MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Bli med i årets

Så-a-long

Hva, når, hvordan?

En Så-a-long er en aktivitet der vi – du, jeg og våre Så-a-long-ambassadører – dyrker to utvalgte frøsorter sammen! Her kan alle være med, nybegynnere eller proffer, balkongdyrkere eller frilandsdyrkere, alle er velkomne. 

Så-a-long gjør vi sammen med dyrkervenner som elsker å dyrke og inspirere flere til å ha det gøy med dyrkingen. Hele dyrkingsprosessen fra frø til høsting kan du følge på Instagram under hashtagen #såalong og hos våre ambassadører. Her kan vi følge hverandres dyrkingsprosjekter, gi tips og hjelpe hverandre til å lykkes. 

Sowalong-icon.png

Årets frøsorter

'Paper Moon’ er en søt stjerneskabiosa som passer perfekt i både ferske buketter og evighetsbuketter. 'Paper Moon' blomstrer med hvite, små blomster, men det er særlig for dens dekorative frøkapsler man dyrker denne skjønnheten. Den er dessuten populær blant både bier og sommerfugler.

'Fireworks' er en fargesprakende bladbete som det passer perfekt å dyrke både i potte og på friland. Bladbete er en lettdyrket supergrønnsak som du kan så i omganger helt til uti juli. Bladbetens blader er også fine i bukett sammen med sommerblomster.

Alt for at du skal lykkes

Her har vi samlet noen tips som hjelper deg på veien, fra et lite frø til ferdig blomst og grønnsak. Det er kanskje første gangen du dyrker bladbete. Da kan det være bra med litt veiledning. Eller kanskje elsker du blomster og vil kunne nyte vakre evighetsblomster året rundt. Du kommer til å finne flere tips under hashtagen #såalong. Glem heller ikke å dele dine beste tips for å lykkes.

Bli kjent med våre Så-a-long ambassadører 

Så-a-long er en aktivitet som strekker seg utover Norges grenser. Alle venner i hele Norden er med. Felles for oss alle er dyrkegleden. Du kan finne innlegg under hashtaggen @såalong.

For at du skal bli bedre kjent med våre Så-a-long ambassadører har vi stilt dem noen spørsmål:

1. Når oppsto din hageinteresse?

2. Har du en favoritt plante eller grønnsak du må ha i hagen hvert år?

3. Kan du beskrive din hage eller kjøkkenhage med fem ord?

4. Har du et tips du ønsker å dele med andre hageglade?

 

Fatima Maria Lavoll @marmeladedamen

1. Min hage interesse begynte da vi kjøpte ett hus med hage som var som ett villniss. Hagen hadde bra potensial mange flotte fruktrær og bærbusker.

2. Jeg elsker tulipaner så det må jeg ha i hagen. Har også alltid salat. 

3. Blomstrende, romantisk, mye spiselig, lettstelt , ett sted for rekreasjon.

4. Ikke vær redd for å prøve nye ting.

 


Tommy Tønsberg @tommytonsberg

1. Jeg har vært hageinteressert så lenge jeg kan huske, og det finnes fotografier av meg med blomster og egendyrkede grønnsaker fra da jeg var ganske ung.

2. Jeg sår alltid grønnkål i en eller annen form. Det og pyntekorg (Cosmos) må sås hvert år.

3. Innholdsrik. Smakfull. Fargerik. Spennende. Fristed.  

4. Mange, men det viktigste er kanskje å ikke starte større prosjekter enn du rekker over med. Da blir hagen ofte noe krevende og ikke et fristed å hente seg inn igjen.


John Olav Folkestad Førland @northern_chili

1. Min hageinteresse blomstret for fult opp da min samboer og jeg kjøpte vår første leilighet med en terrasse. Jeg skulle egentlig bare kjøpe 3-4 planter, men de 4 plantene ble veldig mange flere på kort tid. Videre ble hageinteressen min enda mer intens da jeg fant ut hvor mange "eksotiske" planter som kan dyrkes her i Norge. Dette er planter som chili, physalis, kiwano og så videre. 

2. Mine favorittplanter som jeg må ha hvert år er absolutt chili, helst av typen Hot Lemon,  og physalis. Begge er planter som kan føles litt eksotiske og spesielle, men er veldig greie å få til utendørs her i sør Norge.

3. Kjøkkenhagen min i 5 ord: overfylt, frodig, variert, uformell, og spiselig.

4. Mitt tips til andre med hageinteresse er å være tålmodig, det tar tid å lære seg hagen, klimaet og ikke minst plantene å kjenne. Observer, tenk over hva og hvorfor ting skjer, og endre hvis ting ikke fungerer. Prøv og feil, det er mye lærdom i dette. Det beste tipset er å legge opp dyrkingen slik at det er minst mulig stress og mest mulig glede.


Martin og Lise Marit @syftestadgard

1. Vi kjøpte en gård utenfor Notodden i Telemark sommeren 2022, og med alt annet som følger med på en gård ble vi fort interesserte i hvordan vi kunne dyrke maten vår selv og skape en innbydende hage. Vi drømmer om en gård og hage hvor det bugner av grønnsaker, urter og blomster, hvor vi kan hente det vi har bruk for rett utenfor døra. Vi finner enormt mye glede i det å se liv bli til, enten det er kyllinger i eggene eller det er et frø som begynner å spire. Drømmen er å bli like flinke som interessen er stor. 

2. Dette blir vår første sesong med hage på gården så vi må prøve oss fram og finne ut av hva som blir våre favoritter etterhvert, men vi er enige om at solsikke er favorittblomsten vår, og vi er veldig svake for jordbær. Lises store lidenskap på høsten er beter og rotfrukter i alle farger og Martin vil helst kunne tilby gjestene våre alle typer tomater.

3. Akkurat nå: gravd opp av irriterende ullgriser. Drømmen: Fargerik, variert, bærekraftig, radical gardening.

4. Ikke bli for opphengt i regler og rammer, men prøv deg fram og finn din greie! Vi hørte om ‘radical gardening’ fra en svensk influenser. Det handler nemlig om å gå litt imot den klassiske måten å dyrke på, samle noen frø og kaste det utover, og ha det gøy med det. Spenningen ligger i det uforutsigbare.