Vi forplikter oss til å fremme og respektere menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Gjennom aktsomhetsvurderinger identifiserer, vurderer og håndterer vi faktisk og potensiell sosial påvirkning i virksomheten og verdikjeden. Målet er å sikre respekt for menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter gjennom policyer, risikovurderinger og konkrete tiltak.
Nelson Garden selger og distribuerer forbrukerpakkede hageprodukter, og har egen produksjon av jordprodukter. De største produktgruppene er frø og jord. Produktene selges hovedsakelig i Norge, Sverige, Finland og Danmark.
Nelson Garden Holding AS eies av Felleskjøpet Agri SA (90 %) og Felleskjøpet Rogaland Agder SA (10 %). Felleskjøpet er et samvirkeforetak eid av bønder i Norge.
På det norske markedet opererer vi gjennom dotterselskapene Nelson Garden AS, Nordic Garden AS og Andøytorv AS. På andre markedet foregår salget via svenske Nelson Garden AB, danske Nelson Garden A/S og finske Nelson Garden Oy.
Nelson Garden konsern har rundt 110 ansatte.
Styret har det overordnede ansvaret for forvaltningen av Nelson Garden, noe som innbefatter spørsmål knyttet til menneskerettigheter, barnearbeid, tvangsarbeid og anstendige arbeidsforhold. Ledergruppen tar beslutninger om mål og strategier for bærekraftsarbeidet samt hvilke aktiviteter som er prioriterte for virksomhetsåret. Det løpende arbeidet med aktsomhetsvurderingene drives av ansvarlig produktsjef sammen med miljø- og kvalitetssjefen samt ledergruppen.
Vi følger bestemmelsene i Åpenhetsloven gjennom rutiner som inkluderes i vårt kvalitetsledelsessystem. Vårt ledelsessystem er sertifisert og revidert etter ISO 9001 og ISO 14001, og inneholder en beskrivelse av hvordan vi håndterer kvalitets- og miljøspørsmål. Vi er en økologisk og KRAV-sertifisert bedrift for produksjon og salg av økologiske produkter.
Aktsomhetsvurderingen gjøres ifølge amfori BSCIs prinsipper og OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper. Vi har en egen rutine for hvordan vi prioriterer og sikrer at innsatsene skjer der de gir størst effekt og mening. Dette er en del av vår leverandørevaluering. Ansvarlig for den rutinen er innkjøpsavdelingen, ledet av CFO.
Nelson Garden har signert amfori BSCIs etiske retningslinjer og dermed har vi forpliktet oss til å følge grunnleggende menneskerettigheter i samsvar med ILOs kjernekonvensjoner om grunnleggende rettigheter og prinsipper i arbeidslivet og FNs erklæring om menneskerettigheter, inklusive FNs konvensjon om barnets rettigheter. Vi stiller krav til våre leverandører gjennom amfori BSCIs etiske retningslinjer. Disse retningslinjene beskriver hvilke forventninger og krav vi har til våre leverandører når det gjelder arbeidsforhold, menneskerettigheter, miljøvern og forretningsetikk. Ved å kreve at leverandørene følger disse retningslinjene vil vi sikre at vi samarbeider med ansvarsfulle og bærekraftige aktører.
Leverandører som leverer produkter til Nelson Garden, er pålagt å følge de etiske retningslinjene og sørge for at deres underleverandører har kunnskap om og følger disse kravene. Nelson Garden støtter leverandørene med kunnskap som gir dem større mulighet til å følge opp underleverandører. Oppfølging gjøres gjennom egenvurdering og tredjepartsrevisjoner.
Vår varslingskanal gjør det mulig for ansatte og eksterne parter å rapportere kritikkverdige forhold og andre alvorlige situasjoner helt anonymt. Varslingskanalen er tilgjengelig via vårt intranett og vår nettside og er tilgjengelig på åtte forskjellige språk.
amfori har startet et program, amfori Speak for Change, som gir ansatte hos leverandør mulighet til å gi tilbakemeldinger og rapportere mishandling anonymt. Programmet omfatter systemer for rapportering og kommunikasjon, samt uavhengig gransking, analyse og tilbakemelding. Rapporteringen kan skje gjennom flere ulike kanaler, tilpasset lokale behov og situasjoner. Programmet er aktivt i Vietnam, Tyrkia, Bangladesh, India og Kambodsja, og vil utvides til flere land.
Nelson Garden sitt sortiment består i dag av over 3 000 produkter fra leverandører i 24 land, av disse er 7 klassifisert risikoland. Vi kjøper også inn en del råvarer for bruk i vår egen produksjon.
Vi oppfordrer alle våre leverandører til å slutte seg til amfori. I et første trinn har vi fokusert på de leverandørene i land som klassifiseres som risikoland ifølge amfori ESG Risk Compass. I tillegg har vi også dialog med europeiske leverandører som kjøper mesteparten av varene sine fra risikoland. Vi krever minst BSCI klassifisering C hos våre leverandører.
I 2024 hadde vi 29 leverandører i risikoland. Ved årets slutt hadde 15 av disse signert amfori BSCI sin avtale. Av disse er 11 revidert gjennom ekstern audit og 5 har gjennomført self assessment i 2024.
Våre største leverandører innom porsjonsfrø, blomsterløk og elektronikk har signert amfori BSCI sin avtale.
Ved innkjøp av nye produkter vurderer vi om det er nødvendig å foreta særskilte risikovurderinger og/eller iverksette nye oppfølgingstiltak. Dette gjelder spesielt leverandører som produserer varer i risikoland.
Hvis vi får indikasjoner på at en produsent eller deres underleverandører ikke oppfyller våre krav eller ikke lever opp til forventningene i våre etiske retningslinjer, er det vår plikt å agere. Det samme gjelder om vi vurderer at risikoen for overtredelser er høy.
For leverandører som er tilsluttet amfori, er det den som er såkalt RSP Holder (Responsible Party Holder) som har ansvaret for oppfølging hos leverandørene. Hvis det oppdages et alvorlig avvik, kaller amfori inn til et møte med øvrige medlemmer som er kunder hos den aktuelle leverandøren. Dette skal skje innen 24 timer fra avviket blir oppdaget. Hvem som er RSP Holder eller hvilke andre bedrifter som er kunder hos leverandøren, er ikke kjent for øvrige medlemmer.
Et relevant tiltak kan være å ta kontakt med produsenten for å få klarhet i situasjonen og be om dokumentasjon eller utdypende forklaringer. Vi kan også gjennomføre bedriftsbesøk eller utføre inspeksjoner via en tredjepart for å få en direkte vurdering av forholdene og informasjon om eventuelle overtredelser hos leverandøren. Ut fra resultatene av vår utredning og vurdering kommer vi til å gjennomføre egnede tiltak. Leverandører som ennå ikke er revidert under et plassbesøk, blir bedt om å fylle ut og gjennomføre en egenvurdering utarbeidet av amfori.
Vi vil i første omgang arbeide med leverandøren for å forbedre vilkårene. Vi mener at dette vil gi mer nytte for alle berørte parter enn om vi umiddelbart avslutter våre forretninger med leverandøren. Hvis leverandøren ikke klarer å forbedre seg eller ikke iverksetter rettende tiltak, er vi nødt til å agere. Vi vil da utføre tiltak mot leverandøren som kan innebære å annullere eller reforhandle avtalen med den aktuelle produsenten eller underleverandøren, spesielt dersom de ikke kan vise til forbedringstiltak eller hvis de har overtredelser av alvorlig og uakseptabel karakter. Uakseptable overtredelser er f.eks. barne- og/eller tvangsarbeid.
Alle revisjoner som er utført hos våre leverandører i løpet av året har generert minst klasse C, noe vi anser som akseptabelt i henhold til vår rutine. I 2024 har arbeidet med å få flere leverandører til å anslutte seg til amfori fortsatt. Dette er en grundig prosess som krever tett dialog, oppfølging og et felles engasjement for ansvarlige arbeidsforhold.
En risiko vi har identifisert fra revisjonene til amfori BSCI er risikoen for overtid, spesielt hos våre leverandører i Asia. For å redusere risikoen og ikke bidra til dette, tilstreber vi å planlegge bestillinger og leveranser slik at det ikke presser våre leverandører til å jobbe overtid. Innom amfori er det i 2024 etablert fokusgruppe for skandinaviske medlemmer der vi diskuterer felles problemstillinger og hvordan vi skall løse dem.
I utgangen av 2024 var omtrent 50 % av våre leverandører i risikoland medlemmer av amfori. Vår ambisjon er å øke dette til 85 - 100 %.
I 2024 har vi etablert enhetlige prosesser for vernerunder på samtlige anlegg, og vi har innført et nytt system og prosess for avvikshåndtering. Dette vil styrke sikkerhet og kvalitet, og sikrer en enda mer systematisk og effektiv tilnærming på tvers av organisasjonen.