MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature

Dyrk solsikke

19 July 2021

Den vakre solsikken er en av våre sommerblomster som er enklest å kultivere. Til tross for dette er den lett å glemme bort blant alle andre fristelser og nyheter i vårens frøutvalg. Blant disse staslige, lysende og hardføre blomstene finnes det mendgder av spennende sorter å velge og vrake i. Dessuten gledes småfuglene av frøene som du kan ta vare på, eller vi kan selv nyte nykokte knopper – en delikatesse sammen med grønnsakene!

Hva bruker man solsikker til?

De lyser opp i hagen i sin gule fargeskala, gir ly til andre planter, skaper romfølelse ute med sin høyde, og kan bli imponerende i størrelse.

Solsikker er vindunderlig vakre til snitt, og de lave sortene passer utmerket til potter.

Heng buketter til tørk opp-ned, og sett ut til småfuglene når vinteren kommer eller bruk dem i flotte dekorasjoner innendørs.

Tørk midten med frøene på, og heng ut til fuglene om vinteren.

Kok blomsterknoppene ca 5-10 minutter og spis som grønnsaker, med smeltet smør og sitron til.

Behold en del av de tørkede frøene selv, og så solsikkeskudd i små esker i vinduet om vinteren. Bedre superfood skal du lete lengre etter!

Tips! Det er ikke bare småfuglene som liker solsikker! De lokker til seg også humler, bier, og sommerfugler, og bidrar sånn sett til det ettertraktede mangfoldet i hagen.

Tips til dyrking

Solsikker blir ofte best om man direktesår dem på våren når jorden begynner å bli temperert. OBS! Har man problemer med snegler er det nødvendig å forkultivere inne. Snegler elsker virkelig solsikkeskuddene!

Er man ivrig med å komme i gang kan man legge litt fiberduk over jorden en til to uker før såingen, for å varme opp jorden.  Luk bort ugress, så, og legg deretter tilbake fiberduken til plantene er kommet opp skikkelig, og risikoen for nattefrost er over.

Det kan være en idé å også så noen frø i et minidrivhus. Om noen av solsikkefrøene som ble direkte sådd ikke skulle spire kan man erstatte ”tomrommet” med en av de forkultiverte plantene.

Solsikker foretrekker en solfylt plassering i mer eller mindre ly for vind. De trenger en hel del næring og vann for å bli store og fine.

Oppskrift på kokte solsikkeknopper

Beregn ca. 4-5 knopper per person.

Kok opp lettsaltet vann i en stor gryte.

Legg knoppene i det kokende vannet og la dem koke i ca. 5-10 minutter.

Sil av vannet og legg dem på tallerker mens de fortsatt er lunkne. Dypp dem i sitronsmør (smeltet smør smaksatt med litt presset sitron) og nyt sammen med godt, nybakt brød.