MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Frø å så tidlig på året

10. april 2023

Når det er kaldt og mørkt ute, kan det føles lenge til den spirende avlingen, men noen blomster og grønnsaker må ned i jorden tidlig. Lang spiretid eller lang utviklingstid gjør at noen frø må sås allerede i årets første måneder.

Grunnen til at vi ønsker å fordyrke plantene våre, det vil si å så frø innendørs i stedet for å vente til det har tint ute i vekstområdet, er plantenes utviklingstid. De bruker rett og slett litt tid på å spire eller vokse. Før de lyse dagene kommer tilbake i april, må vi dyrke våre frøplanter under vekstlys for å lykkes.

Hvorfor må noen frø sås tidligere enn andre?

De sortene som bør sås i begynnelsen av året er de som tar tid å spire eller vokse. Som oftest er dette grønnsaker og blomster som opprinnelig kommer fra varmere steder på jorden, og som rett og slett trenger varme litt lenger enn den nordiske sommeren kan gi.

Hva må jeg tenke på?

Det viktigste når du sår frø om vinteren og tidlig på våren, er at plantene dine får nok lys når de dukker opp over jordoverflaten. Uten nok lys er innsatsen din sjelden verdt. Mørket vil sannsynligvis resultere i at du får vaklende og svake planter som ikke får en veldig god start. Disse kan enkelt utkonkurreres av senere frø, som til tross for at de dyrkes senere, blir tykke små planter som har det mye bedre takket være lyset. 

Små ferdigvokste planter som vokser på et kjølig sted med ekstra belysning. Frø sådd i januar og februar trenger alt det ekstra lyset de kan få. Foto: Annika Christensen

Hvilke grønnsaker kan jeg så tidlig?

Frøene som bør sås først av alle er chili og paprika. Noen typer chili kan med fordel plantes i bakken allerede før jul. 

Februar er tiden for å så aubergine og artisjokk, to varmekjære favoritter som ønsker en lang sommer. Purre er også verdt å så tidlig.

Også jordbær og andre bær er veldig trege med å starte, så vær tålmodig når det ser ut til å stå stille. Start i god tid dersom du ønsker å kunne høste allerede den første sommeren.

En plante som knapt forbindes med varmere breddegrader, men som likevel tar seg tid til å vokse seg stor, er selleri. Så i løpet av årets første måneder og vær forsiktig med de små plantene i starten. De er følsomme for både håndtering og kulde. Ute på landet er det en hardfør plante som står langt ut på høsten. Selv stilkselleri er treg og sås best i februar.

Kraftig rotselleri på vekst i frodig grønnsaksland. Selleri er en hardfør grønnsak som tar god tid i starten av sesongen.

Bør ikke physalis sås tidlig?

Ananaskirsebær og stikkelsbær må forkultiveres tidlig for å få tid til å høste. Physalis kan være litt treg med å spire så vær tålmodig, 20-30 dager er ikke uvanlig og prøv å holde jorden fuktig.

Du må ikke glemme plantebelysning når du sår så tidlig. 

Hvilke blomsterfrø kan jeg så tidlig?

Pelargonier sås tidlig for å blomstre om sommeren. Heliotrop starter tregt og bør sås tidlig for å utvikle de store, velduftende blomstene – helst allerede i januar. Flittige lisa, begonia og lobelia er også noen varianter som må tidlig i jorden.

Hvis du har glemt å så stemorsblomster i sommer, har du sjansen nå. Forhåpentligvis vil de begynne å blomstre tidlig på våren og blomstre hele sommeren. Stemorsblommer er også en utmerket høstblomst som tåler mye frost. 

Blant klatrerne våre trenger klokkeranke tidlig såing. Det er hovedsakelig av hensyn til blomstene at frøene skal sås i tide. Så vær forberedt på å gi klokkerankene dine noe å klatre på når de begynner å stikke ut og vær forsiktig med gjødselen til klokkeranken, så vel som for andre klatreblomster. For mye gjødsel gjør nemlig at det blir flere blader enn blomster.

En lys lilla heliotrop blomstrer og venter på å bli plantet om i en større potte.     En utålmodig heliotrop – eller en glemsom dyrker – som blomstrer i påvente av ompotting.

Lavendel og kjempeverbena?

Skal du så duftende lavendel fra frø, er det også en sort som bør sås tidlig. Imidlertid må lavendelfrø gå gjennom en kuldeperiode før de spirer, noe som betyr at det ikke er plantebelysning og varmematter som vil hjelpe deg med å lykkes. I stedet kan du så lavendel i små potter og sette frøene ut i kulden på begynnelsen av året. Det er viktig at det holder seg kaldt i minst en måned eller to.

Kjempeverbena er også en blomst som har lang utviklingstid og som i likhet med lavendel kan trenge å gå gjennom en kuldeperiode eller lagdeling som det kalles. Kjempeverbena blomstrer fra juli til langt ut på høsten og er en utmerket blomst å ha i bakgrunnen av en planting.

Du må ikke glemme plantebelysning når du sår så tidlig. 

Hva skjer hvis jeg glemmer det?

Noen frø må som sagt sås for å blomstre om sommeren eller rekke å høste før vinteren. En senere såing betyr ganske enkelt at alt blir forskjøvet og det er høyere risiko for manglende blomstring eller høsting. Jo senere på sesongen vi nærmer oss, desto større er sannsynligheten for eksempelvis frost. Du kan kanskje plassere en pottedyrket chiliplante innendørs og hjelpe til med plantebelysning, men en stor aubergineplante ute i arnestedet er vanskeligere å få fruktene til å modne på.