MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Dyrke og tørke evighetsblomster

20. juli 2021

Hvem vil ikke kunne plukke en bukett med blomster som holder flere uker i sin vase? Med evighetsblomster kan du nyte blomstene dine året rundt! Dessuten er de relativt enkle å dyrke.

Evighetsblomster er ikke en enkelt sort, men et samlenavn for blomster som kan tørkes uten at de mister farge eller form. Blant evighetsblomster regnes f.eks. høststråblomst, nikkesolveng og risp. Det finnes imidlertid mange flere typer blomster som passer som evighetsblomster, blant annet brudeslør, levkøy og kornblomst.

Ikke bare blomster som er verdifulle

En del blomster regnes som evighetsblomster takket være sine vakre frøkapsler. Valmuen har kanskje den frøkapselen som fascinerer flest, men spansk svartfrø og lin er også vakre etter blomstringen. Stjerneskabiosaens hvite blomster går over til vakkert stjerneformede frøkapsler som passer i de fleste buketter. Dessuten gir mange typer prydgress vakre aks som er fine å tørke.

En frøkapsel av pionvalmue ved siden av den utslåtte blomsten.Pionvalmue er ikke bare enestående vakker når den blomstrer – akkurat som andre typer valmue har den flotte frøkapsler.

Dyrke evighetsblomster – slik gjør du det

  1. Forkultiver evighetsblomstene innendørs for tidligere blomstring. Det går også bra å så dem direkte på vekstplassen, men da må jorden være oppvarmet. En eller annen gang i mai–juni pleier å være passe. Les alltid instruksjonene på frøposen nøye.

  2. Venn plantene til utelivet og plant dem ut på vekstplassen når faren for frost er over.
  3. På f.eks. høststråblomsten kan du knipe av den første blomsterknoppen. Det kan føles hardt, men det gjør at planten forgrener seg og danner flere blomster.

  4. Vann ved tørke og fjern ugress som vanlig i løpet av sesongen.
Tørket gress og frøkapsler i en vase.Ulike sorter gress er fint å tørke og gir volum til arrangementene dine.

Når skal jeg plukke evighetsblomstene?

Blomster som skal tørkes, bør plukkes i tørt vær, rett etter at de har slått ut sine kronblader. Ta bort bladene fra stilkene, samle dem i små buketter og heng bukettene opp ned på et mørkt og tørt sted til de har tørket.

Rosa høststråblomster.Når du skal tørke evighetsblomster, må du ikke plukke blomstene for tidlig eller for sent. De må ha rukket å slå ut, men ikke begynt å visne.

Hvor lenge holder evighetsblomster?

Evighetsblomster holder i flere uker i vase, og det er betydelig lenger enn mange andre sommerblomster. Hvis du velger å tørke evighetsblomstene dine, holder de virkelig lenge – helt til neste sommer. Det forklarer jo hvorfor de har fått sitt navn.