MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Dyrke bladbete

11. april 2023

Hvis du ikke allerede har prøvd å dyrke bladbete hjemme, er det på tide å gjøre det! Bladbete er en av våre mest lettdyrkede bladgrønnsaker. Når bladene vokser opp, kan de høstes om og om igjen til langt utpå høsten. Bladbete er dessuten toårig og ofte klarer den seg gjennom selv en tøff vinter. 

Lettdyrket supergrønnsak

Bladbete er en av våre mest lettdyrkede grønnsaker. Denne bladgrønnsaken kan sås i omganger til helt uti juli. Den gir rikelig avling i flere omganger med en liten innsats. Det finnes dessuten flere sorter som gir fin farge i grønnsaksland eller potte. Sist, men ikke minst – bladbete er full av vitaminer og andre sunne ingredienser. En skikkelig supergrønnsak!

Nelson_Garden_How to Grow Swiss Chard_image1.jpg

Når skal jeg så?

For beste resultat er det bra å direkteså bladbete når temperaturen ligger mellom 10 og 20 plussgrader. Det vanligste er å så frøene i mai, juni og juli, slik at man kan høste bladbete fra juli og helt til uti oktober – eller enda senere hvis du har flaks. Når du plukker bladene, vokser det raskt frem nye og slik fortsetter det hele sommeren og helt til utpå høsten – så lenge planten får vann av og til.

Kan jeg dyrke bladbete i potte?

Ja, det går helt fint å dyrke bladbete i potte. Sørg bare for at det ikke er for varmt (over 25 grader) der potten står, for da kan det være vanskelig å få bladbetefrøene til å spire. Glem heller ikke å vanne og holde jorden fuktig i spiringstiden.

Bladbete i potte sammen med signetfløyelsblomst og glattbladet persille. Bladbete er også dekorativ og kan kombineres i potter sammen med f.eks. signetfløyelsblomst som også kan spises.

Kan jeg dyrke bladbete hydroponisk?

Hurtigvoksende bladgrønnsaker passer veldig bra i hydroponisk dyrking, og det gjelder også for bladbete. Når du dyrker hydroponisk, dyrker du i vann og næring. Det gir plantene gode forutsetninger for å vokse seg sterke. Akkurat som når du dyrker i jord, kan du høste blad for blad i lang tid

Bladbete er full av vitaminer

Bladbete gir ikke bare grønnsakslandet fantastiske farger med sine stilker i gult, rødt eller hvitt (det finnes ulike sorter). Den inneholder også mengder av stoffer som er bra for deg og kroppen din, blant annet lutein og zeaxanthin, karotenoider og magnesium.  Tenk på at bladbete akkurat mange andre bladgrønnsaker (f.eks. spinat) inneholder nitritt og dermed ikke bør overkonsumeres.

En overvintret bladbeteplante.Bladbete er en toårig tøffing som kan overvintre. Dekk gjerne med løv om høsten.

Bladbete er enkel å bruke i salat, pai, lasagne og som tilbehør

Man høster vanligvis bladbetens blader etter hvert. Uansett om du plukker blader eller skjærer ned hele planten, kommer det snart nye blader. Begynn å høste planten når den er blitt omtrent en desimeter. Bladene minner mye om spinat og kan brukes på samme måte. Stammen som bladene vokser på, kan tilberedes på samme måte som asparges. Hvis bladbeten blomstrer, kan man også spise blomsterskuddene.

Ett tips er å forvelle bladbetebladene lett og deretter steke dem med litt olivenolje og hvitløk. Fantastisk godt å spise som del av en lunsj. Strø gjerne over litt solsikkekjerner ved servering. Bladbete fungerer også fint i en pai eller lasagne sammen med pinjenøtter og soltørkede tomater. Supergodt!

Hvis du tar bladene før de har rukket å bli altfor store, er de også gode helt ferske på et smørbrød eller i en salat. Det er en herlig følelse å se bladbeten ute i hagen eller på terrassen en sommermorgen. Da kan man ikke la være å plukke av den!