MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature

Dyrk tomater

09 July 2021

Å dyrke tomater trenger ikke å være spesielt vanskelig eller ta mye plass – og du behøver verken drivhus eller hage. Velger du pottetomater, går det nemlig bra å dyrke i vinduet eller på balkongen. I vår tomatguide hjelper vi deg med tomatdyrkingen fra du sår til du høster.

Tomater fra frø kan du dyrke uansett hvor og hvordan du bor. Du kan dyrke dem i pallekarm, på balkong, i drivhus og til og med innendørs og hvorfor ikke hydroponisk? Å dyrke egne tomater og følelsen av å få sette tennene i den første solmodne tomaten, er uslåelig!

Når skal jeg så tomatfrø?

Du kan begynne å forkultivere tomater fra midten av februar frem til april. Best resultat får du hvis du sår tomatfrøene i et minidrivhus. Hvis du ikke har minidrivhus, kan du så frøene i små potter med litt plast over som du stikker noen hull i.

Hvordan gjør jeg det?

  1. Fyll potten med såjord, vann jorden slik at den blir fuktig og legg frøene oppå jorden. Dekk de sådde frøene med et tynt lag jord eller vermiculite. Vann litt mer.
  2. Plasser pottene med tomatfrøene varmt – gjerne 20 grader eller mer – og hold jorden fuktig. Tomater gror dårlig i lave temperaturer og hvis du har det kaldt innendørs, kan en varmematte være en god idé. Gulvvarme? Sett pottene med tomatfrøene der.
  3. Når plantene titter opp, er det bra å senke temperaturen et par grader. Det er også viktig at plantene får mye lys. Plasser tomatplantene i et vindu, helst mot sør, hvis du ikke har ekstra plantelys. Fortsett å holde jorden fuktig ved å vanne litt av og til.

Nelson_Garden_Odla_tomat_image_1.jpeg

Blir det mye bladmasse, må du kanskje fjerne en del for at tomatene skal rekke å modne.

Hvilken sort skal jeg velge?

Det finnes mange ulike tomatsorter å velge mellom. Det finnes høytvoksende og lavtvoksende. Det finnes cherrytomater, plommetomater, ampeltomater og bifftomater. Det finnes gule, grønne og klassisk røde tomater. Det er mye å velge mellom!

Uansett om du velger en lavtvoksende busktomat eller en høyvokst sort som må støttes opp, vil du oppdage at det er stor variasjon på fruktene. Noen har tynt skall og passer bra å spise direkte fra planten. Andre har tykkere skall som gir bedre holdbarhet og kan derfor lagres litt lenger.

En busktomat modner som oftest raskere enn en høytvoksende sort, så velg en slik hvis du er utålmodig. Du kan også dyrke flere tomatsorter med forskjellig utviklingstid, slik at du får en lang tomatsesong. Alle tomater liker varme og bør dyrkes på beskyttede steder, men visse sorter fungerer bra på friland. Andre tomatsorter trives imidlertid best i drivhus eller på steder med tilsvarende varme. Hvis frøposen har et drivhussymbol, vet du det.

Begynn med å bestemme deg for hvor mye plass tomatavlingen skal få og velg sorter deretter. Når du vet hvilke sorter du har plass til, kan du begynne å velge ut fra egenskaper som f.eks. smak, konsistens og holdbarhet.

Nelson_Garden_Odla_tomat_image_2.jpeg

Det fungerer utmerket å dyrke tomater i potte eller ampel hvis du velger en lavtvoksende sort.

Når skal jeg plante om tomatplanter?

La tomatplantene vokse i sitt minidrivhus til du ser at det begynner å vokse fram ytterligere et bladpar (karakterbladene) ovenfor de første hjerteformede bladene. Nå er det på tide å plante om tomatene i en potte fylt med litt mer næringsrik plantejord.

Løft forsiktig ut tomatplanten med dens røtter og sett den ned i en større potte med jord. Sett gjerne tomatplanten dypt ned i jorden i den nye potten slik at nesten bare bladene på planten stikker opp over jorden. Tomatplanten danner røtter langs stammen og kan dermed utvikle seg bedre.

Hold jorden fuktig og tilsett flytende næring etter et par uker i den nye potten. Fortsett å gjødsle regelmessig. Plant om planten igjen når den er blitt større og fyll på ordentlig med jord i potten opp til det nederste bladparet.

Nelson_Garden_Odla_tomat_image_4.jpeg

Plant gjerne om tomatene trinnvis. La rotsystemet fylle potten før du planter om til en større potte.

Når skal jeg begynne å gi næring?

Når du planter om en tomat, er den nye blomsterjorden full av næring. Hvis du bruker jord fra egen avling, har du sikkert fylt på med næringsrik kompost som tomatene med glede sluker i seg. Etter to–tre uker er det på tide å fylle på med mer næring. Det beste er å gi næring lite og ofte, minst en gang i uken, litt avhengig av hvilken næring du velger å bruke.

De fleste planter klarer seg med samme næring – plantene styrer nemlig selv hvor mye de tar opp av de respektive stoffene. Næringsbehovet varierer etter hvor i vekstfasen tomaten befinner seg. Når det er tid for å sette frukt, trenger den nemlig litt mindre nitrogen (gunstig for bladenes vekst) og litt mer av fosfor og kalium (gunstig for fruktsettingen). Hvis du vil gjøre det enkelt for deg selv, finnes det spesialgjødsel for tomater.

Fordi tomater vokser raskt og trenger næring for både å vokse og utvikle frukt, må du sørge for at de har næring helt frem til slutten av sommeren. Tomatplantene overlever nok selv om du ikke gir ekstra gjødning, men de kommer sannsynligvis ikke til å gi så stor avling.

Når kan jeg plante ut tomatene?

Når nattetemperaturen holder seg rundt 8 grader eller mer, kan du sette ut tomatene i et drivhus eller på en beskyttet, solrik plass ved husveggen. Venn tomatplantene til utelivet ved å la dem stå ute bare noen timer om gangen i to til fire dager. Unngå sterkt sollys de første dagene. Hvis tomatplantene skal stå i potte, må hver plante snart ha en større potte. Mindre busk- eller pottetomater vil ha potter på ca. 5–10 liter, mens høyere tomatsorter trenger minst 20 liter jord. Sett bare én tomatplante i hver potte.

Dyrker du høytvoksende tomater? Sørg for å ha en solid støtte på plass helt fra begynnelsen.

Tyve eller ikke tyve tomatplantene?

For å få så mange tomater som mulig på hver tomatplante i vår korte sesong, er det viktig å gi planten optimale forutsetninger. Det gjør du blant annet ved å tyve tomatplanten. Det betyr at du fjerner sideskuddene som vokser i 45 graders vinkel mellom stammen og bladgrenene. Tomatplanten får da større kraft til å utvikle tomater, i stedet for at kraften går med til å utvikle flere grener og blader.

Ikke alle tomatplanter skal tyves. Det gjelder bare de høytvoksende. Disse må dessuten bindes opp. Busktomater, dvergtomater og ampeltomater trenger som oftest ikke å tyves fordi sideskuddene også rekker å utvikle frukt.

Det står på frøposen om din sort må tyves.

Nelson_Garden_Odla_tomat_image_6.jpeg

Når du tyver tomater, fjerner du de små nye skuddene som vokser frem fra kløftene mellom tomatgrener og tomatplantens stamme. På den måten får tomatplanten kraft til å utvikle flere og større tomater.