Agurk forkultiveres med fordel i dype potter siden de har følsomme røtter som lett skades ved ompotting og utplanting. Agurkplanter er dessuten ekstra mottagelige for noe som kalles rothalsråte. Rothalsråten forårsakes av en soppsykdom som kommer inn i planten og bryter den ned innenfra. Siden soppsporene trives i fuktig jord, blir det ofte et problem nettopp ved agurkdyrking. Strø et tynt lag vermikulitt oppå jorden. Den hjelper til med å holde på fuktigheten uten av jordoverflaten er for bløt. Et lag sand fungerer også til dette formålet.
Agurk som dyrkes i krukke trenger tilgang til cirka 10 liter jord. Om det er en drivhusagurk du har valgt, plasseres denne inne i drivhuset, mens frilandssortene kan settes på en varm og lun plass i hagen. I en krukke er tilgangen på næring begrenset, og du må tilsette næring i flytende form etter noen uker. Agurken vil dessuten gjerne ha noe å klatre på etter hvert som den vokser seg stor. Et espalier fungerer utmerket, dessuten er det enklere å beskjære og høste av agurken når den vokser i en behagelig arbeidshøyde.
Gjør slik:
For å dyrke agurk i en pallekarm trengs to karmer i høyden, slik at røttene får ordentlig med plass å bre seg ut på. I en slik pallekarm får du plass til 6 agurkplanter. Rundt agurkene kan du sette salat som gjerne vokser i halvskyggen som dannes under agurkplantene. Se til at jorden er ordentlig grunngjødslet og muldrik – agurker trenger mye næring og trives i fuktig jord.
Ved dyrking av agurk i pallekarm må du velge noen av frilandssortene da disse er mer tålige for vær og vind. Ved planting strør du 1 cm tykt lag med sand eller fin grus omkring rothalsen. Vanne godt og se til at planten har noe å klatre på. Takket være klatrestøtten unngår du jordete agurker og det er enklere å se hva som må beskjæres. Agurken danner nemlig er rekke sideskudd ut fra hovedstammen, og disse må beskjæres ved det andre bladparet for å gi planten kraft til å konsentrere seg om å lage agurker i stede for å vokse seg så stor som mulig. Tynn bort annethvert agurkemne for å få en jevnere tilgang til modne agurker. Det går også fint å dyrke drivhusagurk i kaldbenk, det vil si en benk med vinduslokk. Men vær nøye med å lufte på varme dager ettersom det raskt kan bli veldig varmt under glasset. I en kaldbenk er det ikke plass til klatrestøtte, så agurken får da vokse oppå jorden på et lag halm.
Uansett om agurken dyrkes i pallekarm, drivhus, krukke, kaldbenk eller på friland, kommer de, ved riktig omsorg, til å gi en strøm av søte agurker hele sommeren. Med hånden på hjertet; hva hadde en sommer vært uten muligheten til å spise på en agurk mens man ser over sine vekster og lurer på hva man skal ha til middag?
TEKST OG FOTO: Anna Forslund