Physalisens søtsyrlige bær er innsvøpte i papirlignende lykter og er et artig innslag i sensommerens avling. En av få eksotiske frukter som du enkelt kan dyrke selv!
Physalis er et velsmakende bær som sitter innelukket i et papirlignende skall. Bærene er gode å spise som de er eller de kan brukes i pai og marmelade. Gyllenbær er en litt mindre plante som tradisjonelt har vært regnet som mer egnet for dyrking her oppe i nord. Kapkrusbær er en annen sort som tar betydelig mer plass, men som passer fint å dyrke i sørlige deler av landet på beskyttede steder.
Gyllenbær har det latinske navnet Physalis grisea (tidligere pruniosa) og er en mindre busk med ganske små bær.
Kapkrusbær har det latinske navnet Physalis peruviana og er en større plante med litt større bær. Det er vanligvis bær fra kapkrusbær du finner i fruktdisken som physalis.
Dette er altså to ulike sorter. Gyllenbær har mindre og søtere bær enn kapkrusbæret, som har en syrlig, eksotisk smak.
Både gyllenbær og kapkrusbær må forkultiveres innendørs i mars. Sår du senere enn det, er det fare for at du ikke rekker å få noen modne frukter. Hvis du likevel sår litt senere, har du størst sjanse til å lykkes med gyllenbæret som blir en litt mindre plante. Det pleier imidlertid å gå fint å overvintre og ta stiklinger av kapkrusbær. Så hvis du ikke rekker å få avling det første året, lykkes du kanskje bedre det andre?
Så frøene i fuktet såjord. Det er best å la dem spire i en litt høyere temperatur (rundt 20 °C) og deretter sette dem litt svalere (rundt 15 °C). Lys er viktig og hvis du sår tidlig, lykkes du best om du bruker vekstbelysning.
Plant om når planten har fått et par bladpar eller begynner å få det trangt i den potten du har sådd den i. Sett én plante i hver potte. Sett ikke ut pottene før faren for frost er over. Physalis kan du ha på friland på et beskyttet sted, men det beste er å dyrke den i potte. En potte som rommer 5–10 liter jord, pleier å være passe for gyllenbær. Kapkrusbær trives best i en litt større potte enn det.
Både gyllenbær og kapkrusbær må kanskje bindes opp. De pleier også å forgrene seg bra uten at du topper dem (klipper av toppen).
Gyllenbæret trives best i næringsrik, godt drenert og fuktighetsholdende jord. Det er viktig å vanne regelmessig, spesielt på varme somre når plantene trenger mye vann.
Plantene dine trenger mye næring for å orke å produsere frukt. Etter bare noen uker har planten brukt opp store deler av den næringen som fantes i jorden da du plantet den. Gi heller næring lite og ofte. Dette er spesielt viktig på varme somre da du må vanne ofte.
Planten pleier å gi frukt i august–september og frem til det blir for kaldt.
Bærene høstes når de har fått en guloransje farge og lett slipper fra planten. Hvis alle fruktene ikke rekker å modne, kan du plukke inn de umodne fruktene og la dem ettermodne innendørs.
Verken gyllenbær eller kapkrusbær tåler den nordiske vinteren. Derimot går det som oftest bra å overvintre plantene. Klipp ned planten på høsten/våren og pass på å ta stiklinger av de nye skuddene som skyter frem.