MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Dyrk tomater på vinduskarmen: Den ultimate guiden for urbane gartnere

28. november 2024

Vil du høste dine egne tomater, ikke bare om sommeren, men har verken hage eller balkong?

Da er denne guiden perfekt for deg, for det er fullt mulig å dyrke tomater på vinduskarmen!

Du trenger:

Nelson_Garden_Odla_tomat_image_7.jpg

Såing

Såing av tomater er enkelt.

  1. Fukt jorden i såbrettet, og fordel frøene med ca. 2 cm mellomrom (eller ett frø per plantekrukke).
  2. Trykk forsiktig på frøene og dekk dem lett med jord. Pass på at du ikke legger frøene for dypt i jorden.
  3. Hold jorden jevnt fuktig, men ikke for våt. Du kan også la frøene spire på et fuktig tøy før du planter dem i såjorden, men dette er ikke et krav.
  4. Tomater spirer best ved temperaturer mellom 20 og 25 grader, så plasser såbrettet på et solrikt vindu.
  5. Etter 5–10 dager begynner tomatplantene å spire. Hvis frøene ikke spirer etter to uker, kan det skyldes flere faktorer, som feil lagring eller at frøene er for gamle, for lite lys, feil temperatur, overvanning eller dårlig jordkvalitet.
  6. Når plantene har fått sitt andre bladpar, kan du forsiktig prikle dem og sette dem i egne potter. På denne måten kan de utvikle sterke røtter og vokse sunt. Tomater trives best i godt drenerende jord, og det er ideelt å bruke spesialtomatjord på dette stadiet.

Tips: Hvis du legger frøene i vann før såing, kan du forkorte spiringstiden. Frøene kan da ta opp vann før de plantes, men vær forsiktig – ikke la dem ligge for lenge, da kan de bli skadet av mugg.

Stell

Tomatplanter vokser best ved temperaturer mellom 18 og 20 grader. De bør også stå på et lyst sted etter spiring, der de får mellom 6–8 timers sollys per dag. Hvis du vil at plantene dine skal vokse sunt fra starten av, bør du vanne dem regelmessig, men unngå at vannet blir stående, da det kan føre til råte.

Nelson_Garden_Odla_tomat_image_1.jpeg

Pollinering

Visste du at tomatplanter kan pollinere seg selv? Hver blomst har både kvinnelige og mannlige reproduksjonsorganer (stempel og støvbærere).

Når du dyrker tomater innendørs, kan du imidlertid støtte denne prosessen, ettersom insekter ikke kan utføre den.

Du trenger ikke mye for å hjelpe til. Du kan forsiktig riste de blomstrende plantene slik at pollenet løsner og overføres.

Det fungerer også med en elektrisk tannbørste. Hold den vibrerende børstehåndtaket nær blomsterhodet. Du kan også bruke en pensel for å overføre pollen fra blomst til blomst og dermed gjøre pollineringen selv.

Beskjæring

Som allerede forklart, er det småvoksende tomatplanter som egner seg best for innendørs dyrking. Disse må beskjæres på en annen måte enn utendørs- eller drivhustomater.

Først bør du sørge for å fjerne døde eller misfargede blader regelmessig. Hvis veksten er for tett, kan du klippe bort noen blader eller grener her og der, slik at plantene får tilstrekkelig lys og luft. Ved å fjerne blader nær blomsten, kan du også fremskynde modningsprosessen, da mer lys når fruktene.

Skulle planten vokse for høyt, kan du beskjære toppen for å kontrollere veksten.

Fjernelse av sideskudd er viktig for mange tomater, men ikke nødvendig for alle. Har du valgt en buskaktig sort? Da trenger du ikke å fjerne de små sideskuddene i bladaksene, eller så kan du fjerne dem minimalt.

Tips: Sørg for at verktøyet ditt / saksen er skarp og så ren som mulig for å unngå å skade planten.

Nelson_Garden_Odla_tomat_image_4.jpeg

Gjødsel

Tomatplanter trenger ikke bare mye vann, men også mange næringsstoffer for at fruktsettingen skal bli produktiv.

Derfor anbefales det å gi plantene flytende gjødsel hver 2-3 uke. Følg alltid doseringsanvisningene på emballasjen.

Du kan også gjødsle tomatene på en helt naturlig måte, for eksempel med kaffekrå, som inneholder mye nitrogen, fosfor og kalium. Den aktiverer også mange mikronæringsstoffer i jorden. Men vær forsiktig: Kaffekråen bør være helt tørr før den brukes, for å unngå muggdannelse.

Et annet naturlig gjødselmiddel som finnes i nesten hvert husholdning, er eggeskall. De har et høyt kalsiuminnhold som forebygger blomsterfukt.

Visste du at bananskall også kan hjelpe tomatene dine? Hvis du legger dem rett i jorden, gir de røttene kalium, noe som fremmer fruktutviklingen.

Selvfølgelig må du sørge for at bananskallet er økologisk og skylle det før du bruker det, slik at kjemikalier og plantevernmidler ikke havner på plantene.

Synes du fortsatt at plantene vokser for sakte? Det kan skyldes at stedet ikke er optimalt, de får for lite lys, temperaturen eller næringsstoffene er for lave, eller vanningen er feil – enten for mye eller for lite.

Er planteavstanden stor nok, eller lider plantene kanskje av skadedyr som bladlus?

Nelson_Garden_Odla_tomat_image_5.jpeg

Høsting

Høste tomatene dine når de har fått ønsket farge. Vanligvis er det en saftig rød farge, men det finnes også varianter som er lilla, oransje, grønne eller gule. Uansett bør fargen være intens. Vent ikke for lenge, da jo oftere du høster, desto flere frukter vil planten produsere.

Den beste tiden for tomatinnhøsting er om morgenen. Ta tomaten i hånden og vrid forsiktig til den løsner fra stilken. Hvis dette er vanskelig, kan du bruke en saks for å kutte den av. Oppbevar tomatene ved romtemperatur, der de holder seg friske i omtrent en uke. Tomater skal ikke oppbevares i kjøleskap, da de mister aromaen og kan endre tekstur. I tillegg går viktige næringsstoffer tapt.

Får du vann i munnen ved tanken på dine aromatiske og nyhøstede tomater?

Bli en Urban Gardener, skaff deg frøene dine og kom i gang, du vet nå hvordan du gjør det! Og hvis du mangler utstyr, finner du alt du trenger for vellykket tomatdyrking innendørs hos oss!