MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Neslevann – slik gjør du det

29. april 2022

Har du mye nesler og har gått lei av å lage neslesuppe av dem, kan du gjøre noe godt for plantene dine i stedet. Neslevann lukter kanskje pyton, men det er gull verdt og plantene dine kommer til å elske deg for det. 

Det er enkelt å lage neslevann og plantene dine kommer til å elske det. Det eneste du trenger for å lage neslevann, er nesler, vann og en beholder med lokk, f.eks. en bøtte eller tønne. Det avhenger av hvor mye neslevann du vil lage.

Nelson_Garden_Nettlewater_image_2.jpg

Hva inneholder neslene som er bra for plantene dine?

Nesler inneholder mye nitrogen og andre viktige vitaminer og mineraler som plantene trenger for å vokse. Nitrogen er ekstra viktig i plantenes vekstfase fordi det er bra for bladveksten. I passe mengde er neslevann bra for alle planter, men for mye nitrogen til blomstrende planter kan forskyve blomstringen.

Hvordan kan man se på plantene at de lider av nitrogenmangel?

Planter som ikke får nok nitrogen, blir lysere i fargen og veksten avtar. Det første tegnet på at plantene lider av nitrogenmangel, er at de gamle bladene på planten blir gule.

Slik lager du neslevann:

  1. Plukk nesler og legg dem i en bøtte eller tønne.
  2. Fyll på med vann slik at det dekker neslene og sett på et lokk.
  3. Nå begynner nedbrytningen av neslene og du kan gjerne røre rundt i blandingen av og til med en pinne. 
  4. Etter omtrent to uker er neslevannet ferdig og da gjenstår bare de grove stilkene fra neslene. Dem kan du legge i komposten.
  5. Neslevannet er nå veldig konsentrert og altfor sterkt for plantene dine. Derfor må du blande ut én del av næringen med ni deler vann. Dette er en passe mengde næring til plantene dine. 

Hvis du plasserer bøtten eller tønnen i solen, går nedbrytningen raskere.

Neslene kan plukkes i hele sesongen. Selv om de spede neslene på våren inneholder mer næringsstoffer, er også de store neslene bra. Så det går altså bra å lage nytt neslevann gjennom hele dyrkingssesongen.

Nelson_Garden_Nettlewater_image_1.jpg

Når skal du vanne plantene med næringen?

Det passer bra å vanne med neslevann etter en regnskur. Da renner neslevannet lettere ned i jorden. Husk å vanne rundt plantene, ikke på dem.