MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Reconnect to nature

Spirer eller mikroblader – hva skal jeg velge?

22 September 2021

Nysgjerrig på å dyrke din egen mat hjemme i kjøkkenvinduet? Mangler du tålmodighet eller plass til en stor grønnsaksdyrking? Prøv spirer eller mikroblader!

Dyrking av spirer og skudd (kalles også mikroblader) er metoder som gjør det enkelt å skaffe seg sine egne grønnsaker på et lite areal. Det går dessuten raskt og krever ikke særlig mye av kunnskap, redskaper eller tid.

Tørre frø er fulle med næring som det dessverre er vanskelig for oss å ta opp. Når frøet begynner å vokse, åpner det imidlertid opp sitt beskyttende skall og flere næringsstoffer blir tilgjengelige også for oss. Både spirer og skudd er ordentlig supermat.

Uansett hvilken metode du velger, kan du dyrke sprø og gode grønnsaker som er fulle av vitaminer og mineraler – året rundt! 

sprouts-or-microblades-which-should-I-choose_2.jpg

La linsespirene gjøre salaten mer mettende! Foto: Lovisa Back

Spirer

Frø og vann er egentlig alt som kreves for å begynne å dyrke spirer. En spire begynner å utvikle seg når frøet får tilgang til vann, oksygen og en behagelig temperatur. Du kan dyrke spirer i en sil, et syltetøyglass (bruk et finmasket nett for å holde borte overflødig vann) eller en egen spireboks. De fleste frø blir ferdige på 5–10 dager og holder omtrent 5 dager i kjøleskapet.

For deg som er borte i lengre perioder, kan det være vanskelig å dyrke spirer med godt resultat fordi frøene må skylles minst to ganger per dag. Det er viktig å skylle dem regelmessig for å holde dem fuktige og friske. En dyrking i jord er litt mindre krevende og kan klare seg noen dager uten vann.

Spirene trenger derimot ikke noe lys, snarere tvert om! Nettopp derfor er det perfekt å dyrke spirer i vinterhalvåret.

Ulike frø gir ulike spirer med tanke på smak og konsistens. Linsespirer er f.eks. milde, sprø og mettende! Fennikelspirer er ikke like mettende, men bidrar i stedet med en frisk anissmak til måltidet. Hvilken blir din favoritt?

sprouts-or-microblades-which-should-I-choose_3.jpg

Alfalfaspirer har mild smak og gir veldig mye for liten innsats – en eneste spiseskje gir en halv liter spirer. Foto: Lovisa Back

Sorter som egner seg som spirer

  • Alfalfa
  • Brokkoli
  • Fennikel
  • Vinterreddik
  • Krydderkarse
  • Reddik
  • Sennepsfrø
  • Linser

Du kan også prøve med …

  • Rødbete
  • Purre
  • Grønnkål
  • Erter

sprouts-or-microblades-which-should-I-choose_4.jpg

Micro Leaf 3-boks lar deg dyrke flere sorter – eller samme sort i flere omganger, slik at du alltid har noe som er klart for høsting. Foto: Annika Christensen

Micro Leaf

Mikroblader er små, grønne skudd og de omtales ofte med sitt engelske navn ”microgreens”. Det er den raskeste og enkleste måten å dyrke bladgrønnsaker på. Skuddene kan høstes etter bare et par uker.

Det tar litt lengre tid enn å dyrke spirer og de trenger noe å vokse i. Får de for lite lys, noe som kan være et problem om vinteren, blir de ikke like frodige som de kunne ha blitt. Ved hjelp av plantelys kan skuddene dine vokse både raskere og bedre.

Til forskjell fra spirene – som må skylles et par ganger per dag – trenger du ikke å vanne skuddene hver dag. Men siden du som oftest dyrker i et ganske tynt lag jord, er det bra å sjekke hvordan skuddene har det med et par dagers mellomrom. Hvis du dyrker rett over et varmt element, må du kanskje vanne oftere.

Flere av våre Micro Leaf kan høstes flere ganger! Hvis du dessuten skjemmer bort skuddene med litt næring etter den første innhøstingen, kommer de til å ha rikelig med energi til å vokse videre!

sprouts-or-microblades-which-should-I-choose_5.jpg

Koriander passer utmerket å dyrke som småblader hjemme på kjøkkenet. Foto: Annika Christensen

Sorter som egner seg som mikroblader

  • Bladreddik
  • Bladsarepta
  • Bondebønne
  • Grønnkål
  • Agurkurt
  • Koriander
  • Pak Choi
  • Salatkarse
  • Solsikke
  • Erter

Du kan også prøve med …

...alle typer kål! Rødkål,brokkoli,tatsoi – alle kålsorter kan du så og høste som småblader.

Dyrke skudd uten jord

En del frø kan fint dyrkes til små skudd helt uten jord. Den klassiske krydderkarsen er et eksempel på frø som du kan så på kjøkkenpapir eller bomull, og så høste fint kryddergrønt til smørbrødene etter bare noen dager.

  • Brokkoli
  • Krydderkarse
  • Reddik