, paprika, plukksalat og chili som egner seg for bredsåing. Mange av våre sommerblomster som pyntekurv, prydløvemunn og kornblomst passer også bra for bredsåing.

Nelson_Garden_Choose_the_right_mini_greenhouse_image_7.jpg