MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Dyrk georginer

19. juli 2021

Georginer er praktfulle skjønnheter som er vidunderlige i både bed og buketter. De er takknemlige planter som blomstrer rikelig på sensommeren og et godt stykke inn på høsten. For tidligere blomstring kan du begynne å forkultivere dem innendørs på våren.

Georginer kan dyrkes fra frø, men for å sikre at du får robuste planter som blomstrer rikelig, kan du drive dem opp ved å plante knoller. Det er altså den delen av georginene som vokser under jorden. Disse kan du med fordel vekke innendørs i april for å få et forsprang og en velnært plante å sette ut.

Georginer kan dyrkes både i potter og utendørs. Har du store fine knoller kan du benytte anledningen til å dele dem nå så får du enda flere knoller. Georginer er veldig enkle å dyrke, du setter ned en knoll om våren og tar den opp om høsten. Det som kreves når du lagrer knollene om vinteren er et sted som er frostsikkert.

Har du mange snegler i hagen er det lurt å dyrke knollene slik at sneglene ikke får sjansen til å spise dem!

Nelson_Garden_How_to_pre-sprout_dahlia_tubers_image_1.jpg

Drive opp georgineknoller

Begynn med å kjenne på knollene. De skal kjennes faste ut, omtrent som en potet. Selv om knollene virker uttørkede, kan det finnes liv i dem. Så prøv å forkultivere dem likevel!

Du kan drive opp knollene i små plastposer, melkekartonger eller i potter. Fyll litt jord i pottene eller plastposene og stapp ned knollene. Fyll på med et lag blomsterjord, legg på plass knollene og topp med ytterligere et par centimeter jord. La knollene stå svalt. Etter en drøy måned har du en plante som leter seg opp mot lyset, med et velutviklet rotsystem.

Hvis du har kjøpt nye georgineknoller, kan det være et tips å forkultivere dem i plastposene som de kommer i. Det er viktig at du har dreneringshull til plantene og ikke vanner for mye før knollene har utviklet sine første røtter, de såkalte sugerøttene. Uten disse kan knollene ikke tilegne seg vann og derfor råtner de lett. Hvis du forkultiverer i plastposer, vil du etter noen uker kunne se sugerøtter i bunnen av posene. Det betyr at du nå kan begynne å vanne litt. 

Når knollene har slått rot

Når knollene har begynt å vokse, bør de plasseres svalt og lyst. Det gjør at de ikke skyter av gårde i høyden, men blir kompakte og fine planter.

Hvis du vil at plantene skal forgrene seg mer, kan du også toppe dem. Kast ikke toppen, den er en perfekt toppstikling. Sett den i vann eller jord slik at den kan danne røtter.

Plante ut

Hvis du er villig til å vente litt lenger på blomstringen, setter du ut knollene direkte på vekstplassen etter den siste nattefrosten. Plant ca. 10 cm dypt på friland, med en planteavstand på 50–75 cm avhengig av sortens høyde.

Hvis du allerede har vekket knollene innendørs, må plantene avherdes. Det vil si at de gradvis må venne seg til utelivet et par timer om dagen før de plantes ut. Plantene tåler ikke frost, så ofte må du vente til begynnelsen av juni før du planter dem ut.

Georginer er svært følsomme for frost. Men ikke vær bekymret hvis du har plantet dem på vekstplassen og frosten tar dem. De vil høyst sannsynlig komme igjen. Det er bare det som er over jorden som har frosset. 

I bed eller potte/kurv

Hvis du har tenkt å ha georginene i en potte eller kurv, er det viktig å velge godt gjødslet urnejord. Det er også bra å legge et lag lecakuler i bunnen for drenering.

Dele georgineknollene

Hvis knollene dine har overvintret og blitt riktig store, kan du dele dem tidlig på våren. Når du deler knollene, må hver knoll ha øyne, dvs. skuddanlegg. De gamle sugerøttene kan du klippe av, det vil dannes nye.

Hvis du deler georginene og får en snittflate, er det bra om de får tørke i romtemperatur før du planter dem i jord. Planter du knollene direkte i jorden med en fersk snittflate, er det stor fare for at de mygler. 

Nelson_Garden_How_to_pre-sprout_dahlia_tubers_image_2.jpg

I sesongen

Pass nøye på å vanne og gi næring regelmessig om sommeren, fordi plantene vokser kraftig i løpet av en sesong. Uansett om georginene står på friland eller i potte, er det klokt å plukke bort visne blomster og passe på å ta snittblomster til buketter. Dette stimulerer nemlig til mer blomstring. Høyere sorter må ofte bindes opp midt på sommeren. De første frostnettene kan georginene klare hvis de dekkes med fiberduk, men deretter gir de opp når temperaturen synker.

Overvintring av knollene

Hvis knollene skal lagres til neste år, bør du slutte å gi georginene næring allerede i september. Når frosten har tatt planten, er det på tide å ta opp knollene fordi de ikke kan overvintre i jorden i vårt klima. La dem tørke, ta bort gamle plantedeler og del eventuelt store knoller. Det finnes flere metoder for oppbevaring, men hovedsaken er at knollene ligger frostfritt, mørkt og tørt. Etter en stund kan du legge på litt torvmold eller sand, men det må ikke bli for fuktig.