MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature

Dyrk svampagurk

08 March 2024

En person bak en krukke med hjemmelaget sukkerpeeling, blomster og en luffa.

Oppdag hvordan du kan dyrke naturlig svamp som du kan bruke på badet eller i husholdningen.

Kjenner du til svampagurk, som også kalles luffasvamp med det latinske navnet Luffa aegyptiaca? Det er en fascinerende plante som ikke bare setter et eksotisk preg på et lunt hjørne i hagen eller i drivhuset, men som også gir unike og naturlige svamper som du kan bruke på badet eller i husholdningen.

Hva er en luffasvamp?

Navnet på luffasvampen stammer fra arabisk og betyr badesvamp. Det er en kraftig klatreplante som tilhører gresskarfamilien. Den produserer lange, grønne frukter som ser ut som agurker, men når de er modne og tørket, forvandles de til fiberrike svamper som er ypperlig å bruke som erstatning for kjøkkenkluter og oppvasksvamper på kjøkkenet eller som badesvamper på badet.

Slik dyrker du svampagurk

For å dyrke din egen svampagurk eller luffasvamp, må du først så frøene i en næringsrik såjord tidlig på våren. De spirer fint på et lyst sted ved ca. 22–25 °C. Bruk bambusetiketter for å enkelt identifisere plantene du forspirer.

Svampagurken trives best i et solrikt og varmt miljø. Ute i hagen bør du derfor velge et så lyst sted som mulig, gjerne opp mot en lun, sørvendt vegg. I drivhuset gjelder det samme, så du må finne det mest solfylte og varmeste stedet der også.

Merk at svampagurken ikke må tørke ut. Den trives kun i fuktig og lun jord.

En person høster en luffagurk fra et lite drivhus.

Høsting av luffaagurk

Det ideelle tidspunktet for å høste luffaagurk til svampbruk er når fruktene er fullt utvokste og skallet tørker inn og begynner å bli brunaktig. Dette skjer vanligvis på sensommeren eller tidlig på høsten. På dette tidspunktet vil den innvendige fiberstrukturen være moden nok til å omdannes til svamp. Men det krever at den dyrkes på et lunt og solrikt sted.

Skrell av agurkskallet. Nå står du med en rekke filtrerte plantefibre. Den skal vaskes og masseres under rennende vann, og vil skumme mens du presser ut «kjøttet» og frøene til du bare har fibrene igjen.

Tørking av svampagurk

Når du har høstet svamp- eller luffaagurkene, er det tid for å tørke dem. Fjern skallet og frøene fra fruktene og legg det fiberholdige innholdet på et tørt og luftig sted. Det kan ta flere uker å tørke svampene, avhengig av vær og luftfuktighet, og først når svampen er helt tørr, er den klar til bruk.

En luffa henger fra taket i et drivhus.

Kan du spise svampagurk?

Mens luffa- eller svampagurk er mest kjent for sine svampaktige egenskaper, er de unge fruktene også spiselige og kan brukes på samme måte som squash eller zucchini. De må høstes mens de fortsatt er unge og myke før de utvikler den svampaktige teksturen og blir bitre.

Å dyrke din egen svampagurk er ikke bare en spennende, men også en fantastisk måte for å tilføre bærekraft i hjemmet. De naturlige svampene er miljøvennlige og kan brukes i mange forskjellige sammenhenger, noe som gjør dem til et ideelt prosjekt for den miljøbevisste hageeieren.

leafs_double_new.svgDyrk din egen vaskesvamp

Svampagurken, også kalt vaskesvamp, er en spennende slyngplante med en fiberlignende innmat. Etter høsting tørkes og utkjernes fruktene, og kan da brukes som vaskesvamper. Om våren forkultiveres svampagurken innendørs, gjerne under plantebelysning. Du kan enten la den vokse som en herlig agurkgardin i vinduet eller plante den ut i drivhus når temperaturen tillater det. Nattetemperaturen bør da ligge over 5 °C. Du kan fortsette å forkultivere planter hele sommeren for å få friske planter til drivhuset når de første har visnet ned eller la dem vokse inne i vinduet.