MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Reconnect to nature
  • forbruker@nelsongarden.no
  • 55 17 61 60

Georginer

19 July 2021

Å drive knoller

Georginer kan dyrkes fra frø, men for å forsikre seg en robust plante med rikelig blomstring, velger mange å kjøpe knoller om våren. Disse kan man med fordel vekke innendørs allerede i april for å få et forsprang og en lubben plante å sette ut. For plasseffektiv forkultivering klipper man av toppen på en stor melkekartong, fyller på med et lag blomsterjord, legger i knollen og topper med ytterligere et par cm jord. La den stå svalt, og etter en drøy måned har du en plante med et velutviklet rotsystem som løfter seg opp mot lyset.

Foto: Lovisa Wendt

Plant ut

Er man forberedt på å vente litt lenger på blomstringen, settes knollene direkte på voksestedet etter den siste nattefrosten. Plant ca. 10 cm dypt på friland, med en avstand på 50-75 cm avhengig av sortens høyde. Har du derimot allerede vekt knollene til live innendørs, er du noen uker nærmere blomstring. Da må derimot plantene herdes, altså gradvis tilvennes solen et par timer om dagen, før de plantes ut. De tåler absolutt ikke frost, så ofte bør man vente til begynnelsen av juni før utplanting.

I rabatt eller kar

Om man planlegger å ha georginene sine i krukke eller kar, er det uansett viktig å velge velgjødslet krukkejord og å legge et lag lecakuler i bunn for drenering. Georginen blir tettere og mer lubben om den toppes når den er ca. 15 cm høy; da forgrener den seg og får flere blomstrende stilker. Om man tynner blant knoppene får man færre men større blomster.

I sesongen

Vær nøye med å vanne og gi næring regelmessig om sommeren, da plantene vokser kraftig på en sesong. Uansett om georginen står på friland eller i krukke, er det lurt å plukke bort visne blomster samt passe på å ta snittblomster til bukett – alt for å stimulere til mer blomstring. Høyere sorter trenger ofte å bindes opp midt på sommeren. De første frostnettene kan georginen klare om den dekkes med fiberduk, men deretter gir den helt opp når temperaturen synker.

Overvintring av knollene

Om knollene skal spares til neste år, bør man slutte å gi georginen næring allerede i september. Når frosten har tatt planten, er det tid for å ta knollene opp ettersom de ikke kan overvintre i jorden i vårt klima. La dem tørke, ta bort gamle plantedeler og del eventuelt store knoller. Metodene for oppbevaring er flere, men det viktigste er at knollene får ligge frostfritt, mørkt og tørt. Etter en stund kan man legge på litt torvmuld eller sand, men det må ikke bli for fuktig.