MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Vinteroppbevare georgineknoller

15. februar 2022

Når den første frosten har tatt de siste blomstrende georginene, er det på tide å grave opp knollene. Georginer er følsomme for frost og klarer ikke å overvintre i bedene. De må i stedet graves opp og oppbevares på et frostfritt sted.

Den første frosten pleier å komme i oktober i mesteparten av landet. Da har georginene gjort sitt for sesongen. Men det som er bra med georginer, er at du kan la dem overvintre, slik at du kan nyte disse skjønnhetene også neste år. Dessuten kan du dele dem og dermed få enda flere! For å overvintre georginer trenger du et frostfritt sted som er mørkt og tørt.

Nelson_Garden_How_to_store_dahlia_tubers_over_winter_Image-2.jpg

Beskytt med fiberduk

Georginer holder seg fine og blomstrer langt ut på høsten, men når frosten kommer er den vakre blomsterprakten over. De første frostnettene kan du beskytte dem med fiberduk, men når det blir for kaldt, fryser de og da står det bare brune stilker igjen i rabatten. 

Merk knollene

Det kan være smart å merke georginene før frosten tar dem og de blir ugjenkjennelige. Skriv på informasjon som kommer til nytte til våren når det er tid for å sette knollene i jorden igjen, f.eks. navn, høyde, farge og blomsterstørrelse. Et godt tips er skrive informasjonen på en stikketikett av bambus eller en papirlapp og knytte fast etiketten med en snor rundt den nedre delen av stilken.

Grav opp georgineknollene

Vær forsiktig når du graver opp knollene ettersom de lett kan bli skadet. Bruk gjerne en greip fordi det er lett å skade knollene hvis du graver dem opp med en spade. Det går naturligvis med en spade også, men da må du være litt forsiktig.

Slik gjør du det:

  1. Stikk ned greipen et stykke fra knollene og lirk dem opp.
  2. Rist forsiktig av jorden.
  3. Klipp av stilken med en sekatør omtrent 10 cm fra knollfestet. Hvis stilken er veldig grov, kan du bruke et grovere verktøy, f.eks. en grensaks.
  4. Pass på at merkingen ikke faller av.

Etter disse trinnene er det mulig å gå litt ulike veier. Hvis stedet der du skal oppbevare knollene, er litt for varmt og tørt, kan det være en god idé å spare litt jord som beskyttelse rundt knollene slik at de ikke tørker ut. Hvis det derimot er mer fuktig, kan jorden få knollene til å mygle. Spyl da av knollene med vann og la dem tørke.

Når knollene har tørket ordentlig og du har klippet bort alt som er råtnet slik at de ser fine ut, er det på tide å pakke dem ned i kasser, bokser, kartonger eller hva du velger å oppbevare dem i. Du kan pakke inn knollene i avispapir eller legge dem i torv eller spon.

Prøv deg frem og se hva som passer best for deg og dine lagringsmuligheter!

Vinteroppbevare georgineknollene

Den optimale oppbevaringsplassen for knollene er et frostfritt, tørt og passe mørkt sted. Det kan være i uthuset, garasjen eller kjelleren. Det ideelle er at stedet holder en temperatur på 4–8 grader. Gjør deg kjent med oppbevaringsstedene dine og tilpass overvintringen deretter. Det viktigste er at knollene ikke utsettes for frost. Hvis det er litt for tørt, kan du sprute litt vann på knollene av og til. Hvis det derimot er litt for fuktig, kan det dannes mugg og da er det viktig at alle deler med mugg fjernes fordi det kan spre seg til de friske delene.

Nelson_Garden_How_to_store_dahlia_tubers_over_winter_Image-1.jpg

Sjekk knollene

Om vinteren er det viktig å sjekke knollene av og til, for å sikre at de ikke er blitt angrepet av mose eller mugg.

Overvintre georginer i potte

Hvis du dyrker georginer i potter, kan du oppbevare dem i pottene over vinteren. Sett pottene på et frostfritt sted. Når våren kommer, trenger du bare å plante om knollene i ny jord og flytte ut pottene igjen.

Georginer sådd fra frø       

Hvis du sådde georginer fra frø om våren, har det i løpet av sommeren dannet seg en knoll også på disse. Frøsådde georginer tar du opp og oppbevarer på samme måte som med georginene som du dyrker fra knoll.