Dyrk i pallekarm

Den behagelige måten å dyrke på

Alt blir enklere når du dyrker i pallekarmer! Det er enkelt å luke ugress, det er enkelt å ha kontroll på skadedyr, det er enkelt og smidig å dekke plantene med fiberduk, og dessuten varmes jorden opp raskere om våren. Jeg kan virkelig ikke komme på noen ulemper med å dyrke i pallekarmer, foruten det faktum at de er så små. Men som en klok person en gang sa: Er de små, tar man to!

Min kjøkkenhage kommer hovedsakelig til å bestå av pallekarmer eller egne kasser i ulike utforminger, fordi det er en så arbeidseffektiv måte å dyrke på. Det sies at det ikke er mulig å få til en kjøkkenhage verd navnet på en sesong, men det er jeg virkelig ikke enig i. På en uke kan du bygge opp en hel kjøkkenhage og det behøver ikke å koste skjorten.

Gjør slik: Dyrk i pallekarm

1. Se til at overflaten der kjøkkenhagen skal ligge er plan. Rydd bort oppstikkende steiner, grener og annet rusk. Dekk til den tiltenkte dyrkingsplassen med en markdekkvev.

2. Plasser ut pallekarmene, minst to i høyden, gjerne tre til grønnsaker med dype rotsystem, for eksempel rotfrukter som gulrøtter og pastinakk.

3. Fyll pallekarmen med jord, nesten helt opp til kanten. Får du tak i hestegjødsel, er det bra å fylle halvveis med dette og resten med jord. Om gjødselen ikke er brent, vil den i starten av sesongen avgi varme til jorden, hvilket er et stort pluss ettersom vekstene gjerne vil ha det litt varmt på føttene men noe kjølig på hodet. Dessuten dør ugressfrøene når gjødselen brenner. Tips! Les mer om gjødsling i artikkelen Gjødsle.

4. I gangene mellom pallekarmene kan du velge å dekke markduken med dekkbark, grus, heller eller belegningsstein – alt etter smak og økonomi.

5. Så er det bare å sette i gang å dyrke!