Stauder

Frø gir mange muligheter

Den som spør Marianne hvor hun har fått tak i en spesiell vekst i den frodige hagen, får nesten alltid svaret at hun har dyrket den frem selv. De fleste vekstene hun har er stauder, med andre ord vekster som kommer tilbake år etter år. Med en stor interesse for hage og lyst til å prøve mange ulike sorter, har hun begynt å forkultivere det meste selv.

– Foruten spenningen med å sette et frø og vente på at det skal spire, så kan jeg glede meg over å fylle rabattene mine med mange ulike sorter og flere eksemplar av hver. Hadde jeg kjøpt fra planteskolen, hadde det kostet meg en formue. Nå handler det i stede om å skape riktige forutsetninger kombinert med en god porsjon tålmodighet, forteller Marianne. 

Å drive frem stauder fra frø er ikke helt like enkelt som sommerblomster, da ulike sorter trenger ulik behandling for å begynne å spire. Gode nybegynnerfrø er akeleie, ridderspore og nellik, men som Marianne, gjelder det å prøve seg fram til man lykkes med sine favoritter.

Ulike behov

Å så stauder fra frø kan kreve andre metoder enn for ettårige sommerblomster som ofte gror raskt. På frøposen finnes anvisninger om hvorvidt frøene skal sås direkte i rabatt eller forkultiveres. Enkelte frø trenger kjølebehandling, andre trenger mye lys, og atter andre bruker ekstra lang tid på å spire. Følg anvisningen på frøposen; har ikke frøene begynt å spire etter fire uker, kan du forsøke å ta dem inn – eller sette dem ut – avhengig av hva du først prøvde.

Sådden

Som med andre frø, benytter man næringsfattig såjord som gjerne blandes med perlit for å øke luftigheten. Skal sådden stå lenge, kan det være lurt å velge en blanding av ren sand og torv for å unngå algetilvekst samt legge på et solid plastlokk. Velg med fordel Pluggbox (til små frø) eller Rootmaster (for store frø) som gir plantene dype, fine rotsystem. Fukt jorden og så frøene; de som ikke er lysspirende dekkes deretter med ytterligere et lag såjord.

Forkultivering innendørs

For mange sorter hurtigvoksende stauder, som ridderspore og busknellik, fungerer vanlig forkultivering. Sådden plasseres da, i likhet med sommerblomster og grønnsaker, innendørs, og spirer raskere om den får stå på en varmematte. Jorden vannes forsiktig med sprayflaske. For å få frodige planter, senkes deretter temperaturen til 16-18 grader når planten har begynt å vokse. Ved å plassere et plantelys, gjerne i fullspektrum (6700 K), drøyt 10 cm over plantene, får de også riktig lysmengde.

Kjølebehandling

Andre staudefrø krever det som kalles kjølebehandling eller naturmetoden. Det går ut på at frøet skal utsettes for de samme temperaturene det ville bli utsatt for i sitt naturlige miljø utendørs. Man setter krukkene ut om vinteren og under snøen ligger frøene beskyttet mot ekstreme temperaturer. Sådden bør stå kaldt i 8 uker – denne kulden kan også imiteres ved at man setter sådden i kjøleskap i like lang tid. Etter kjølebehandlingen skal staudefrøene drives videre i romtemperatur som ved vanlig forkultivering innendørs.

Tilvekst og ompotting

Når det har kommet opp en liten spire fra jorden, skal plantene settes svalt og gis tilleggsbelysning for å bli robuste. Etter hvert som de vokser til, er det tid for ompotting til mer næringsrik plantejord og større krukker. Vann ved behov, og etter hvert som plantene vokser, pottes de om ytterligere en eller flere ganger, før det til slutt blir tid for utplanting.

Herding og utplanting

Før utplanting skal plantene herdes i ca. en uke. Med korte stunder i halvskygge i ly for vinden, begynner man å venne dem til livet utendørs. 2-3 timer de første dagene, mer etter hvert. Etter 3-4 dager kan plantene stå ute også om natten, så lenge det ikke er risiko for frost. Etter herdingen plantes vekstene ut på voksestedet sitt. Vann grundig slik at jordklumpen er fuktig når den plantes ut.

Tenk på!

Lysspiring – frø som er avhengig av lys for å spire. Dekk frøene med et tynt lag jord; små frø dekkes ikke i det hele tatt.