Spinaten er en allsidig bladgrønnsak som det er lett å like. Det er også en grønnsak som det lønner seg å dyrke selv. Tenk bare på hva en pose babyspinat koster i grønnsaksdisken!
Spinat er en av de mest anvendbare bladgrønnsakene. Den kan brukes både fersk og tilberedt, og dessuten kan den fryses. Spinat kan dyrkes på flere ulike måter avhengig av vekstplass og sesong.
Det beste er å så tidlig på våren eller i august. Spinat vokser bedre når dagene er litt kortere og været svalere. Når nettene er lyse og dagene varme, begynner den lett å blomstre og da blir det færre blader. Spinat vokser relativt raskt og tåler litt kulde. Det betyr at du rekker å høste den både en og flere ganger i løpet av sesongen. Spinat kan også sås i frossen jord om vinteren, slik at den får en tidlig start når det blir varmt.
Så spinatfrø i rader eller strø frøene utover tett. Dekk deretter med et tynt lag jord. Du kan så den direkte i hagelandet eller i små kasser for utplanting. Det fungerer også utmerket å dyrke spinat i potte.
Hvis du vil kunne høste spinat om vinteren, er det viktig at den har rukket å vokse opp før det blir såpass mørkt og kaldt at den bremser opp veksttempoet for nesten å stanse helt. Dekk gjerne med en fiberduk eller et lokk for å beskytte mot vær, vind og streng kulde. Hvis du lar spinatplantene bli stående over vinteren, kan de gi en tidlig våravling.
Spinat kan dyrkes innendørs, men fordi den trives best i lite svalere temperaturer vokser den sjelden like bra som utendørs. Prøv gjerne, men vurder også andre sorter blader som er spesielt godt egnet for innedyrking.
Akkurat som mange andre grønnsaker vokser spinaten best i næringsrik jord som holder seg passe fuktig. Spinaten er ikke kresen, men hvis du vil ha en riktig stor avling, må du sørge for at den får rikelig med vann og næring.
Størst og mest spinat får du om du gir kontinuerlig med næring. Lite og ofte er prinsippet som kan brukes uansett om du bruker neslevann eller sigevann fra bokashikompost. Følg alltid doseringsanvisningen på pakningen, hvis du bruker en kjøpt næring.
Spinat kan høstes bare noen uker etter at den er sådd – det er dette som selges som babyblader. Hvis du lar spinaten vokse seg større, blir den litt grovere i bladene. Disse bladene passer det best å forvelle eller steke før du spiser dem.
Newzealandsk spinat har ikke mye med ”vanlig” spinat å gjøre bortsett fra at det er en grønn bladgrønnsak med en nøtteaktig smak. Den newzealandske spinaten blomstrer ikke og pleier å gi større avling, men på den annen siden tåler den ikke kulde like bra.
Forskjellen mellom de ulike spinatsortene er marginal, men du kan naturligvis finne en favorittsort når det gjelder vekstmåte og smak.
Vil du ha økologisk dyrkede frø, er sorten ”Vroeg Reuzenblad” et godt valg. Den vokser raskt og gir store blader. Sorten ”Butterflay” er også økologisk dyrket og finnes i kolleksjonen ”Så året rundt” der hver frøpose inneholder ekstra mange frø. Men de går definitivt med når du dyrker spinat!
Andre sorter er f.eks. ”Matador”, en klassiker med litt ujevne og pilformede blader. Sorten ”Nores” har mellomstore, kraftige blader. Disse sortene minner særlig om ”Palco” F1.