MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature

Forkultiver

Anna Forslund • 28 July 2021

Det er nå det morsomme begynner

Vinteren er lang, kald og mørk, men så en dag er det plutselig på tide! Frøkatalogen dumper ned i postkassen og tekoppen fylles opp. Endelig begynner planene for neste dyrkingssesong å ta form og snart er katalogen svært så velbrukt. Tanken på dyrkingsmåte og eventuelt behov for forkultivering for enkelte vekster, får ikke helt plass i ens bevissthet når farger, form, smak og sort skal bestemmes… Det får vente til en har frøene foran seg.

Hva skal man da tenke når man sitter der med sine frøposer og forskrekket oppdager hvor mye som faktisk må forkultiveres av det man har kjøpt inn? Tanken på hvordan man i det hele tatt skal få plass til alt slår en, og man forbanner sin tankeløshet og manglende evne til å lære fra tidligere år. Du er ikke alene! Om våren må huset ommøbleres slik at vekstene får plass i vinduet som vender mot sør – selv om det innebærer at hele familien må sitte på gangen å se på tv. Du er helt normal (i hagesammenheng, riktig nok). Planene er så storslagne, tiden uendelig og skadedyr bare et vagt minne. Akkurat nå, akkurat her, kan ingenting gå galt!

Å skynde seg langsomt 

Det grunnleggende tipset når det kommer til forkultivering er følgende: Ha det ikke for travelt! Sås frøene for tidlig, kommer de til å bli lange og hengslete på grunn av lysmangel, og deretter vil de ha store problemer med å komme i gang når de har blitt plantet ut. Les på posen og sett frøene en gang mot sluttet av den anbefalte tidsperioden dersom du bor i nord. Bor du lenger sør, kan du gjerne sette frøene tidligere, men aldri tidligere enn den anbefalte tidsperioden. 

Hvordan gjøre det 

Hvordan frøene skal forkultiveres kommer an på ulike faktorer. Er de vanskelige å dele om de har vokst tett sammen i en stor potte eller i et trau? Trenger de raskt tilgang til næringsrik jord? Trenger de varme for å gro? Ja, det er noen av spørsmålene som må besvares før frøene puttes ned i jorden. Heldigvis finnes denne viktige informasjonen på baksiden av frøposene. 

Velg riktig forkultiveringsmetode 

Så i spiretrau

Tomater, paprika og chili fungerer å så tynt i et spiretrau fylt med fin såjord, før de plantes om til en større potte med gjødslet jord. Ettersom disse grønnsakene trenger varme for å gro, er det bra å anvende en varmematte. Når frøene har spiret, flyttes de over til en sval, lys plass, gjerne med ekstra belysning.

Forkultiver

Så i små potter 
Veldig små frø, for eksempel timian, oregano, lavendel og isop, pleier du å forkultivere i små potter. Da kan du dele plantene når de har vokst litt, og du har bedre kontroll på hvor frøene havner, enn om du skulle sådd i et spiretrau. Fyll krukkene med fin såjord og strø gjerne over litt vermikulitt. Vermikulitten gjør nemlig jorden varm og fuktighetsbevarende. Plassere krukkene i små minidrivhus med lokk, ettersom dette gjør det enklere å holde jorden fuktig. Vær nøye med ventilasjon for å hindre muggangrep, og løft lokket helt av når frøene har spiret.

Så i større potter
Agurk, artisjokk, melon, squash og gresskar har noe ømtålige røtter og er dermed litt følsomme for omplanting. Fyll en litt større potte med gjødslet jord til 2/3 og resten med såjord. På denne måten kan plantene bo lenger i potten før jeg trenger å plante dem om, og de rekker å få et realt rotsystem før det er tid for å flytte dem ut eller inn i drivhuset.

Forkultiver

Forkultiver.jpg

Også erter og bønner har ømtålige røtter, men de trives aller best når de forkultiveres i for eksempel en Rootrainers® fylt med fin såjord. Det er jo heller ikke helt feil at Rootrainers® krever betydelig mindre plass enn større potter – særlig når vinduskarmen allerede begynner å bli full av potter og planter.

Så i torvbriketter
Krydder som skal vokse sammen i en potte, for eksempel basilikum, fungerer utmerket å forkultivere i torvbriketter. Når plantene blir så store at røttene begynner å vise seg, er det på tide å plante dem om til en større potte med gjødslet jord. Dette er enkelt gjort – bare løft over og plant om hele briketten, alene eller sammen med flere.

Nelson_Garden_Forkultiver_image_6.jpg


TEKST/HOBBYGARTNERE: ANNA FORSLUND
FOTO: ANNA FORSLUND

Relaterte artiklerSe flere artikler her