MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Overvintre pelargonier

29. juni 2022

Selv om det er enkelt å så nye pelargonier fra frø, er det vel verdt å ta vare på plantene over vinteren. Pelargonier som overlever vinteren, blir ofte både større og vakrere. Dessuten kan du få flere planter ved å ta stiklinger av dem.

I det fri vokser pelargoniaen på steder med tørre, svale og lyse vintrer – alt annet enn vårt barske vinterklima. Pelargoniaene er derfor sensitive for frost og må flyttes inn om vinteren. Men selv om de fleste pelargoniaer overlever vinteren i en litt svalere romtemperatur i ditt lyseste vindu, er det litt for varmt og litt for mørkt til å være optimalt. Her får du noen tips til hvordan du kan gi pelargoniaene dine de aller beste forutsetninger.

Nelson_Garden_Overwintering geraniums_Image2.jpgNår høsten nærmer seg, forbereder pelargoniaen seg på vinterhvile. Det kan ofte synes på bladene som gulner eller – som her – blir røde. Overvintre pelargonier. Foto: Lovisa Back

På tide å ta inn pelargoniaene

Så snart de første frostnettene truer, bør du ta inn pelargoniaene for å gi dem vinterhvile. Som oftest vises det godt på planten når det begynner å bli på tide: veksten stopper opp, det blir færre blomster og bladene kan begynne å skifte farge.

Du kan fjerne visne blomster og blader på pelargoniaene, men du trenger ikke å plante dem om. Det er bedre å plante om pelargoniaene tidlig på våren når veksten skyter fart på nytt. Noen foretrekker imidlertid å plante om i ny jord, eller i det minste bytte ut det øverste jordlaget, allerede om høsten hvis potten har stått utendørs hele sommeren.

Nelson_Garden_Overwintering geraniums_Image1.jpgOm vinteren er det naturlige lyset altfor svakt og kortvarig til å være optimalt. Hvis du vil gi pelargoniaene dine optimale forutsetninger, behøves det ekstra belysning. Foto: Markus Danielsson

Lys og varme

Lyst og frostfritt er den vanligste anbefalingen for å overvintre pelargoniaer. Med det mener vi 5–10 grader og dagslys i minst 8–12 timer.

Jo høyere temperatur, desto mer lys trenger pelargoniaen. Jo svalere, desto mindre lys trenger pelargoniaen. Dette gjelder for alle potteplanter. Så hvis du skal overvintre pelargoniaene mørkt, bør temperaturen dermed holdes litt lavere (men frostfritt). Det er også bra å klippe ned planten litt.

Nelson_Garden_Overwintering geraniums_Image3.jpg

Vanning og næring

Du kan slutte å gi næring tidlig på høsten slik at pelargoniaen får mulighet til å gå ned i en hviletilstand. Når pelargoniaen har gått inn i vinterhvile, bør du vanne svært sparsomt. 

Hvis du har blomstrende planter fremme i romtemperatur og med plantebelysning, kan du imidlertid gi dem litt næring. Det samme gjelder hvis du dyrker pelargoniaer hydroponisk om vinteren.

Etter vinteren

Hvis du har pelargoniaen stående i vinduet, merker du sikkert når den begynner å våkne til liv! I mars begynner lyset å komme tilbake i mesteparten av landet og da begynner de vinterhvilende plantene å vokse. Har du dem stående i en sval kjeller, er det nå på tide å ta dem frem. Pass på å beskjære trøtte greiner og plant eventuelt om med litt ny jord.