MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Dyrk erteblomster

20. juli 2021

For mange gir duften av erteblomster den ultimate sommerfølelsen, og den fantastiske Lathyrus odoratus er en plante som fortsetter å levere frem til frosten komme hvis dugir den litt stell og omsorg. Ønsker du en tidlig og rik blomstring bør du starte forkultivering og stell i god tid.

Nelson_Garden_Growing sweet peas_image_1.jpg

På lik linje med mange andre sommerblomster vil erteblomstene ha godt av en forkultivering. Det betyr å så dem i potter inne slik at de kan få et godt forsprang, før de skal plantes ut på vokseplassen. Siden vi har store klimavariasjoner i landet vårt, kan tidspunkt for utplanting variere. Beregn derfor 4-6 uker med forkultivering. Om du ikke skulle rekke å forkultivere eller rett og slett glemte å så dem tidlig, vil det ikke være noe problem å så dem direkte ut på vokseplassen når faren for frost er over. Direktesåing gi en litt senere blomstring, men desto kraftigere planter som har levd hele livet ute.

Slir sår du erteblomst

Frøene fra erteblomst kan gjerne skylles før såing. Dette vekker opp de tørre frøene og trigger spireprosessen. Husk deretter å så i en næringsfattig jord, slik som Nelson Garden Premium Såjord. De aller fleste frøene har med seg all næringen de trenger for å komme i gang, og såjorden er skånsom for de spede røttene på en ny plante. Siden erteblomstene får dype røtter bør de forstyrres minst mulig ved utplanting. Derfor kan de med fordel såes i pluggbrett hvor de står separat. Hvis man breisår dem vil det alltid bli litt riving og sliting når plantene skal trekkes fra hverandre. 

Nelson_Garden_Growing sweet peas_image_5.jpg

La erteblomstene spire litt kjølig

Erteblomster spirer best under litt kjøligere forhold. Fuktighet er viktig for spireprosessen, og jorden bør holdes jevnt fuktig. Så fort spirene titter frem bør de plasseres lunt, men kjølig. Umiddelbart etter spiring kan de faktisk klare helt ned mot 0 grader. Med en lav temperatur vil det være enklere å få kompakte sterke planter. For en kompakt vekst vil balansen mellom lys og temperatur være avgjørende, og her kan det være en fordel med vekstlys som tillegg. Tommelfingerregelen er at høy temperatur krever mer lys, mens lavere temperatur gir mindre krav til lysmengde. 

Nelson_Garden_Growing sweet peas_image_3.jpg

Slik tar du stiklinger av erteblomst

Når veksten er i gang strekker plantene seg fort, og det kan ofte by på utfordringer i en vinduskarm med begrenset plass. Heldigvis vil du kunne klippe ned plantene, noe som gir flere fordeler. Ved å klippe over andre til tredje blad vil planten sette flere skudd fra bunnen, og med det gi tettere erteblomstplanter. Dette kalles å toppe en plante og kan gjøres på de fleste plantene som skal bli tette og buskete. Toppskuddet du har klippet av er en perfekt stikling, og kan settes i et vannglass hvor de som regel utvikler røtter etter kort tid. Vips har vi dobbelt sett med planter!

Etter forkultivering vil du ha en hel gjeng med planter som er klare for en sommer ute. Husk å ikke sett dem ut før de har fått en gradvis tilvenning. Alle planter som dyrkes inne bør herdes før de settes ut. Det betyr egentlig å la dem få venne seg til sol, vær og vind. Hele prosessen kan ta en liten uke. Når plantene er herdet vil erteblomstene trives best med mye sol og næringsrik jord. Med en skyggefull plassering vil det bli spinkel vekst, og mangelfull blomstring.

Nelson_Garden_Growing sweet peas_image_2.jpg

Dyrking av erteblomst

Erteblomster kan dyrkes nesten overalt - enten du har en stor hage, eller en balkong i byen. Planter du i krukke med næringsrik kvalitetsjord vil det gi blomstring over lang tid. På samme måte kan erteblomsten plantes rett i bed eller i pallekarmer. Fyller du en pallekarm med erteblomster vil du ha overflod til buketter store deler av sommeren. Når du planter erteblomstene ut, kan de stå med en avstand på ca 5 cm siden røttene søker dypt etter næring og fuktighet. Sørg for å vanne godt de første dagene etter utplanting siden våren og forsommeren ofte kan være litt tørr.

Slik støtter du opp erteblomster

Etter utplanting må du sørge for støtte og oppbinding med en espalier. Erteblomster er klatreplanter og gjør mye av jobben selv, men trenger noe å holde seg fast i. Med sine sterke klatretråder ytterst på bladene holder de seg fast. Ved å bruke solide bambuspinner og jutesnøre vil det være enkelt å lage en tipi med bambus og jutesnøre som er festet rundt med en avstand på ca 15 cm mellom hver runde. En tipi vil være lurt om du planter i krukker, eller som en søyle i blomsterbedet. Planter du på rekke i bed eller i pallekarm vil en rad bambuspinner med jutesnøre mellom, være en god løsning. Uansett hvilken form for espalier du velger bør det beregnes en høyde på opp mot 2 meter. Med bruk av jutesnøre vil det være superenkelt å klippe ned planterester og snøre, før du legger alt i komposten etter endt sesong.

Nelson_Garden_Growing sweet peas_image_4.jpg

Gjødsling av erteblomst

Etter etablering på vokseplassen vil man se en kraftigere vekst på nye skudd, og på dette stadiet er det tid for å gjødsle. Siden erteblomstene skal stor vekst og produserer enorme mengder med blomster, vil dette kreve mye energi. Derfor er det viktig å sørge for at plantene har en jevn og god tilgang på nødvendige næringsstoffer slik at de får maksimal blomstring og vekst.

Klipp erteblomsten ofte

De første blomstene kommer som regel midt på sommeren, og da er det bare å finne frem saksa! Erteblomster bør faktisk klippes ofte for at planten skal produsere mer blomster, og når vi klipper av blomstene som er sprunget ut, vil dette stimulere planten til å produsere nye knopper som forlenger blomstringstiden betydelig. Det finnes jo nesten ikke noe bedre enn å begrave ansiktet ned i en luftig bukett med erteblomster, og med en håndfull planter kan du fylle vasene store deler av sommeren. 

Bukettips med erteblomst

Når du plukker inn blomster til vasene, er det noen ting du bør tenke på. Klipp blomstene tidlig på morgenen når planten er saftspent etter en kjølig natt. Deretter bør det gå så kort tid som mulig før de settes i vann - helst ikke lenger enn du klarer å holde pusten selv. Alternativt er å gi et nytt snitt med en skarp kniv eller blomstersaks rett før du setter dem i en vase. Sørg alltid for at vasen er helt ren, og bruk gjerne snittblomstnæring for lengre levetid på buketten. Et siste tips er å sette buketten kjølig om natten eller når du ikke er hjemme. 

Nelson_Garden_Growing sweet peas_image_6.jpg

Slik høster du frø fra erteblomster

Har du noen favoritter blant erteblomstene kan du høste egne frø. Dette kan du gjøre mot slutten av sesongen. Husk bare å beregne nok tid til at frøene kan modnes før frosten kommer. Lar du blomstene henge på planten vil frøbelgen utvikle seg etter avblomstring. Har du flere ulike planter sammen, kan det være smart å henge på en merkelapp på de plantene du samler frø fra. Da kan du notere deg dette til neste års planlegging av farger i bedet. Etter at frøene er modne bør de oppbevares tørt og kjølig.

Et flerårig alternativ blant erteblomstene

De velduftende erteblomstene heter Lathyrus odoratus og er ettårige, og vil dø med de første frostnettene på høsten. Om du ønsker en erteblomst som kan vare år etter år finnes det faktisk et alternativ i den robuste breiskolm eller Lathyrus latifolius. Den er like vakker som vanlig erteblomsten men mangler duften. Breiskolm vil kunne klare seg helt opp til H7 og blir opp mot 3 meter! Gjett om den er et fantastisk skue fra midt på sommeren og utover sensommeren.