Amaryllisen er en av våre staseligste løkvekster og lever vel opp til sitt gamle navn ”ridderstjerne”. Den har de senere årene blitt brukt nesten utelukkende som juleblomst, men med mange nye sorter i ulike farger og former, fortjener den en plass på første rad gjennom hele senvinteren.
De amaryllisløker som kjøpes om høsten, er forberedt for å kunne blomstre til jul, men ved å bestemme når du setter dem i jorden, kan du selv påvirke når de blomstrer. Motsatt av hva mange tror, er dette en veldig enkel blomst å lykkes med på egenhånd ettersom all næringen den trenger finnes lagret i løken.
Veksten kommer opprinnelig fra den sørlige halvkule og det er derfor den har sin naturlige blomstring om vinteren, akkurat når vi her i nord lengter etter blomsterprakt. Foruten den tradisjonelle røde, finnes det nå mange sorter i både hvitt og rosa, også med ulike mønster. Jo større løk man kjøper, desto flere stengler bruker det å komme. Dessuten er tilbudet mye større av løker man driver frem selv, enn variasjonen blomsterbutikkene tilbyr av ferdige planter.
Å drive frem sin egen amaryllisløk er forbundet med litt spenning da man gjerne vil ha den første blomsten i full prakt til jul. Mange av løkene som selges er temperaturbehandlet for å utvikles på 6-8 uker, men man kan selv påvirke farten ved å regulere lys og varme. Går det for sakte trengs det mer av både lys og varme; går det for fort gjelder det motsatte. Å plante løken i løpet av de første ukene i november pleier å være passelig.
For å vekke den hvilende løken bør den plasseres med røttene i lunkent vann over natten. Se til at selve løken ikke blir våt. Neste dag er det tid for planting i jord, gjerne i en litt tung krukke som ikke velter når blomsten når sin fulle høyde. Mellom løken og krukkekanten skal det være ca. 2 cm mellomrom. Legg et lag lecakuler i bunn for drenering, og fyll deretter på med blomsterjord. Omtrent halve løken skal stå under jord; trykk til jorden rundt omkring.
Det pleier å ta noen uker innen knoppen viser seg og da er det tid for den første vanningen. Deretter kryper blomsterstengelen sakte fram, men først når knoppen sprekker opp er det tid for den neste vanningen. Deretter holdes jorden fuktig, men gjødsle ikke. Om du vil påskynde tilveksten plasseres krukken på en varmematte eller i vinduskarmen over en varmeovn. Med lavere temperatur kommer knoppene saktere.
For at blomstringen ikke skal gå for fort, settes krukken svalere når knoppene har kommet. Amaryllis i blomst trives både i vinduskarmen og et stykke lenger inn i rommet. I vinterhalvåret er ikke for mye lys et problem hos oss, men unngå direkte sollys om blomstene taper farge. Når en stengel er ferdig blomstret, skjærer du den bort, da det pleier å være flere stengler på gang.
Tradisjonelt har man hatt amaryllis i krukke med jord, gjerne støttet opp med en spesialtilpasset støtteordning, eller bare en blomsterpinne. Om stilken knekker, kan den med fordel brukes som snittblomst som holder seg fin lenge. Slik selges de også i blomsterbutikken. Om stengelen henges opp ned med stammen fylt med vann, har man en fin og annerledes blomsterdekorasjon. Vakkert er det også å sette løken uten jord i en glassylindervase og la røttene stå i fuktig sjøstein.
Når den siste klokken har blomstret ferdig, er det tid for å forberede løken for hvile dersom man vil spare den til neste år. Vann den god og begynn å gi næring; først annenhver uke og deretter hver uke fra april. Om du velger å ha løken inne, steller du den som en vanlig potteplante og lar bladene utvikles for å gi næring til løken. Man kan også grave ned krukken i hagen på et delvis skyggefullt sted om sommeren og vanne med litt gjødsel iblant. Før frosten kommer graver man opp krukken, slutter å vanne for at bladene skal visne og lar løken hvile tørt og svalt til den skal drives frem igjen.
TEKST: Marie Onäng
FOTO: Perer Karlsson