MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Potteplantenæring om vinteren

14. juli 2022

Selv om potteplanter også setter ned tempoet om vinteren, kan de trenge litt ekstra næring for ikke å visne hen. Visse sorter klarer mørket bedre enn andre og hvis du dyrker med plantebelysning, kommer potteplantene til å fortsette å vokse.

Potteplanter trenger lys, vann, næring og varme for å vokse. Om vinteren – fra rundt oktober til februar – pleier veksten å stoppe opp, og dermed også behovet for næring. Det skyldes hovedsakelig at dagene blir kortere.

Nelson_Garden_Potted plant nutrition in winter_Image_1.jpgGrønne potteplanter som bregne kan ha godt av en liten skvett næring av og til, også om vinteren.

Hvor ofte skal jeg gjødsle potteplantene om vinteren?

Blomstrende eller fruktgivende potteplanter, f.eks. pelargonier, chili og sitrustrær, pleier å ha sin naturlige hvileperiode om vinteren og skal generelt ikke ha noen ekstra næring i det hele tatt. Dessuten er det absolutt best om de får stå litt svalere.

Bladpotteplanter, f.eks. stuegran og ulike sorter fiken eller pilea, kan imidlertid ha godt av en skvett næring av og til om vinteren. Behovet for næring er større hvis du dyrker med plantebelysning, har det varmt innendørs eller rett og slett har vekstglade planter. Om vinteren kan du redusere dosen (hvor mye) eller frekvensen (hvor ofte) for hvor mye næring potteplantene får. Det er passe med omtrent halvparten av det de får om sommeren.

Pass på at du ikke vanner potteplantene for mye! Kjenn etter om jorden faktisk er tørr før du heller på vann.

Hvis du bruker plantebelysning og dessuten holder romtemperaturen oppe, kan du fortsette å gi plantene næring som i resten av året.

Nelson_Garden_Potted plant nutrition in winter_Image_4.jpgSelv i hvileperioder har potteplantene godt av litt ekstra næring og lys.

Hvilken næring skal jeg gjødsle potteplantene med om vinteren?

Til potteplanter pleier det å være mest praktisk med en flytende næring. Den er enkel å dosere ifølge instruksjonene på forpakningen. Det finnes også næringspinner som slipper fra seg litt næring om gangen. Næringspinner finnes for både grønne og blomstrende planter.

Det fungerer utmerket å bruke kompostvæsken fra f.eks. en bokashikompost for å gi næring til potteplanter. Kompostvæsken har en skarp lukt, så det er en god idé å spe den ut ordentlig. For sensitive neser finnes det luktfri, flytende plantenæring i handelen.

Ulike typer plantenæring kan ha ulike sammensetninger av næringsstoffer. Det er ingen fare å variere med ulike typer plantenæring.

Nelson_Garden_Potted plant nutrition in winter_Image_2.jpg

Næringsbehovet i vinterhalvåret varierer for ulike sorter potteplanter. Gjør deg kjent med de sortene du har hjemme.

Omplanting om vinteren

Det beste er å plante om potteplanter på våren akkurat i det de skal begynne å vokse. Det er mulig å plante om på vinteren hvis du absolutt må (f.eks. hvis du har fått inn sørgemygg), men prøv å unngå å forstyrre sensitive sorter.

Tenk på at den nye jorden – hvis du kjøper ny potteplantejord – er full av næring fra begynnelsen av. Denne næringen pleier å holde i ca. 1–2 måneder.