Dyrk agurk

Barnas favoritt!

Det finnes ingenting mine barn lengter så mye etter som nettopp agurkene. De leter ivrig gjennom frøposene når de kommer om våren, på jakt etter det eneste viktige – agurkfrøene! Fort skal de ned i jorden og er jeg ikke oppmerksom, har jeg plutselig vinduskarmene fylt med fryktelig mange potter med diverse agurker som ingen kan skille fra hverandre. Det viser seg riktignok tidsnok hvilken sort som er satt hvor. Men jeg skulle ønske at jeg i det minste visste hvor drivhusagurkene ble satt, for da kunne de fått en sjanse til å havne nettopp i drivhuset der de hører hjemme. Men, men… Det er synd å klage på den hjelpen man får av sine små trollunger. Når agurken har kommet i jorden, avtar nemlig raskt interessen deres for dyrking. De har gjort sitt for i år, så nå er det (i følge dem) bare å vente på å høste av sitt arbeid. Mor i huset vet dog bedre. Det kreves litt mer jobb enn som så å få frem en strøm av agurker å kunne høste på sensommeren og høsten.

Agurk forkultiveres med fordel i dype potter, for eksempel Rootrainers®, siden de har følsomme røtter som lett skades ved ompotting og utplanting. Agurkplanter er dessuten ekstra mottagelige for noe som kalles rothalsråte. Rothalsråten forårsakes av en soppsykdom som kommer inn i planten og bryter den ned innenfra. Siden soppsporene trives i fuktig jord, blir det ofte et problem nettopp ved agurkdyrking. Jeg bruker å strø et tynt lag vermikulitt oppå jorden. Den hjelper til med å holde på fuktigheten uten av jordoverflaten er for bløt. Også et lag sand fungerer til dette formålet.

Dyrk i krukke

Agurk som dyrkes i krukke trenger tilgang til cirka 10 liter jord. Om det er en drivhusagurk du har valgt, plasseres denne inne i drivhuset, mens frilandssortene kan settes på en varm og lun plass i hagen. I en krukke er tilgangen på næring begrenset, og du må tilsette næring i flytende form etter noen uker. Agurken vil dessuten gjerne ha noe å klatre på etter hvert som den vokser seg stor. Et espalier fungerer utmerket, dessuten er det enklere å beskjære og høste av agurken når den vokser i en behagelig arbeidshøyde.

 

 

Dyrk i pallekarm

For å dyrke agurk i en pallekarm trengs to karmer i høyden, slik at røttene får ordentlig med plass å bre seg ut på. I en slik pallekarm får du plass til 6 agurkplanter. Rundt agurkene pleier jeg å sette salat som gjerne vokser i halvskyggen som dannes under agurkplantene. Se til at jorden er ordentlig grunngjødslet og muldrik – agurker trenger mye næring og trives i fuktig jord.

Ved dyrking av agurk i pallekarm må du velge noen av frilandssortene da disse er mer tålige for vær og vind. Ved planting strør du 1 cm tykt lag med sand eller fin grus omkring rothalsen. Vanne godt og se til at planten har noe å klatre på. Takket være klatrestøtten unngår du jordete agurker og det er enklere å se hva som må beskjæres. Agurken danner nemlig er rekke sideskudd ut fra hovedstammen, og disse må beskjæres ved det andre bladparet for å gi planten kraft til å konsentrere seg om å lage agurker i stede for å vokse seg så stor som mulig. Tynn bort annethvert agurkemne for å få en jevnere tilgang til modne agurker. Det går også fint å dyrke drivhusagurk i kaldbenk, det vil si en benk med vinduslokk. Men vær nøye med å lufte på varme dager ettersom det raskt kan bli veldig varmt under glasset. I en kaldbenk er det ikke plass til klatrestøtte, så agurken får da vokse oppå jorden på et lag halm.

Uansett om agurken dyrkes i pallekarm, drivhus, krukke, kaldbenk eller på friland, kommer de, ved riktig omsorg, til å gi en strøm av søte agurker hele sommeren. Med hånden på hjertet; hva hadde en sommer vært uten muligheten til å spise på en agurk mens man ser over sine vekster og lurer på hva man skal ha til middag. Ikke mye, om du spør meg.

Rootrainers®

En Rootrainers® har dype krukkeceller med små, innvendige spor som leder røttene ned, hvilket minsker problemet med rotsnurr. Ved omplanting åpnes cellene opp som en bok, og du kan håndtere de ømtålige vekstene ekstra varsomt. Ytterligere en fordel er at Rootrainers® medvirker til såkalt luftbeskjæring. Det innebærer at når røttene finner veien ut av cellenes dreneringshull, tørker rotendene ut på grunn av luftsirkulasjonen under pottene, og det stimuleres til at planten utvikler nye røtter. Smart!


Dyrk agurk i krukke

Gjør slik: