Dyrk erteblomster

Mormors favoritt

Erteblomst… Bare navnet får meg til å tenke på min mormor som gikk og puslet med sine elskede blomster hele sommeren. I dag er det jeg som har tatt over denne sysselen og jeg har god hjelp av mine små troll. De plukker bukett på bukett med blomster som pryder vårt hjem med både farger og duft. Erteblomsten har den egenskap at jo flere blomster man plukker, jo mer blomster får man. Snakk om å få i pose og sekk!

Den här underbara annuellen har dock känsliga rötter, precis som alla andra ärtväxter, och behöver därför lite extra djupa odlingskärl. Det går till exempel alldeles utmärkt att odla luktärter i toarullar även om jag brukar använda Rootrainers® som passar speciellt bra till just ärter.

Odla luktärter i Rootrainers®

1. Sett sammen krukkecellene og plasser dem i bunnrammen.

2. Fyll på med jord og fukt med vann.

3. Så frøene etter anvisning på frøposen.

4. Sett på lokket. På denne måten skapes et lite drivhus som påskynder spiringen av frøene.

5. Plasser alltid Rootrainers® slik at det blir en luftspalte mellom drivhusets bunn og underlaget. Bruk for eksempel treklosser eller potter snudd opp ned.

6. Når spirene titter opp av jorden, tas lokket av og plantene settes lyst.

7. Erteskuddene skal toppes når de har fått sitt andre skikkelige bladpar. Da forgrener planten seg og kan på denne måten danne flere blomster. Se til at de har noe å klatre på, for eksempel en blomsterpinne, dersom de begynner å ta i vei på lengden.

8. Herd plantene når risikoen for nattefrost er over.

9. Plant ut erteblomstene og bygg en form for klatrestøtte til dem – og nyt fargene!

Rootrainers®

Rootrainers® er et lite minidrivhus som inneholder dype krukkeceller. I cellene finnes små spor som leder røttene nedover. Når røttene etter hvert vokser ut av dreneringshullene skjer en såkalt luftbeskjæring – rotendene tørker ut og det dannes nye røtter høyere oppe. Også disse siderøttene følger sporene nedover og luftbeskjæres. På denne måten forhindres rotsnurr, hvilket gjør at planten blir stresset og får en dårligere start. I Rootrainers® kan dessuten krukkecellene åpnes og du kan forsiktig løfte ut de små pluggene slik at de følsomme røttene ikke tar skade.