MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature

Dyrk hvitløk

19 July 2021

Høsten handler ikke bare om å høste grønnsaker og forberede seg på vinteren. Det finnes mye spennende som du kan sette i jorden nå og nyte til neste sesong. Hvitløk for eksempel!

Selv om dagene blir kortere og været våtere og kaldere, finnes det fortsatt mye å dyrke på denne tiden av året. Nå er det f.eks. på høy tid å sette hvitløksfedd i jorden slik at du kan høste fersk, egendyrket hvitløk neste sommer.

Det er en god idé å plante hvitløken i en opphøyd seng, f.eks. en pallekarm, på høsten. Hvitløken slår rot i løpet av høsten og siden overvintrer den før den begynner å spire igjen når vårens varme kommer.

Det er bra å plante hvitløksfeddene når jorden holder +8 °C. Det kan variere fra september til desember avhengig av hvor i landet du bor. Det er ingen fare om jordtemperaturen varierer litt eller om det skjer et uventet væromslag som påvirker jordtemperaturen. Anse det som en retningslinje.

Vitlöksklyftorna planteras med 15 centimeters mellanrum och 20 centimeter mellan raderna. Foto: Kristine Hellemo

Lykkes med hvitløk

Hvis du dyrker selv, skal du velge sertifiserte fedd. Det er hvitløk som selges for dyrking og ikke til matlaging, og dermed unngår du å spre sykdommer i jorden. Det beste med å dyrke egen hvitløk, er at du kan plante en sort som passer for nettopp din smak og dine behov. Du kan velge en mild eller litt skarpere, eller om du vil ha en sort med god lagringsevne.

Kulden er ikke noe problem for hvitløken, derimot kan en kald vinter med frossen jord få hvitløksfeddene til å ”krype opp”. Ved å sette dem lite dypere, dekke med løv eller legge en kompostrist over jorden, kan du forebygge dette.

En varm og våt vinter er verre for hvitløken. Hvis du har leirete og dårlig drenert jord, kan den bli veldig våt. Da er det lett for at løkene råtner. 

Det går helt fint å kombinere hvitløken med annet på samme dyrkingsplass. Begynn med å sette hvitløken nå på høsten og kompletter med planter med lite rotsystem til våren, f.eks. salat eller jordbær. Derimot trives ikke hvitløken spesielt godt sammen med kålplanter, hagebønner og erter.

Sette hvitløk om våren

Hvis du ikke kan eller rekker å sette hvitløk nå på høsten, kan du gjøre det om våren. De fleste hvitløkssortene blir da litt mindre og gir senere høsting enn ved høstplanting. Visse hvitløkssorter rekker ikke å danne fedd hvis du planter dem om våren.

Ett alternativ er å sette hvitløksfedd i potter om høsten, oppbevare disse frostfritt men kaldt, og plante dem ut om våren når jorden har tint opp.

Vitlöksklyftan planteras med spetsen uppåt ungefär sju centimeter ner i jorden.

Vanne og gjødsle

Hvitløk klarer seg relativt bra uten vanning så lenge jorden ikke blir altfor tørr. Det er primært i vekstperioden om våren det kan være bra å vanne. Om vinteren hviler hvitløken og på sensommeren har den fått dype røtter.

Gjødsle gjerne noen ganger om våren og høysommeren når den vokser. Hvitløksfeddene slår rot om høsten når temperaturen synker under 7 grader. De hviler om vinteren. Når temperaturen stiger over 5 grader om våren, begynner hvitløken å vokse igjen. Om sommeren går den inn i en andre hvileperiode.

Dyrke hvitløk i pallekarm

Med hvitløk i en pallekarm kan du i praksis bli helt selvforsynt, og det er ikke noe som kommer opp mot smaken av egendyrket hvitløk. Hvitløkens røtter går ganske dypt, så to pallekarmer oppå hverandre er å foretrekke.

Vill du lagra vitlök bör den skördas när blasten har börjat torka. Foto: Markus Danielsson

Når kan jeg begynne å høste?

Du kan begynne å høste hvitløkens stilker og blader så fort de synes, men høst sparsomt siden det kan påvirke løkens vekst. Hvis du ikke vil spise hvitløkens smaksrike stilker og blader, må du høste hvitløken når de har begynt å gulne på sensommeren.

Du kan også høste deler av plantene allerede på begynnelsen av sommeren. Da har hvitløken trolig ikke dannet fedd ennå, men har allerede fått en fin og mild smak.