MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature

Vekk pelargoniaene til liv etter vinteren

06 April 2022

Nå er det tiden for å hente frem og beskjære pelargoniaene dine. Noen av dem ser kanskje fine ut og trenger ikke særlig beskjæring, mens andre ser spinkle ut og kan behøve litt pleie. Her får du tips om hva du kan gjøre for å vekke pelargoniaene dine til liv etter vinteren.

Du bør du hente frem og beskjære pelargoniaene i februar eller mars. De kan se litt forskjellige ut, avhengig av hvordan de har stått under vinterhvilen. Hvis de har stått på et kjølig sted, har det sannsynligvis ikke skjedd så mye. Har du oppbevart pelargoniaene i et svalt rom innendørs, har de trolig begynt å vokse og fått nye skudd i løpet av vinteren. 

Du kan beskjære pelargoniaene ganske hardt uten at de tar skade av det. Sørg bare for å spare noen skudd, så kommer de til å være fine og buskete igjen om noen måneder. 

Nelson_Garden_Geraniums_Winter_Storage_image_2.jpeg

Slik gjør du det:

  1. Fjern visne blader og klipp av de grenene som ikke har noen skudd. Du kan også klippe av grener som er lange til tross for at de har nye skudd. Dette for å hindre at pelargoniaen blir ranglete. Klipp ovenfor et bladfeste med en ren sekatør eller kniv. 
  2. Ta bort all jord som løsner fra røttene og sett planten i en ny potte. Fyll så på med ny blomsterjord.
  3. Vann planten og plasser den på et lyst sted. 
  4. Når planten har begynt å vokse, er det på tide å begynne å tilsette litt næring. 

De grenene som klippes bort, kan du bruke som stiklinger. Fyll en potte med såjord, sett ned stiklingen og vann lett. Dermed har du fått en ny plante.

Et godt tips er å toppe planten noen ganger i løpet av våren. Da forgrener den seg og du får en fin plante til sommeren. Plukk også bort blomstene som kommer tidlig hvis du vil at planten skal vokse seg til enda mer. 

Nelson_Garden_Geraniums_Winter_Storage_image_1.jpeg

Pelargonia før og etter beskjæring.

Det finnes mange ulike råd for hvordan man skal beskjære pelargoniaer. Noen lar plantene ta seg igjen mellom omplanting og beskjæring, mens andre klipper ned plantene om høsten. Det finnes mange måter, så prøv å finne det som passer best for deg når du skal vekke pelargoniaene til liv.