MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Dyrke kinakål – slik lykkes du

29. juni 2022

Sprø og god både som fersk og tilberedt, og dessuten vokser den veldig raskt! Til tross for alle fordelene kan den oppleves som litt vanskelig – til du har knekt koden. Hvis du sår med rett timing, er det nemlig lett å lykkes med kinakål.

Hva er det for noe?

Kinakål er, akkurat som det høres ut, en plante som tilhører kålfamilien. Den er fin og sprø med blader som kanskje kan beskrives som en blanding av savoykål og isbergsalat. 

Nelson_Garden_Growing Chinese cabbage – how to succeed_Image3.jpg

Det er ikke alltid du får ha kinakålen for deg selv, men noen små bitt må du regne med og det er et tegn på at det er liv i avlingen din. På bildet ser vi kinakålen 'Scarvita' F1 som har mørkt grønnlilla blader helt fra begynnelsen. Foto: Lovisa Back

Hvordan sår jeg kinakål?

Kinakål kan sås direkte på vekstplassen, men det fungerer også utmerket å forkultivere den innendørs. Den vokser raskt og kan ofte høstes ca. to måneder etter såingen. Kinakål trives best i næringsrik, porøs og godt drenert jord. Det er bra for kinakålen om jorden holder jevn fuktighet, så du må vanne hvis det begynner å bli for tørt.

Akkurat som med andre kålplanter finnes det mange insekter som liker å gnage i seg bladene. Men du kan naturligvis beskytte plantene med kålnett eller en fiberduk.

Nelson_Garden_Growing Chinese cabbage – how to succeed_Image2.jpg

De fleste sortene er grønne med hvite stilker.

Hvorfor vente?

Det er sjelden noen problemer med å få kinakålfrøene til å spire, men på den annen side har denne kåltypen ganske lett for å gå i blomst. Det er særlig varme og for mye dagslys (korte netter) som kan få planten til å blomstre. Det gjør ikke kålen uspiselig, men det blir mindre å spise og kålen binder seg ikke til et hode.

En god idé er å så kinakål i juli. Da begynner nettene å bli lengre og det passer for denne kålen. Kinakål er ikke særlig sensitiv for frost. Plantene kan faktisk stå utendørs til langt utpå høsten.

Nelson_Garden_Growing Chinese cabbage – how to succeed_Image4.jpg

Kinakål er godt å legge på grillen og favoritten 'Scarvita' F1 er også en godbit for øyet. Foto: Anna Lindeqvist

Hvordan spise den?

Kinakål er hovedingrediensen i kimchi – en tradisjonell koreansk fermentert rett. Kimchi er supergodt, men kinakålen har atskillig flere bruksområder. Med sin sprø konsistens er den også god å spise fersk. Du kan f.eks. strimle den og ha den i en pizzasalat eller bruke bladene som wraps. Det fungerer også utmerket å tilberede kinakålen, f.eks. i en wok eller hvorfor ikke legge den på grillen?