Dyrk din egen hvitløk

God, nyttig, og lett å dyrke

Hvitløk høyner smaken på mange matretter. Ved å dyrke og høste dem selv bringes en liten del av Middelhavet hjem til deg. De fleste sorter hvitløk bør dyrkes om høsten for avling neste sommer.

Nevn hvitløk og du får umiddelbart kraftig respons. Få grønnsaker vekker så mye følelser som denne. Årsaken er utvilsomt den karakteristiske smaken – og lukten. Samtidig er hvitløken en viktig ingrediens i mange kjerringråd og den fungerer som medisin for kroppen. Den kan blant annet beskytte mot sopp og virus.

Planting

Løk trives absolutt ikke i for fuktig jord, så sørg for at du har et drenert sted til løkene. Jorden skal være muld- og kalkrik. Hvitløken dyrkes som et fedd som du setter i jorden, helst på høsten, for innhøsting neste sommer. At vinteren er kald, spiller ingen rolle, hvitløken er svært robust. Sett feddet 5–10 cm dypt og ha cirka 15 cm mellom hvert fedd.

Slik vokser den

Ett fedd gir en hel hvitløk.  

Oppbevaring

Løken skal helst tørke utendørs og henges deretter opp på et tørt og luftig sted. Da holder den seg i omtrent 6 måneder.

Tips

Stengelen på hvitløken kan faktisk brukes som gressløk, bare med litt hvitløkssmak i.


Gøy å vite

Kjerringrådene for å få bort hvitløksånde er mange. Et av de vanligste er å tygge på persille, basilikum, mynte eller timian. Et annet knep er å bruke tanntråd. Matrester med hvitløk som setter seg fast mellom tennene, gjør selvfølgelig at lukten varer lenger.