MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Så direkte på friland

28. juli 2021

Sett fart på sommeren 

Jorden smuldrer seg mellom fingrene og fuglene kvitrer som gale i syrinhekken i hagen. Selv går jeg i dype tanker: Er det virkelig på tide nå? Skal jeg våge å stole på at våren er her for å bli eller kommer det tilbakeslag i form av snøstormer og haglskurer så fort de første spede bladene har tittet opp av jorden? Hvert år gjentar det seg. Hvordan vet jeg egentlig når det er på tide å så?

Svaret er ikke enkelt. Våren gir ingen garantier og man må bare prøve seg fram og være klar med fiberduken om det viser seg at optimismen (nok en gang) har seiret over fornuften. Skulle det viser seg at det som settes dør, er det bare å gjøre prosessen på ny. På visse frøposer står det at du kan så frøene når jorden er klar. Det er den når telen har gått ut av bakken og jorden har rukket å tørke opp litt. Enkelt forklart skal det gå an å grave i jorden uten at den klabber seg fast på spaden.

Gjør slik: Så direkte på friland

Nelson_Garden_Så_direkte_på_friland_image_3

1. Begynn med å forberede jorden. I artiklerne Forbered jorden til såing og Gjødsle kan du lese mer om hvordan du renser bort steiner, rusk og ugress, og om hvordan du på best måte gjødsler jorden din. Ja, det handler helt enkelt om hvordan du gir frøene de aller beste forutsetningene for å titte opp av jorden og vokse seg sterke.

Nelson_Garden_Så_direkte_på_friland _image_4.jpg

2. Marker såradene ved hjelp av hyssing og lag deretter furer som er tilpasset de frøene som skal sås. Hvor dype furene skal være og hvor lang avstand det skal være mellom dem, kan du lese på frøposen.

Nelson_Garden_Så_direkte_på_friland _image_5

3. Så frøene og vær nøye med at de ikke ligger for tett sammen ettersom det da kan være vanskelig å tynne.

Nelson_Garden_Så_direkte_på_friland _image_6

4. Dekk forsiktig over frøene med jord og vann.

Nelson_Garden_Så_direkte_på_friland _image_7.jpg

5. Nå er det bare å vente på at frøene skal titte opp av jorden! Pass på å vanne om det blir tørt, og gjør en første tynning når de første skikkelige bladparene titter frem. Det første ”skikkelige” bladparet, er karakterbladene som kommer etter vekstens første bladpar, hjertebladet.


TEKST/HOBBYGARTNERE: ANNA FORSLUND
FOTO: ANNA FORSLUND