MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature

Kaldkompost

25 August 2021

Det er moro å kompostere!

Mange mener at man ikke dyrker på ordentlig før man har en egen kompost. Det er veldig givende å følge med på komposteringsprosessen fra egne matrester til muldrik kompost. Spesielt med tanke på hvor velgjørende den er for plantene dine. Når komposten fordeles har startskuddet for årets dyrking gått.

Forskjeller mellom varm- og kaldkompost

En varmkompost er en skadedyrsikker og isolert beholder der kjøkkenavfall kan komposteres uten risiko for å få uvelkomment besøk av rotter eller mus. Luftinntak må det være, men også dette skal være skadedyrsikret med metallnett der maskene er maksimum 5 mm for å kunne holde også små mus borte. Isoleringen gjør at komposteringsprosessen kan fortsette også når det er kaldt ute. Når varmkomposten brenner som best, kan det bli opp til 60 grader varmt. En god måte å kontrollere om komposten er ”i gang” er å kjenne om den er varm eller måle temperaturen med et jordtermometer.  

En kaldkompost kan også være i form av en beholder, men det stilles ikke krav til at den må være skadedyrsikker eller isolert ettersom den bare brukes til å kompostere hageavfall. I prinsippet kan en kaldkompost bestå av en haug på bakken, fylt av løv, kvister og annet materiale fra hagen, men for at nedbrytningsprosessen skal gå fortere kreves litt arbeid.  

Gjør slik: Kaldkompost

1. Legg ris i bunnen av hagekomposten.

Nelson_Garden_kallkompost_image_5.jpg

2. Legg deretter hageavfallet lagvis; for eksempel løv, ugress og kvister i tynne lag med noe nitrogenrikt materiale som gressklipp eller stallgjødsel. Det går også fint å legge avfallet lagvis med jord, men da tar komposteringen lenger tid.

Nelson_Garden_kallkompost_image_6.jpg

3. Når komposten er cirka én meter høy, skal den dekkes med høy, halm, jord, flis eller lignende. Pass på at det ikke blir for tørt; da må du i så fall vanne for at prosessen ikke skal stoppe helt opp.  

Nelson_Garden_kallkompost_image_8.jpg

4. Våren etter graves komposten om og får etterkompostere i en beholder eller en haug på bakken.

Nelson_Garden_kallkompost_image_7.jpg

5. Den enkleste måten å vite om kompostjorden er ferdig til å brukes, er å kjenne og lukte på den. Smuldrer den lett opp i hånden og lukter godt, er den ferdig. Kaldkompost er et utmerket jordforbedringmiddel og kan brukes i ubegrensede mengder til dyrking – bland den ned i jorden og den blir til stor glede for grønnsaker og prydvekster. Kaldkompost er dog fattig på nitrogen hvilket gjør at for eksempel hønsegjødsel må tilsettes før den kan brukes til dyrking i krukker og lignende.


TEKST/HOBBYGARTNERE: ANNA FORSLUND / FOTO: ANNA FORSLUND