MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Dyrke spirer – slik gjør du det

22. september 2021

Å dyrke spirer er blitt populært og det er ikke så rart med tanke på hvor enkelt det er å få sprø og næringsrike spirer på spisebordet etter bare noen dager. 

Det er veldig enkelt å dyrke spirer og det beste av alt er at du kan gjøre det hele året hjemme i vinduskarmen. Alt du trenger er en spireboks og en pose med frø fra f.eks. fennikel eller brokkoli. Siden tar det bare mellom 4 og 10 døgn, avhengig av sort, før du kan nyte de smaksrike og vitaminrike spirene.

Hva er spirer?

Spirer kommer fra frø av f.eks. karse, bønner eller linser. En spire begynner å utvikle seg når frøet får tilgang til vann, rett temperatur og luft. Disse gunstige forholdene får frøet til å begynne å spire.

Spirer er plantenes ”embryofase” og er veldig velsmakende og inneholder store mengder sunne næringsstoffer. Derfor har de også blitt veldig populære i matlagingen i ulike deler av verden.

Ulike spiresorter krever ulik tid

Det varierer hvor lang tid det tar før spirene er ferdig utvokste. Alfalfa, brokkoliog vinterreddik er sorter som vokser raskt, mens det kan ta opptil ti dager før fennikel og ”HotMix” er ferdigvokst.

Spirer er det perfekte alternativet for den som vil ha egendyrket på tallerkenen året rundt eller som ikke har en hage hjemme, men likevel vil dyrke selv. Det beste med spirene er at det er veldig enkelt å lykkes og at det går fort.

Slik dyrker du spirer, trinn for trinn:

1. Hell ned spirefrøene eller linsene i en spireboks og sett på risten.

Sprouting-how-to-grow-sprouts-at-home-2.jpg

2. Skyll frøene eller linsene flere ganger med vann og sil forsiktig gjennom risten.

Sprouting-how-to-grow-sprouts-at-home-3.jpg

3. Legg frøene eller linsene i vann og la dem stå mørkt over natten.

Sprouting-how-to-grow-sprouts-at-home-4.jpg4. Hell bort vannet og skyll frøene på nytt.

5. Hell av alt vann og plasser boksen mørkt i 2–3 døgn. (Det er tilstrekkelig å legge et håndkle eller lignende over boksen for at det skal bli mørkt nok.) Glem ikke å skylle spirene 2–3 ganger om dagen. Hvis du jobber hele dagen, kan du skylle en gang på morgenen, en gang når du kommer hjem fra jobben og en siste gang før du går og legger deg. Det er viktig at du stiller spireboksen på en brikke eller et bunntrau med risten ned slik at overflødig vann kan renne ut. Hvis ikke, er det fare for at spirene mygler. Dekk deretter til boksen med et håndkle, som tidligere nevnt. En temperatur på mellom 20 og 25 grader er optimalt for at frøet skal spire og vokse.

Sprouting-how-to-grow-sprouts-at-home-5.jpg6. Når spirene begynner å titte frem etter 2–3 døgn, kan du stille boksen lyst, gjerne i en vinduskarm. Temperaturen skal være den samme som før og du må fortsatt skylle 2–3 ganger om dagen. Lyset hjelper nå spirene med å vokse ferdig og samtidig utvikle en litt grønnere farge.

Sprouting-how-to-grow-sprouts-at-home-1.jpg

7. Når spirene har vokst ferdig, trenger du ikke å skylle dem mer. Nå kan du snu spireboksen og oppbevare spirene i kjøleskap i opptil 4–5 dager.

Sprouting-how-to-grow-sprouts-at-home-6.jpg